Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Υψηλή Χοληστερίνη και διατροφή-Του Αθανάσιου Τόπη Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων του αίματος, οδηγούν στον σχηματισμό
αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, τα νεφρά, τα γεννητικά όργανα, τα άκρα και την καρδιά. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, είναι μεταξύ των κύριων αιτίων καρδιακής νόσου, επειδή η χοληστερόλη παράγει λιπαρές εναποθέσεις στις αρτηρίες. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, επίσης εμπλέκονται στους χολόλιθους, την ανικανότητα, τη νοητική δυσλειτουργία και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι πολύποδες του παχέος εντέρου και ο καρκίνος (ιδιαίτερα του προστάτη και του μαστού), έχουν επίσης συνδεθεί με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ορού.

Τα επίπεδα χοληστερόλης, σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τη διατροφή. Η κατανάλωση τροφίμων, με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και / ή κορεσμένο λίπος, αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ μια χορτοφαγική διατροφή, η τακτική άσκηση και κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας.
Έτσι λοιπόν:
1) Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, τα ακόλουθα τρόφιμα, που βοηθούν ιδιαίτερα στη μείωση της χοληστερόλης: μήλα, καρύδια,, ταχίνι, μπανάνες, καρότα και ελαιόλαδο.
2) Σιγουρευτείτε ότι η διατροφή σας, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με τη μορφή φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.
3) Καταναλώστε φρέσκους χυμούς, αφού βοηθούν ιδιαίτερα στη μείωση της χοληστερόλης
4) Χρησιμοποιείτε μόνο ανεπεξέργαστα ψυχρής έκθλιψης έλαια. Τα ψυχρής πίεσης έλαια, είναι εκείνα, που δεν έχουν ποτέ θερμανθούν πάνω 44oC κατά την επεξεργασία τους-στη θερμοκρασία αυτή, τα ένζυμα αρχίζουν να καταστρέφονται. Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια, που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως είναι το ελαιόλαδο και το σογιέλαιο.
5) Μην καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, εκτός από καρύδια, αν δεν μπορείτε να τα καταναλώσετε με σύνεση.
6)Μειώστε την ποσότητα του κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης στη διατροφή σας.
7) Μην καταναλώνετε αλκοόλ, κέικ, γλυκά, ανθρακούχα ποτά, καφέ, σάλτσες, μη γαλακτοκομικές κρέμες, πίτες, επεξεργασία ή εξευγενισμένα τρόφιμα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, καπνό και άσπρο ψωμί.
8)Αποφύγετε τα τρόφιμα, που προκαλούν αέρια, όπως είναι το λάχανο, το κουνουπίδι και οι γλυκές πίκλες.
9) Ακολουθείστε μια τακτική, μέτριου βαθμού έντασης, άσκηση. Συμβουλευτείτε αρχικά το γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα καινούργιας άσκησης.
10) Προσπαθήστε να αποφεύγετε το άγχος και τη συνεχή ένταση. Μάθετε τεχνικές διαχείρισης του στρες.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
1) Θεωρείται υγιεινό, να έχουμε την συνολική μας χοληστερόλη, μικρότερη από 200 και όσο μεγαλύτερη την HDL μας, τόσο το καλύτερο.
2) Πολλοί άνθρωποι, χρησιμοποιούν μαργαρίνη ή φυτικό λίπος, ως υποκατάστατα βουτύρου, επειδή δεν περιέχουν χοληστερόλη. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα περιέχουν ενώσεις, που ονομάζονται cis-και trans-λιπαρά οξέα, που οξειδώνονται όταν εκτίθονται στην θερμότητα και μπορεί να φράξουν τις αρτηρίες. Έχουν συνδεθεί με το σχηματισμό των βλαβερών ελεύθερων ριζών.
3) Σε μεγάλες ποσότητες, ο καφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος, υπερδιπλασιάζοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο «The New England Journal of Medicine», η παρατήρηση 15.000 καταναλωτών καφέ, αποκάλυψε ότι η πρόσληψη αυξημένων ποσοτήτων καφέ, αύξανε και το ποσό της χοληστερόλης στο αίμα τους.
4)Το σώμα, χρειάζεται κάποια λίπη, αλλά θα πρέπει να είναι το σωστό είδος. Τα «καλά» λίπη, παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύ σημαντικοί κρίκοι στην αλυσίδα, για την υγείας μας. Τα λίπη, παρέχουν ενέργεια και διαμένουν στο πεπτικό σωλήνα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι οι υδατάνθρακες ή οι πρωτεΐνες, δίνοντας έτσι ένα αίσθημα πληρότητας. Δρουν ως ένα εντερικό λιπαντικό, παράγουν την θερμότητα του σώματος και φέρουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, στον οργανισμό. Τα προστατευτικά περιβλήματα της μυελίνης, που προστατεύει τις νευρικές ίνες, αποτελούνται από λίπη. Καθώς και όλες οι κυτταρικές μεμβράνες, αποτελούνται από λίπη. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι, καταναλώνουν πάρα πολλά «κακά» λίπη-όπως είναι τα κορεσμένα, τα υδρογονωμένα και τα θερμαινόμενα λίπη-που συνδέονται με την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και ορισμένους τύπους καρκίνου.
5) Πολλά εστιατόρια τύπου fast food, χρησιμοποιούν λίπος βοείου, για να φτιάξουν χάμπουργκερ, ψάρια, κοτόπουλο και πατάτες τηγανιτές. Όχι μόνο αυτές, οι τηγανητές τροφές, περιέχουν υψηλές ποσότητες χοληστερόλης, αλλά κι αυτό το λίπος υποβάλλεται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την διαδικασία του τηγανίσματος, με αποτέλεσμα την οξείδωση του και το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Η θέρμανση του λίπους, ειδικά κατά το τηγάνισμα των τροφίμων σε λίπος, παράγει επίσης τοξικά trans-λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται να συμπεριφέρονται, όπως τα κορεσμένα λίπη στην απόφραξη των αρτηριών και την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
6)Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, φαίνεται να βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης ορού. Μια διατροφή, πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που περιλαμβάνονται στο ελαιόλαδο, μπορεί να είναι η αιτία για τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης ορού, που βρέθηκαν σε ανθρώπους, που ζούσαν στην Ιταλία και την Ελλάδα.
7)Μερικοί άνθρωποι, έχουν κληρονομικές διαταραχές, που εμποδίζουν ακόμη και την υγιεινή διατροφή να μειώσει τα επίπεδα της LDL.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου