Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

«Πράσινο φως» για εξόφληση οφειλών στο δημόσιο έως και σε 48 δόσεις


Ο γ.γ. δημοσίων εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης ζήτησε από τους προϊσταμένους μεγάλων ΔΟΥ να διευκολύνουν τους φορολογουμένους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
«Επιτρέψτε στους οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν ευκολότερα τα χρέη τους, δίδοντάς τους τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν σε όσο το δυνατόν πιο πολλές μηνιαίες δόσεις». Την οδηγία αυτή έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρης σε προϊσταμένους μεγάλων εφοριών με τους οποίους συναντήθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένων επαφών του με στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ουσιαστικά, η οδηγία αυτή του γενικού γραμματέα Εσόδων ανάβει «πράσινο φως» στις εφορίες να
επιτρέπουν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ακόμη και σε 26 ή και σε 48 μηνιαίες δόσεις, εξέλιξη που μέχρι πρότινος ήταν κάτι πολύ σπάνιο! Ταυτόχρονα, η αποστολή ειδοποιητηρίων για την επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα και περιουσίες οφειλετών μετατίθεται για μετά το τέλος Μαρτίου.
Αλλαγή ρότας
Η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει τακτική και να υιοθετήσει ήπια στάση απέναντι στους οφειλέτες του Δημοσίου οφείλεται στους φόβους της ότι η οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουν περιέλθει πλέον εκατομμύρια υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα περί επικείμενης νέας ευνοϊκότερης καθολικής ρύθμισης για τα χρέη προς τις ΔΟΥ, θα οδηγήσει τους περισσότερους οφειλέτες του Δημοσίου σε αναβολή ή ακόμη και σε άρνηση πληρωμών!
Ουσιαστικά, ο κ. Θεοχάρης ζήτησε χθες από τους προϊσταμένους μεγάλων ΔΟΥ της χώρας να διευκολύνουν τους φορολογουμένους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και ζητούν «διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής» των οφειλών τους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να καταβάλουν τα ποσά που οφείλουν σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις από όσες συνηθίζουν να εγκρίνουν. Τους ζήτησε, δηλαδή, να μην εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου, αλλά να γίνουν πιο ελαστικοί, αναγνωρίζοντας την οικονομική αδυναμία των οφειλετών και επιτρέποντας την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ακόμη σε 26 ή 48 μηνιαίες δόσεις, που είναι τα ανώτατα προβλεπόμενα όρια.
Τι ισχύει
Σήμερα, ο συνήθης αριθμός μηνιαίων δόσεων που χορηγούν οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ δεν ξεπερνά τις 15, ενώ πολύ σπάνια, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι δόσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 26 ή τις 48. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νομοθεσία για τις «διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής» προβλέπει ότι:
* Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 100 ευρώ.
* Οι ρυθμιζόμενες οφειλές εξακολουθούν μεν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά το ποσοστό των προσαυξήσεων αυτών μειώνεται από το 1% στο 0,7% ανά μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης είναι συνεπής ως προς την καταβολή όλων των μηνιαίων δόσεων. Επίσης, παρέχεται έκπτωση επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, που αναλογούν στην τελευταία δόση της «διευκόλυνσης», μέχρι ποσοστού 40% επί των συνολικών προσαυξήσεων της υπαγόμενης οφειλής.
Από Μάρτιο
Ο κ. Θεοχάρης έδωσε επίσης οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες το «κυνήγι» των οφειλετών θα πρέπει να ξεκινήσει ήπια το πρώτο τρίμηνο του 2013, μόνο με τηλεφωνικές οχλήσεις και ειδοποιητήρια για προσέλευση στις ΔΟΥ και ρύθμιση των οφειλών, και στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, οι προσπάθειες να κλιμακωθούν από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι για όσους λάβουν ειδοποιητήρια τις προσεχείς ημέρες, οι διαδικασίες κατασχέσεων σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία δεν θα ξεκινήσουν πριν από τις αρχές Απριλίου!
Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να «παγώσει» προσωρινά τις συζητήσεις για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων με την επιτροπή των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το νέο σχέδιο προβλέπει να καταρτιστεί ένα προσχέδιο ρυθμίσεων από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εν συνεχεία θα υποβληθεί για συζήτηση και οριστικοποίηση στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων και σε δεύτερη φάση στους 3 πολιτικούς αρχηγούς.







                                                  πηγή antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου