Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Παρουσίαση του βιβλίου «Τραπεζούντα – Το διαμάντι της Ανατολής» στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσαςhttp://www.pontos-news.gr/sites/default/files/article/2016-01/deftos_cvr.jpgΠαρουσίαση  του βιβλίου

«Τραπεζούντα – Το διαμάντι της Ανατολής», του συγγραφέα   Θοδωρή Δεύτου,   
ΤΗΝ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016  ΚΑΙ ΩΡΑ  8.00 Μ.Μ.ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ
Για το βιβλίο θα μιλήσουν :
Η κ. Βέρα Αβραμίδου Διευθύντρια 5ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας.
Ο Συγγραφέας : Θεόδωρος Δεύτος
Αποσπάσματα θα διαβάσει ο κ. Ηλίας Τσέχος – ποιητής.
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ  « ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ  ΑΝΑΤΟΛΗΣ»

ΛΙΓΑ  ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η άτακτη αποχώρηση τους ρωσικού στρατού από την Τραπεζούντα προκαλεί πανικό, και έτσι η οικογένεια του γνωστού μεγαλέμπορου σιτηρών και καπνών Λάμπου Κυριακίδη αποφασίζει να εγκαταλείψει την  πόλη κακήν – κακώς.
Η εγγονή του Λάμπου, η Πινίτσα έχει δύο μικρά παιδιά και μπροστά στον φόβο του αφανισμού, αποφασίζει να αφήσει το ολίγων μηνών αγοράκι της στον Τούρκο υπηρέτη, τον Χασάν, με την ελπίδα ότι αργότερα θα επιστρέψει να το πάρει. Η οικογένεια μοιράζεται , άλλοι έρχονται στην Ελλάδα και άλλοι περνούν στην Γεωργία. Η μοιρασμένη οικογένεια Κυριακίδης περνά πολλές δοκιμασίες εδώ και εκεί. Στην Ελλάδα η κατάσταση μετά την Μικρασιατική καταστροφή είναι άθλια, αλλά και στη Ρωσία τα δεινά που περνούν οι μειονότητες από το νέο καθεστώς δεν είναι λίγα.  Στην Ελλάδα έχει φτάσει η Πινίτσα με το δυόμιση χρονών κοριτσάκι της και η γιαγιά Θεοφρονία, ενώ στη Ρωσία , ο γυιός της οικογένειας , ο Ιεροκλής, με την οικογένειά του. Ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, με το όραμα να επιστρέψουν να το βρουν και να το πάρουν.
Από τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας  ως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Νέας Σάντας, τις περιπέτειες στο Σοχούμι, την εξορία στον Καύκασο, την αναγκαστική μετανάστευση στο Μόναχο και το λυτρωτικό ταξίδι της επιστροφής.
  Η πορεία στο άγνωστο για την οικογένεια του μεγαλέμπορου σιτηρών Λάμπου Κυριακίδη, είναι μια ιστορία μέσα στην πραγματική ιστορία, που θα σας συναρπάσει……….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου