Με τη σιγουριά του παράγοντα που παίζει το ποδόσφαιρο στα δάκτυλα, ο Πολωνός τεχνικός
διευθυντής της Λέγκια Βαρσοβίας στήνεται μπροστά στους δημοσιογράφος και λέει με στόμφο: «Ποιος χρειάζεται αυτό το παιδί όταν έχουμε κλείσει τον Μίκελ Αρουαμπαρένα από την Τενερίφη;». Φράση που δίχως πολύ σκέψη διεκδικεί θέση στη λίστα με τις πιο άστοχες προβλέψεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Εκείνο το παιδί (το 2008) έγινε άνδρας και είναι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο άνθρωπος που διέσυρε τη Ρεάλ Μαδρίτης με τα τέσσερα γκολ που σημείωσε στον χθεσινό ημιτελικό. Η τύχη του Αρουαμπαρένα, που έφυγε κακήν κακώς από τη Λέγκια, αγνοείται. Το συγκεκριμένο περιστατικό περικλείει την ιστορία ζωής του Πολωνού ποδοσφαιριστή. Ουδέποτε ήταν εκείνος που κέρδισε εξαρχής τις εντυπώσεις, μα ήταν αυτός που στο τέλος είχε το χαμόγελο της επιτυχίας.
Ακόμα και χθες, στην μεγαλύτερη βραδιά της καριέρας του, όλοι ασχολούνταν με τον Μάριο Γκέτσε. Με τη μεταγραφή του στη Μπάγερν. Ο Λεβαντόφσκι – που και ο ίδιος φημολογείται ότι έχει κλείσει στη Μπάγερν - δεν υπήρχε στο πλάνο. Μέγα λάθος. Οχι σαν κι αυτό που έκανε η διοίκηση της Λέγκια, βέβαια, που είχε απορρίψει ξανά τον Λεβαντόφσκι το 2006. Τον απέβαλλε από τις ακαδημίες της επειδή έκρινε πως δεν έχει ταλέντο και δεν μπήκε καν στον κόπο να τον ενημερώσει. Εβαλε τη γραμματέα να τον πάρει τηλέφωνο. Ο Πολωνός σκέφτηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, αλλά δεν το έκανε. Ευτυχως. Πήγε στην Ζνιτζ Προυσκόφ, ομάδα Γ' εθνικής και βγήκε δύο σερί χρονιές πρώτος σκόρερ.
Παραλίγο να έρθει στον Παναθηναϊκό
Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον Γιάτζεκ Γκμοχ. Ο Παναθηναϊκός ήταν στην εποχή της πολυμετοχικότητας και ο Γκμοχ πρότεινε στον Κώστα Αντωνίου να πάρει έναν «20χρονο παικταρά που κάνει θαύματα». Τον Λεβαντόφσκι. Ο τεχνικός διευθυντής του «Τριφυλλιού» ήταν δύσπιστος, άργησε να κάνει κίνηση για τον παίκτη που τελικά – αφού τον απέρριψε η Λέγκια για τον Αρουαμπαρένα – κατέληξε στην Λεχ Πόζναν για περίπου 400.000 ευρώ και το 2010 τον αγόρασε η Ντόρτμουντ έναν 4,5 εκατ. ευρώ.
Ούτε στη Γερμανία τα πράγματα ήταν εξαρχής ρόδινα για τον «Λέβα». Η Ντόρμουντ κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά ο ίδιος ήταν ρεζέρβα των Λούκας Μπάριος και Σίνζι Καγκάβα και αντιμετώπισε την ειρωνεία των οπαδών που έπειτα από κάποιες χαμένες ευκαιρίες τον φώναζαν Λεβαντούφσκι. Οπου ντουφ στα γερμανικά σημαίνει χαζός!
Είπαμε, όμως, ο Πολωνός ξέρει να ανατρέπει τα εις βάρος του δεδομένα. Την επόμενη σεζόν οδήγησε την Ντόρτμουντ στην κατάκτηση του τίτλου και δεν ξανάκουσε ούτε ένα έστω κακεντρεχές σχόλιο. Μόνο επαίνους. «Είναι ο πιο εντυπωσιακός Πολωνός ποδοσφαιριστής της τελευταίας 15ετίας», είπε γι' αυτόν ο προπονητής του, Γιούργκεν Κλοπ.
Η αθλητική οικογένεια και η καρατέκα σύντροφος
Στον Λεβαντόφσκι βρίσκει απόλυτη εφαρμογή και το αφόρητο κλισέ «γεννήθηκε με μια μπάλα στα πόδια». Η μητέρα του θυμάται χαρακτηριστικά πως πριν κοινωνήσει για πρώτη φορά στην εκκλησία χρειάστηκε να ζητήσει από τον ιερέα της περιοχής να καθυστερήσει την έναρξη της λειτουργίας επειδή ο... κανακάρης της είχε αγώνα ποδοσφαίρου.
Η αλήθεια είναι πως ο 24χρονος επιθετικός δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον αθλητισμό. Ο πατέρας του, ο Κριστόφ ήταν πρωταθλητής Πολωνίας στο τζούντο, ενώ έπαιζε και ποδόσφαιρο στη Χούτνικ Βαρσοβίας. Η μητέρα του, η Ιβόνα ήταν αθλήτρια του βόλεϊ, ενώ η αδερφή του η Μιλένα είναι διεθνής με την εθνική ελπίδων Πολωνίας, επίσης, στο βόλεϊ.
Ακόμα και η σύντροφός του η 24χρονη καλλονή Αννα Στατσούρσκα, αθλήτρια είναι. Καρατέκα. Χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2009. Η Στατσούρσκα, μάλιστα, είναι ίσως το κρυφό όπλο της αποτελεσματικότητας του Λεβαντόφσκι. Του κάνει ατομικές προπονήσεις για το πως να κινείται προκειμένου να βελτιώσει την ελαστικότητά του και τις κινήσεις του στον αέρα.
«Κολλημένος» με τη μπάλα...
Ο Πολωνός, άλλωστε, είναι εργασιομανής. Δεν ξέρει τι πάει να πει ξεκούραση. Αναφερόμενος στην μηνιαία χειμερινή διακοπή της Μπουντεσλίγκα είχε δηλώσει: «Δεν είμαστε κουρασμένοι, θα μπορούσαμε να παίζουμε όλο το χρόνο. Χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να πάω στην πατρίδα μου, αλλά ειλικρινά δεν νιώθω κουρασμένος και μπορώ να παίξω ανά πάσα στιγμή». Για τον ίδιο άλλωστε, το ιδανικό είναι να έχει αγώνα κάθε 3-4 μέρες. Ετσι λειτουργεί καλύτερα. Προς απογοήτευση της Ρεάλ Μαδρίτης που τον βρήκε μπροστά της σε φουλ φόρμα.
Η ξαφνική εκτυφλωτική δημοσιότητα μετά το καρέ με τη Ρεάλ, πάντως, δεν πρόκειται να αλλάξει τον χαρακτήρα του Λεβαντόφσκι. Οι Πολωνοί τον περιγράφουν ως καλό και χαμηλό τόνων παιδί που δεν διστάζει να επιστρέφει τις κλήσεις των δημοσιογράφων για να μην τον περάσουν για σνομπ...
Ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του 24χρονου και στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον χαρακτηρίζει έχει παίξει το γεγονός ότι σε ηλικία 15 ετών έχασε τον πατέρα του και κλήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της οικογένειάς του με την οποία είναι πολύ δεμένος.
Το ενδιαφέρον της Γιουνάιτεντ και η Μπάγερν
Τα τελευταία δύο χρόνια ο Λεβαντόφσκι είναι συνεχώς στο στόχαστρο μεγαλύτερων συλλόγων. Δεν βιάζεται, πάντως, να κάνει το επόμενο βήμα. Το περασμένο καλοκαίρι όταν φημολογούνταν πως είχε κλείσει στη Μπάγερν, είχε δηλώσει με άγνοια κινδύνου: «Γιατί να αφήσω τους νταμπλούχους Γερμανίας για να πάω στη Μπάγερν;». Τώρα, βέβαια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο Πολωνός είναι πολύ πιθανό να συναντήσει τον Γκέτσε στο Μόναχο. Με το αζημίωτο, βέβαια. Οι Βαυαροί αναμένεται να δώσουν περί τα 40 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν αν και η Ντόρτμουντ κάνει ό,τι μπορεί για να τον κρατήσει στο «Βεστφάλεν» τουλάχιστον μέχρι το 2014 οπότε λήγει το συμβόλαιό του.
Πιο κοντά από κάθε άλλον στην απόκτησή του, πάντως, είχε φτάσει τον περασμένο Γενάρη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον τον ήθελε σαν τρελός, μα τελικά η Ντόρτμουντ δεν συναίνεσε στην πώλησή του και τα κολάζ των βρετανικών εφημερίδων δεν είχαν αντίκρισμα. Ο Λεβαντόφσκι δεν διαμαρτυρήθηκε. Του έχει γίνει βίωμα, άλλωστε, πως κάθε εμπόδιο είναι για καλό. Η ιστορία του μπορεί να ήταν τελείως διαφορετική αν ο ανεκδιήγητος τεχνικός διευθυντής της Λέγκια είχε αξιολογήσει σωστά το ταλέντο του ή αν ο Αντωνίου είχε ενεργήσει πιο γρήγορα...
πηγή iefimerida.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου