Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του Περιφερειακού Συμβούλου Καλαϊτζίδη Κώστα στην εφημερίδα ΛΑΟΣ


Ο πρώτος σε ψήφους περιφερειακός σύμβουλος της Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, πετυχημένος
επιχειρηματίας στον χώρο των μεταφορών, της αποθήκευσης και διανομής προϊόντων (logistics),

καθώς και στην εμπορία γεωργικών προϊόντων, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα καταξιωμένων στο επιχειρείν ανθρώπων.

Ζητήσαμε από τον κ. Καλαϊτζίδη να μας  αναλύσει τα θετικά που αποκόμισε, αλλά και τις απογοητεύσεις που  έλαβε στα τρία αυτά χρόνια της παρουσίας του στην αιρετή περιφέρεια , καθώς και τις πολιτικές του βλέψεις...

- Πρώτος σε ψήφους τον Οκτώβριο του 2010 στην Ημαθία. Τελικά πόσο πιο δύσκολο είναι να διοικήσεις μια αρτηριοσκληρωμένη δημόσια μηχανή, σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο ανήκετε με μια επιτυχημένη επιχείρηση;

Το ζήτημα για τον καλό εργοδότη, είτε είναι ιδιώτης είτε δημόσιο, είναι να μπορεί να εμπνέει στον υπάλληλο την επιθυμία να αποδίδει, να τελειώνει δουλειές, να είναι κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερος.

Καλός εργοδότης σημαίνει συνήθως και καλός υπάλληλος. Αυτό δεν επιτεύχθηκε στο δημόσιο τα ‘καλά’ χρόνια.

Θα επιτευχθεί τώρα με τις μειώσεις και τις εκπτώσεις; Δύσκολα. Ωστόσο, ο πολιτικός προϊστάμενος έχει την ευθύνη να εμπνεύσει στον μηχανισμό έστω το φιλότιμο προς όφελος του πολίτη που δεν ευθύνεται για το καθεστώς που επικρατεί. Σε κάθε περίπτωση, εμείς στην περιφέρεια έχουμε λιγότερες παθογένειες απ’ ότι στις μεγάλες πόλεις του κέντρου.

- Τρία χρόνια εμπειριών στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ασκήσει αναπτυξιακές δράσεις χωρίς τους απαιτούμενους κρατικούς πόρους;

Συνήθως οι αναπτυξιακές δράσεις ξεκινούν από τον ιδιωτικό τομέα. Άρα, κάθε προσπάθεια της διοίκησης με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας αποτελεί αποκτά μόνη της αναπτυξιακή διάσταση. Συνεπώς επιστρέφουμε στην πρώτη σας ερώτηση.

Τα χρόνια της ενασχόλησής μου με την περιφέρεια, ουκ ολίγες φορές βρέθηκα αντιμέτωπος με περιπτώσεις ιδιωτών που ήθελαν να κάνουν επενδύσεις και να δώσουν θέσεις εργασίας, η επένδυσή τους όμως απορρίφθηκε για… γραφειοκρατικούς λόγους!

Σκέτη τρέλα. Να βλέπεις από τη μια την απόγνωση του επενδυτή, κι από την άλλη την αδιαφορία ευθυνόφοβων στελεχών που θεωρούν ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Φυσικά, η Περιφέρεια έχει ευθύνη παράλληλα με την οργάνωση της διοίκησης να σχεδιάσει στρατηγικά και να ολοκληρώσει υποδομές που θα βοηθήσουν τις προσπάθειες ανάπτυξης (οδικό δίκτυο, αρδευτικό δίκτυο, φράγματα κ.ά.), ή να ξεκινήσει η ίδια δράσεις με τον ίδιο στόχο.

-Πώς κρίνετε τον νέο περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα. Φέρνει στα κοινά της Κεντρικής Μακεδονίας την απαιτούμενη φρεσκάδα και μεθοδικότητα που χρειάζεται;

Γνωρίζετε ότι η σχέση μου με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι πολύ παλιά και πολύ καλή. Ο Παναγιώτης ήταν ένας άρχοντας με όλη τη σημασία της λέξης. Ωστόσο είχε εχθρούς.

Από την άλλη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έφερε πράγματι φρεσκάδα με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Είναι ένα παιδί που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, έχει εμπειρίες και γνώσεις διοίκησης, ιδέες και φαντασία.

Εκείνο που δεν έχει ως Περιφερειάρχης είναι χρόνος και χρήμα. Όμως, είναι στο ξεκίνημα της καριέρας του. Θεωρώ ότι θα γράψει τη δική του ιστορία στα πράγματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τον πιστεύω και τον στηρίζω ανεπιφύλακτα.

-Πολλά έργα στρατηγικών επιλογών της Ημαθίας έχουν βαλτώσει, λόγω της γραφειοκρατίας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε τόσο εσείς, όσο και ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης, αναφορικά με τον ΧΥΤΥ, τον κάθετο άξονα της Εγνατίας, την κατασκευή του περιφερειακού μεγάρου;

Κάθε ένα από τα τρία έργα που αναφέρεστε έχει τη δική του ιδιαιτερότητα, πράγματα που γνωρίζει ο λαός της Ημαθίας. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων νομίζω ότι θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας σε περιφερειακό επίπεδο πια. Ο κάθετος άξονας και οι ‘αμαρτίες’ του επαναδημοπρατείται και ξεκινά ξανά. Όσο για το Διοικητήριο, η διαδικασία των ΣΔΙΤ που επιλέχθηκε έχει τις δικές της αδυναμίες και ταχύτητες. Ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα, προς όφελος της λειτουργίας και της οικονομίας στη δημόσια διοίκηση.

- Σας βλέπουμε κοντά στις προσπάθειες που αναπτύσσει η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας για τη συντήρηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης. Μπορεί ο Κώστας Καλαϊτζίδης να βοηθήσει μέσω των επιχειρηματικών του γνωριμιών, ώστε να βρεθούν  τα απαιτούμενα κονδύλια από τον ιδιωτικό τομέα;

Ο λαός λέει ότι ‘το αίμα νερό δεν γίνεται’. Όταν μιλάμε για Λέσχη, για παράδοση, για πολιτισμική κληρονομιά, οι πρωτοβουλίες επιτάσσονται από την καρδιά και την ευθύνη απέναντι στους ματωμένους προγόνους.

-Τα «ξύλινα τείχη» της Ημαθίας είναι η αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής της. Ως γνώστης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, τι θα προτείνατε ώστε να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο δευτερογενής παραγωγικός μας τομέας,

ο οποίος δίνει, μόνο στην περιοχή του δήμου Νάουσας απ’ όπου και κατάγεστε, μια ετήσια υπεραξία της τάξης των 100 εκατομμυρίων και πλέον ευρώ.

Στον δευτερογενή τομέα της οικονομίας είμαστε ήδη πολύ αναπτυγμένοι. Οι εξαγωγές των συνεταιριστικών και ιδιωτικών μας βιομηχανιών (κομπόστα, κρασί, μικροσυσκευασίες κ.ά.) γίνονται σε όλον τον πλανήτη και τα προϊόντα μας είναι και δημοφιλή και ποιοτικά.

Τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου είναι τα νέα δεδομένα στον τραπεζικό τομέα λόγω της κρίσης, με την έλλειψη χρηματοδοτήσεων.

Ελπίζω να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι το πρόβλημα που προκαλούν με τις πολιτικές τους στη μεταποίηση και τις εξαγωγές. Διαφορετικά, θα βγούμε από τις αγορές.

-Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης το 2010. Η επιθυμία σας είναι να συνεχίσετε στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και το 2014;

Η δική μου  επιθυμία είναι να συνεχίσω να βοηθώ, όπως και όπου μπορώ τους συμπολίτες μου. Η κατάσταση δυστυχώς χειροτερεύει καθημερινά και οι Ημαθιώτες βιώνουν δύσκολες καταστάσεις.

Η δική μου υπόσχεση μια. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα κοινά της Ημαθίας, απ΄όπου με επιλέξει τόσο το κόμμα μου, η ΝΔ και κατά πολύ περισσότερο, απ΄ όποια θέση με επιλέξουν οι Ημαθιώτες


και οι Ημαθιώτισσες.  Η εμπειρία μου σε αυτή την περιφερειακή περίοδο υπήρξε ένα μεγάλο σχολείο για μένα, το οποίο θα φροντίσω να αξιοποιήσω για το καλό του τόπου μας.



                                            πηγή laosver.gr/ Εφημερίδα Νομού Ημαθίας ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου