Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΤΙ ΝΕΟ ΦΕΡΝΕΙ Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Βελτιώθηκε ο ορισμός των βοσκοτόπων και συμπεριλαμβάνει τα μεσογειακά οικοσυστήματα
(ξυλώδης βλάστηση) επιλύοντας μελλοντικά προβλήματα που θα συνδέονταν με αμφισβητήσεις για την επιλεξιμότητα των εκτάσεων βοσκοτόπων όσον αφορά στις άμεσες ενισχύσεις,
Αύξηση ποσοστού συνδεδεμένων ενισχύσεων στο 7%, με προοπτική περαιτέρω αύξησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο 10%.
Τα καθεστώτα ενίσχυσης για τους νέους γεωργούς, και για τις περιοχές με μειονεκτήματα και τις μικρές εκμεταλλεύσεις απλουστεύονται.
Υποχρεωτική αναγραφή του τόπου καταγωγής, τουλάχιστον για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών, στο πλαίσιο προτύπων εμπορίας.
Το πρασίνισμα των άμεσων ενισχύσεων γίνεται πιο ευέλικτο. Αναγνωρίζεται η έννοια της «ισοδυναμίας» του πρασινίσματος.
Ενεργός αγρότης: υιοθετήθηκε μια μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το μέτρο, με τη δυνατότητα να εξαιρούν ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, που δεν συνδέονται με τη γεωργική παραγωγή.
Παράταση καθεστώτος ποσοστώσεων ζάχαρης έως το 2017. Έχουμε υποστηρίξει παράταση και πέραν αυτής της διετίας. Το Ε. Κοινοβούλιο έχει προτείνει μέχρι το 2020, πρόταση που δημιουργεί ευνοϊκότερες προοπτικές για το Ελληνικό αίτημα.
Παράταση καθεστώτος απαγόρευσης νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έως το 2018 και εφαρμογή, από το 2019, νέου συστήματος διαχείρισης φυτεύσεων. Οι νέες άδειες θα αντιστοιχούν στο 1% της έκτασης των αμπελώνων της χωράς αντί 0,5% που ήταν η αρχική πρόταση της Προεδρίας.
Στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης προστίθεται μια κατηγορία στήριξης για τις «περιοχές μετάβασης», με αυξημένο ποσοστό ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης (75%). Οδηγεί σε μεγαλύτερη στήριξη περιοχών, που τα στατιστικά των προηγουμένων ετών τις εμφανίζουν ως περισσότερο ανεπτυγμένες.
Δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών σε δικαιούχους προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις, χωρίς τραπεζική εγγύηση, σημαντική αλλαγή που θα διευκολύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Εξαίρεση Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης από την υποχρέωση να έχει ανταποκριθεί η χώρα πλήρως σε ορισμένες υποχρεώσεις, πριν την έγκριση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (π.χ. εγκατάσταση συστήματος γεωργικών συμβουλών). Μετάθεση της υποχρέωσης κατά δύο έτη (έως το τέλος του 2016), που επιτρέπει να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου