Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Με δύο κανονισμούς το πακέτο στήριξης για ροδάκινα και οπωροκηπευτικά

Με αγωνία περιμένουν οι ελληνικές αρχές τις ανακοινώσεις της Κομισιόν αναφορικά με την
εξειδίκευση του πλαισίου για τα μέτρα στήριξης της αγοράς ροδάκινων και λοιπών οπωροκηπευτικών που επηρεάζονται από το εμπάργκο της Ρωσίας, προκειμένου να πάρουν μορφή οι διαδικασίες αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς.
Eμπειρογνώμονες των κρατών μελών στον τομέα της γεωργίας συναντώνται εκ νέου σήμερα στις Βρυξέλλες για να δουν αν υπάρχουν και άλλοι τομείς που χρειάζονται βοήθεια από το ταμείο της ΕΕ με προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των ζημιών από την κρίση που προκαλεί στις αγροτικές εξαγωγές το εμπάργκο της Ρωσίας.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένονται δύο σχέδια κανονισμού για:
- Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.
Αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή και για έκτακτα μέτρα στήριξης για ανεξάρτητους παραγωγούς (που δεν είναι μέλη οργανώσεων), με την καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών. Το σχετικό κονδύλι για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές υπολογίζεται να να κυμανθεί μεταξύ 20-30 εκατ. Ευρώ, ενώ το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα (περίπου το 1/3, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) δεν ικανοποιεί τους Έλληνες παραγωγούς.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η Ε.Ε. είναι 26,9 λεπτά το κιλό διαμέσου των ομάδων παραγωγών και στο μισό (περίπου 13,5 λεπτά το κιλό) για τους μεμονωμένους παραγωγούς.
- Τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά (καρότα, τομάτες, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια -αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια) που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 125 εκατ. ευρώ, με αναδρομική ισχύ από τις 18 Αυγούστου με ημερομηνία λήξης το τέλος Νοεμβρίου.
Η κατάσταση θα εξεταστεί εκ νέου στις 5 Σεπτεμβρίου, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συγκαλεί η ιταλική προεδρεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου