Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ανησυχία και πάλι από ενδεχόμενο ρωσικό εμπάργκο σε εξαγωγές

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη υπογράψει προεδρικό διάταγμα με το οποίο επι- βάλλονται περιορισμοί
ή ακόμη και πλήρης απαγόρευση για ένα έτος σε αγρο- τικά προϊόντα, τρόφιμα και πρώτες ύλες που προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Ελπίδες ότι τα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλαν στη Μόσχα οι ΗΠΑ, Ε.Ε., Καναδάς και Ιαπωνία δεν θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές και ιδιαίτερα αυτές των οπωροκηπευτικών και των γουνοδερμάτων εκφράζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα. Απαντες πάντως αναμένουν με αγωνία τη «μαύρη λίστα» της ρωσικής κυβέρνησης, στην οποία θα εξειδικεύονται οι περιορισμοί στις εισαγωγές προϊόντων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται περιορισμοί ή ακόμη και πλήρης απαγόρευση για ένα έτος σε αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και πρώτες ύλες που προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, σε άτομα ή επιχειρήσεις.

Εάν, πάντως, οι ελπίδες αποδειχθούν φρούδες, τότε το πλήγμα θα είναι ισχυρότατο, καθώς ολόκληροι κλάδοι, κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη ρωσική αγορά. Πάντως σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή φορέων του επιχειρηματικού κόσμου, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Π. Μίχαλο.

Το Κρεμλίνο επεξεργάζεται τον κατάλογο των χωρών και των προϊόντων

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα βρίσκεται η Αθήνα περιμένοντας τη «μαύρη» λίστα της ρωσικής κυβέρνησης, στην οποία θα εξειδικεύονται οι περιορισμοί στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες που επέβαλαν στη Ρωσία κυρώσεις, και δη από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ευελπιστούν ότι τα ρωσικά αντίποινα δεν θα αφορούν ελληνικά προϊόντα βαρύνουσας σημασίας για τις ελληνικές εξαγωγές, όπως είναι τα οπωροκηπευτικά και τα γουνοδέρματα. Εάν οι ελπίδες αποδειχθούν φρούδες, τότε το πλήγμα θα είναι ισχυρότατο, καθώς ολόκληροι κλάδοι, κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη ρωσική αγορά.

Σημειώνεται ότι χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται περιορισμοί ή ακόμη και πλήρης απαγόρευση για ένα έτος σε αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και πρώτες ύλες που προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, σε άτομα ή επιχειρήσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες να καταρτίσουν τη λεπτομερή λίστα με τις χώρες, τα προϊόντα, καθώς και το είδος των περιορισμών που θα επιβληθούν.

Οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία θα αξιολογηθούν σήμερα το πρωί, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Π. Μίχαλο.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, ενώ έχουν προσκληθεί μέσω εκπροσώπων οι εξής φορείς: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ),Incofruit Hellas, Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) και Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Τις προηγούμενες ημέρες, οι ρωσικές αρχές είχαν δώσει διαβεβαιώσεις στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα επιβάλουν περιορισμούς στις εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Οι διαβεβαιώσεις αυτές, όπως τονίζουν στην «Κ» κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Ανάπτυξης, αφορούσαν τη μη επιβολή μονομερών μέτρων από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα συνέβη με την Πολωνία. Εάν επιβληθούν τελικά περιορισμοί σε ελληνικά προϊόντα, θα συμβεί διότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ρωσία απορροφά μόλις το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από τη ρωσική αγορά. Η Ρωσία απορροφά το 50% των ελληνικών εξαγωγών φράουλας, το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα), το 45% των εξαγωγών γουναρικών αποτελώντας τον μεγαλύτερο προορισμό για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το 2013 συνολικά οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθαν στα 406 εκατ. ευρώ.

Πολύ χειρότερες ίσως αποδειχθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, δηλαδή η οριστική απώλεια πελατών για τα ελληνικά προϊόντα. Οπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ Τας, σήμερα η Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικών και Κτηνιατρικών Ελέγχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αρχίσει συνομιλίες με τους πρέσβεις στη Ρωσία της Βραζιλίας, της Χιλής, του Ισημερινού και της Αργεντινής προκειμένου οι χώρες αυτές, οι οποίες δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, να προμηθεύουν τη χώρα με τρόφιμα.


                                                      πηγή kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου