Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Το ”Βλαχογιάννειο” μουσείο ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη της Βέροιας

                                                       
Το Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας. Είναι δωρεά της οικογένειας Βλαχογιάννη, οι οποίοι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ευγενώς παραχώρησαν το
πατρικό τους σπίτι στην Ιερά Μητρόπολη,

ώστε με την μετατροπή του σε Μουσείο να ζωντανέψουν και να διατηρηθούν οι μνήμες του αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Η Ιερά Μητρόπολη ανέλαβε την εκπόνηση μελετών από την αρχιτέκτονα κ. Αναστασία Πάπαρη για την αποκατάσταση του νεοκλασικού κτιρίου. Στη συνέχεια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να ενταχθεί η υλοποίηση του έργου στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Β’ Κ.Π.Σ..

Τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιήθηκε μουσειολογική μελέτη και διαμορφώθηκαν οι εσωτερικοί χώροι για να φιλοξενήσουν το νέο αυτό Μουσείο, που αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη της Βέροιας.

Το μουσείο και η Συλλογή του κ. Κανέλλου Ντόντου







Αρχικά λειτούργησε ως Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης και φιλοξένησε εκτός από το υλικό για τον Μακεδονικό Αγώνα και ένα δείγμα από τον πλούτο των Βυζαντινών εικόνων, κειμηλίων,
αμφίων κλπ της συλλογής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Πρόσφατα η συλλογή αυτή αφαιρέθηκε για να συμπεριληφθεί στο Κειμηλιοφυλάκειο της Μονής Δοβρά και στη θέση της εκτίθεται η εξαιρετική συλλογή στρατιωτικών στολών και υλικών του κ. Κανέλλου Ντόντου.

Ο κ. Ντόντος επιμελήθηκε και τη νέα εμφάνιση του Μουσείου που πλέον αφορά στην ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και στην προβολή στρατιωτικών ενδυμασιών και εξοπλισμών διαχρονικά (περίοδος 1900 – 1980).

Διαθέτει δύο ορόφους με εκθέματα. εισερχόμενοι στον πρώτο όροφο, πληροφορούμαστε μέσω πινάκων, κειμένων και φωτογραφικών αρχείων περί της εθνικής δράσης των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ανάμεσα στους αγωνιστές από διάφορα της Ελλάδας μέρη αναφέρονται και ονόματα γηγενών Βεροιωτών. Η δεύτερη μάλιστα αίθουσα επέχει τη θέση ηρώου και είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη σ’ αυτούς με αναγραφή των ονομάτων τους εις μνημόσυνον αυτών. Τα κείμενα συμπληρώνουν οι δωρεές διαφόρων ευεργετών που συνεργάστηκαν με την Ιερά Μητρόπολη και διέθεσαν οικογενειακά κειμήλια της εποχής, ώστε να μην τα βλέπουν μόνο λίγοι, αλλά να γίνονται γνωστά σε όλους.

Ξίφη, μετάλλια, εγχειρίδια, διπλώματα, προσωπικά αντικείμενα και πολλές τοπικές ενδυμασίες, καθώς και οικιακά είδη. Επίσης εκτίθεται το αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως με παλαιές φωτογραφίες και βιβλία σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα.

Στον Δεύτερο όροφο εισαγόμαστε στον κόσμο και την καθημερινότητα της στρατιωτικής ζωής. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να εξετάσει από κοντά τις στρατιωτικές ενδυμασίες, έγγραφα και εξοπλισμούς τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Επίσης μπορεί να δει και στολές από παρεμφερείς ειδικότητες όπως π.χ. νοσοκόμες, αλλά και ξένων χωρών.

Η ιστοσελίδα του κ. Κανέλλου Ντόντου historicalcollector.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου