Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Θερινό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις Διεθνείς Σχέσεις στην Σχολή του Αριστοτέλη


24-30 Αυγούστου 2013 στη Σχολή του Αριστοτέλη, στη Νάουσα

Το πρόγραμμα

Το διεθνές θερινό πρόγραμμα των Διεθνών Σχέσεων θα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην πόλη της
Νάουσας, στη Βόρεια Ελλάδα και θα οργανωθεί από το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νάουσας.

Η αποστολή
Η κύρια αποστολή του προγράμματος είναι η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και η κατανόηση των διεθνών φαινομένων από νέους ανθρώπους με σχετικά ακαδημαϊκό υπόβαθρο, πρόθυμοι να εργαστούν σε τομείς που σχετίζονται με τις Διεθνείς Σχέσεις.

Στόχοι

Οργάνωση ενός εξαιρετικά ποιοτικού καλοκαιρινού προγράμματος
Ανάλυση και κατανόηση της λειτουργίας του διεθνούς συστήματος
Διεθνή συμμετοχή, αναγνώριση και έγκριση
Ανάπτυξη συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα
Ανάπτυξη στενών δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων
Αξιοποίηση των προτάσεων για θέματα διεθνών σχέσεων

Γενικές Πληροφορίες

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 7 ημέρες (6 διανυκτερεύσεις) και θα φιλοξενήσει το ανώτερο 35 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές με υπόβαθρο στις Διεθνείς Σχέσεις. Προτεραιότητα θα δοθεί στους πιο προχωρημένους μαθητές. Τα μαθήματα θα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα από καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, θα υπάρξουν συναντήσεις με διπλωμάτες πολιτικούς, κλπ.

Στο πλαίσιο της κύριας θεματικής, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν θέματα που σχετίζονται με την διεθνή πολιτική, ενώ αρκετά εργαστήρια θα ολοκληρώσουν τη δομή του προγράμματος. Ενδεικτικά θέματα είναι: ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διαχείριση κρίσεων, στρατηγική, θέματα της Μέσης Ανατολής, αύξηση των διεθνών δυνάμεων, διεθνή πολιτική και ενέργεια, πόλεμος και θρησκεία.

Κύριο θέμα για το 2013 - Διεθνείς σχέσεις και πηγές ενέργειας της Μεσογείου
Η ανακάλυψη νέων ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δημιουργήσει νέες πιθανές πηγές αναταραχής σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Οι νέες ανακαλύψεις έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων δυνάμεων του διεθνούς συστήματος και εγκαινίασαν ένα νέο «Μεγάλο Παιχνίδι» που θα επηρεάσει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.
Ακαδημαϊκός Διευθυντής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης.

Εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, αναφέρονται επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας, της Πέλλας και του Δίου, το ιστορικό μέρος, όπου ο Απόστολος Παύλος απευθύνθηκε στους πολίτες της περιοχής, και στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο μαγικό δάσος του Αγίου Νικολάου και στα παραδοσιακά χωριά γύρω από τη Νάουσα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την προβολή επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας συνοδεία μοναδικού κρασιού σε μια γαστρονομική εμπειρία. Γευσιγνωσία της μοναδικής ποικιλίας Ξινόμαυρο Νάουσας και παραδοσιακά πιάτα της τοπικής κουζίνας, θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία.

Πληροφορίες για τους υποψηφίους

Το πρόγραμμα μπορεί να επιλεγεί από φοιτητές με ακαδημαϊκό κίνητρο, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να βιώσουν μια πρόκληση και να εξελιχθούν ως άνθρωποι.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση
Για να έχει ένας φοιτητής πιθανότητες επιλογής, πρέπει: 
Να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 1 έτος πανεπιστημιακών σπουδών
Να έχει ακαδημαϊκό κύρος

Το πρόγραμμα έχει περιορισμένο αριθμό εγγραφών

Υποβολή αίτησης

Συμπληρώνετε ηλεκτρονικά την αίτηση εδώ
Αποστολή σύντομου βιογραφικού στο: 
summer.programme@niff.gr

Κόστος προγράμματος:

Το κόστος είναι 450 € και περιλαμβάνει:

Δίδακτρα

Υλικό που σχετίζεται με δίδακτρα
Όλες τις προγραμματισμένες εκδρομές και εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες

Δωμάτιο, πρωινό και μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο

Δωρεάν πρόσβαση σε Η/Υ και Internet

Τρόποι πληρωμής:

Όσοι γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα, θα πρέπει να κάνουν μια nonrefundable κατάθεση (150 €) δέκα ημέρες μετά την κοινοποίηση της έγκρισης για να εξασφαλίσουν την θέση τους στο πρόγραμμα.

Η πληρωμή πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Μαΐου. Αργοπορημένη πληρωμή θα χρεωθεί με ακυρωτικά που λαμβάνονται μετά την ημερομηνία αυτή.
Η πληρωμή μπορεί να γίνει μέσω Τραπεζικής Κατάθεσης, Paypal και πιστωτικής / χρεωστικής κάρτας.

Διεθνής υγεία και ασφάλεια

Για όσους ταξιδέψουν από το εξωτερικό, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός.
Οι διεθνείς συμμετέχοντες καλούνται να εκδώσουν ασφάλιση υγείας.

Visa

Οι απαιτήσεις για έκδοση Visa διαφέρουν από χώρα σε χώρα και ανάλογα με την εθνικότητά σας. Γραμματέας του προγράμματος θα είναι σε θέση να σας δώσει γενικές κατευθύνσεις θεώρησης, αλλά είστε υπεύθυνοι για την εκμάθηση των απαιτήσεων του προορισμού σας με βάση την εθνικότητά σας, και για την απόκτηση της visa σας.

Σημαντικές Ημερομηνίες

31 Μαΐου: Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Οι μαθητές θα ενημερωθούν για την έγκρισή τους περίπου δέκα εργάσιμες ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης

Πού θα λάβει χώρα;

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ένα μέρος με παγκόσμια σημασία και λάμψη: τη Σχολή του Αριστοτέλη, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη της Νάουσας, στη Μακεδονία (Βόρεια Ελλάδα). Σε αυτόν τον τόπο, ένας από τους πιο διάσημους φιλόσοφους της αρχαιότητας δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο. Το Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής του Αριστοτέλη, μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία του προγράμματος, δεδομένου ότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις.

Info

Hμερομηνία προγράμματος: 24-30 Αυγούστου 2013

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 31 Μαΐου 2013

Κόστος προγράμματος: 450 €

Τόπος: Σχολή του Αριστοτέλη, Νάουσα, Κεντρική Μακεδονία,

E-mail: summer.programme@niff.gr (Γραμματεία Προγράμματος)

Τηλ.:. +302332024617

Fax: +302332024637




                                                             πηγή parapolitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου