Την αποψίλωση ακριτικών πόλεων από τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι Σκοπιανοί για να βάλουν πόδι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας! Σύμφωνα με
πληροφορίες της «δημοκρατίας», που επιβεβαίωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, παράγοντες του κρατικού πανεπιστημίου των Σκοπίων «Κύριλλος και Μεθόδιος» με τη γνωστοποίηση του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο θέτει εκτός πανεπιστημιακού χάρτη την Έδεσσα, κινούνται μεθοδικά, για την ίδρυση παραρτήματος του σκοπιανού πανεπιστημίου στην ακριτική πόλη! Οι προπαρασκευαστικές ενέργειες των Σκοπιανών είναι ως τώρα παρασκηνιακές. Ωστόσο το «Κύριλλος και Μεθόδιος», αμέσως μετά την οριστικοποίηση της απομάκρυνσης του μοναδικού πανεπιστημιακού τμήματος της Εδεσσας (πρόκειται να συγχωνευθεί με υπάρχον τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη), σκοπεύει να εκδηλώσει ανοιχτά πλέον την πρόθεσή του για τη δημιουργία δικής του σχολής στην πρωτεύουσα της Πέλλας, φέρνοντας σε δεινή θέση την ελληνική πλευρά. Οι Σκοπιανοί βασίζουν το σκοτεινό σχέδιό τους σε δύο παράγοντες: Στην αξιοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων, υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ήδη το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο συμμετέχει στο δίκτυο Border Crossings, μαζί με άλλα βαλκανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα) και στη δράση του γνωστού φιλοσκοπιανού πυρήνα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία (οργάνωση Ουράνιο Τόξο κ.λπ.), ο οποίος θα χρησιμοποιήσει για την επίτευξη του στόχου όλα τα μέσα του.
Η ειρωνεία είναι ότι η ακριτική Έδεσσα κινδυνεύει να μείνει ανοχύρωτη εκπαιδευτικά αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των γειτόνων, χωρίς αντικειμενικούς λόγους. Κι αυτό γιατί το υπό κατάργηση τμήμα Μάρκετινγκ & Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δεν πληροί τα κριτήρια συγχώνευσης που θέτει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας στο σχέδιο «Αθηνά».
Συγκεκριμένα:
-Δεν τίθεται θέμα λειτουργίας πληθώρας παρόμοιων τμημάτων, εφόσον υπάρχει μόνο ακόμη ένα στην Αθήνα (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
-Το τμήμα Μάρκετινγκ & Διοίκησης Λειτουργιών δεν εντάσσεται στην ομάδα των ΑΕΙ/ΤΕΙ που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αφού λειτουργεί φέτος για ένατο χρόνο.
-Στο τμήμα δεν υπάρχουν φοιτητές που εισάγονται με βαθμολογία κάτω του 10 (η βαθμολογία εισαγωγής κυμαίνεται από 13 έως 16).
-Η υπάρχουσα φοιτητική κοινότητα δεν μπορεί να θεωρεί μικρή, καθώς οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι περίπου 450.
-Το προσωπικό (ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό) δεν θεωρείται ολιγομελές ή ανεπαρκές, αφού στο τμήμα έχουν ήδη εκλεγεί οκτώ μόνιμοι καθηγητές και απασχολούνται τρεις εργαζόμενοι.
-Δεν υπάρχει πρόβλημα στέγασης, αφού οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του τμήματος και μπορούν να φιλοξενήσουν κι άλλο ένα (το κόστος αρχικής διαμόρφωσης του κτιρίου έφτασε το 1.300.000 ευρώ, ενώ ισχύει πολυετής παραχώρηση χρήσης από τον Δήμο Έδεσσας).
-Το ετήσιο λειτουργικό κόστος του τμήματος (πλην μισθολογικού) δεν ξεπερνά τα 35.000 ευρώ και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα καλυφθεί από τον Δήμο Εδεσσας -ο οποίος ήδη συνεισφέρει και στη σίτιση των φοιτητών-, ενώ το κόστος μεταφοράς και εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκη υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο είχαν προ ημερών οι φορείς του νομού Πέλλας, προκειμένου να στηρίξουν το αίτημα παραμονής του τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών στην Εδεσσα.
Μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου δήλωσε και τα εξής:
«Η ομοψυχία, η ομοφωνία και ο κοινός αγώνας μάς δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο που επισκεπτόμαστε για τέταρτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα τον υπουργό Παιδείας, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται ενέργειες, επαφές και πιέσεις σε όλα τα επίπεδα. Απομένουν 25 ημέρες για τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης. Η προσπάθεια είναι κοινή και πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι Εδεσσαίοι».
Δημήτρης Κυριακόπουλος
dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου