Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημιώσεων των αγροτών από την ΕΕ για το ρωσικό εμπάργκο

Η παραδοσιακή περίοδος διακοπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διακόπηκε, εξαιτίας του ντόμινο
εξελίξεων που προκάλεσε το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων. Ηδη ο επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσόλος, επέστρεψε στις Βρυξέλλες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης των αγροτών.
Μετά από το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, βάζοντας «φωτιά» στην ΕΕ, αξιωματούχοι άρχισαν από τη Δευτέρα να αναλύουν κατά προϊόν τις επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών τροφίμων. Αν και δήλωσαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν με βεβαιότητα το αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό ως αποζημίωση- και ποιο θα είναι αυτό- οι αξιωματούχοι άφησαν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.
Για το θέμα δημιουργήθηκε ειδική ομάδα, που θα αναζητήσει εναλλακτικές αγορές για τα προϊόντα και θα αναλύσει τις επιπτώσεις από τη μονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε η Ρωσία για τις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.
Ηδη η πίεση για την καταβολή αποζημιώσεων είναι αισθητή και θεωρείται πιθανό να συμφωνήσουν οι αξιωματούχοι να δοθούν ποσά από το σχετικό ταμείο της ΕΕ, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013 στο πλαίσιο των αγροτικών μεταρρυθμίσεων και μέχρι σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Εξετάζουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη μέλη», πρόσθεσε.
Αγροτικοί εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική. Ο Ντατσιάν Τσόλος έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι ο αγροτικός τομέας της ΕΕ μπορεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που είναι αξίας περίπου 11 δισεκ. ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ εκτός της Ενωσης.
Μια χωριστή ρωσική απαγόρευση για το ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος είχε λίγες επιπτώσεις, λέει η Επιτροπή, καθώς οι κτηνοτρόφοι βρήκαν νέες αγορές στην Ασία και βοήθησαν να καλυφθεί το κενό που είχε δημιουργηθεί από το ξέσπασμα μιας ασθένειας των χοίρων στις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από άλλες χώρες να μην αυξήσουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη Ρωσία. «Δεν πιστεύουμε πως θα ήταν αποδεκτό να επωφεληθούν κάποιες χώρες από την τρέχουσα κατάσταση και να αντικαταστήσουν αυτές τις εισαγωγές που απαγορεύθηκαν», δήλωσε ανώτερη πηγή από την ΕΕ.

                                            πηγή iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου