Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ξεχωριστό αρχείο ΟΣΔΕ για τις περιοχές που επλήγησαν ζητά ο ΕΛΓΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να επισπευτούν οι αποζημιώσεις

Επειδή κάποιες περιοχές έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα τα δύο
τελευταία χρόνια (2013 και 2014), σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο ΕΛΓΑ ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να του δοθεί άμεσα ένα ξεχωριστό αρχείο του ΟΣΔΕ 2014 ειδικά για αυτές τις περιοχές. Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, αυτό θα βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών εκτίμησης, εκκαθάρισης και πληρωμής των παραγωγών που επλήγησαν σε αυτές τις περιοχές. Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι τι απάντηση θα δώσει από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ και αν θα δεχτεί αυτή την πρόταση.

Βασική προϋπόθεση για την πληρωμή των αποζημιώσεων είναι η παράδοση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ του αρχείου των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2014. Συνήθως τα αρχεία του ΟΣΔΕ δίνονται στον ΕΛΓΑ τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Να θυμίσουμε ότι φέτος είχαμε σοβαρές καθυστερήσεις στην υποβολή του ΟΣΔΕ, αφού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στα τέλη Μαΐου από τις περίπου 750.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ, στο σύστημα είχαν λάβει κωδικό περίπου 550.000. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω στην επεξεργασία των αρχείων, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς.

Προκειμένου να επισπευσθεί η πληρωμή των αποζημιώσεων στις περιοχές που επλήγησαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο ΕΛΓΑ προτείνει να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, επεξεργασίας των δηλώσεων ΟΣΔΕ, σε αυτές τις περιοχές.


                                           πηγή agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου