Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

΄Η Δημοκρατία και το Δημαρχείο΄ του Νίκου Κουτσογιάννη Δημάρχου Νάουσας

Mα για τη δημοκρατία, ευθυτενή Προκόπη, γίνονται όλα! Αλλιώς για ένα θέμα τόσο ολοφάνερα
έτοιμο, για ένα χώρο τόσο ολοφάνερα κατάλληλο, για μια μεταφορά τόσο ολοφάνερα οικονομική και συμφέρουσα, ούτε μελέτες ούτε συνεδριάσεις δεν θα χρειάζονταν. Το Δημαρχείο θα είχε μεταφερθεί ήδη. Καλώς όμως κάνουμε (και κάνεις) να προετοιμαζόμαστε για να διαβουλευτούμε. Και έτσι θα γίνει το συντομότερο.
Επειδή την απορία σου μπορεί να μοιράζονται κι άλλοι συνδημότες μας, σε παρακαλώ να δεχθείς μια εξήγηση και ένα μάθημα. Στην πολιτική, που είναι μια διαρκής μίξη απόψεων, προτάσεων, σχεδίων, αποφάσεων και έργων, η χρήση του ενεστώτα ("το καλοκαίρι μεταφέρεται το δημαρχείο") είναι συνηθισμένη και αποδεκτή όχι μόνο στην Ελλάδα -όπου έχει γίνει σχεδόν καταχρηστική ("σκίζουμε τα μνημόνια")- αλλά και σε άλλες, πιο ώριμες πολιτικά, χώρες. Γι αυτό η δήλωση δεν υποκαθιστά ποτέ την απόφαση και το έργο.

Το πρόβλημα, φίλοι συνδημότες, είναι αλλού: ότι καταλαβαίνουμε τη δημοκρατία ως μια συνεχή κουβέντα (συνήθως άσχημα προετοιμασμένη, μικροπολιτική στο ύφος και ιδεοληπτικά φορτισμένη) και όχι ως διαδικασία απόφασης. Η απόφαση θέλει εμπεριστατωμένη εισήγηση, προβολή αντιρρήσεων, βελτιώσεων, αντιπροτάσεων ή επιφυλάξεων, διάσκεψη και πλειοψηφία. Η κουβέντα είναι μόνο ένα μέρος της δημοκρατίας. Οι προσβολές, οι παληκαρισμοί και οι άλλες ρητορικές κενολογίες είναι μόνο τα βάρη της. Για χάρη της θα συνεχίσω να τα αγνοώ. Μέχρι να ακούσω ή να διαβάσω μια ακόμα φράση περί οικογενειακής επιχείρησης. Γιατί τότε θα αναλάβει δράση ένας άλλος πυλώνας του πολιτεύματος.

Κουτσογιάννης Νικόλαος
Δήμαρχος Νάουσας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου