Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Αφιερωμένος ο "1ος Μαθητικός Διαγωνισμός" της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας σε όλα τα παιδιά θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία στη μόρφωση.

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συλλόγου της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας και σε ιδιαίτερα
θερμό κλίμα με παραουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών η βράβευση του "1ου Μαθητικού Διαγωνισμού" και η κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ευλογίες του ιερέα του χωριού, πατέρα Χρήστου, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου κ.Γιώργος Μωυσιάδης απεύθυνε χαιρετισμό, καλωσόρισμα και ευχές για υγεία και ευλογία στα μέλη και στους παραβρισκομένους
καθώς ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν τις προσπάθειες του Συλλόγου ως σήμερα. Την ενημέρωση σχετικά με τη σημασία του εθίμου και τον συμβολισμό της κοπής της βασιλόπιτας στην Ελληνική οικογένεια του Πόντου ανέλαβαν δύο απο τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου ο κ.Αθανάσιος Φερλαχίδης και ο κ. Απόστολος Εμμανουηλίδης όπου αναφέρθηκε και εκτενώς στο βίο του Μέγα Βασιλείου. Οι τυχεροί της χρονιάς ο πρόεδρος της Εύξεινος Λέσχη Βεροίας κ.Παύλος Σαρημιχαηλίδης και η μικρή Ευδοξία Τραψώκη η οποία εξέπληξε του πάντες με την γενναιοδωρία της αφού χάρισε το δώρο της στην Μαρία Σιδηροπούλου.

Η γραμματέας του συλλόγου κα. Ηλιάνα Παμπουχίδου ανέπτυξε τη σπουδαιότητα της πρώτης εκδήλωσης του συλλόγου για το 2016 που σηματοδοτεί τη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων των προγόνων μας, καθώς και για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία μας και ιδιαίτερα η νεολαία, καταλήγοντας πως σκοπός και χρέος του συλλόγου ειναι να στηρίξουμε τη νέα γενιά πάνω στις αξίες του Ελληνισμού και των Παραδόσεων μας επιβραβεύοντας τους. Για το λόγο αυτο η Ε.Λ. Χαρίεσσας καθιερώνει τον
"Μαθητικό Διαγωνισμό" με συνολική υποτροφία 300€ σε τρεις μαθητές, σε έναν μαθητή της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας & Τριτοβάθμια αντίστοιχα. Ο διαγωνισμός αφιερώθηκε (σύμφωνα με επιθυμία του χορηγού που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του) σε όλα τα παιδιά θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να γίνουν μαθητές. Στο διαγωνισμό οι μαθητές του δημοτικού κλήθηκαν να ζωγραφίσουν "Ποντιακά Μουσικά όργανα & χορούς", τα παιδιά του Γυμνασίου να γράψουν έκθεση με θέμα την "Ποντιακή Ενδυμασία" ενώ οι μαθητές του Λυκείου για το "Εκπαιδευτικό σύστημα στον Πόντο". Τυχεροί του μαθητικού διαγωνισμού (έπειτα απο κλήρωση) στέφθηκαν, η Τσοπουρίδου Ελισσάβετ την απονομή της οποίας έκανε ο κ. Στέλιος Δάγγας Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού Δήμου Νάουσας, ο Παυλίδης Ηλίας την απονομή του οποίου έκανε ο κ. Ηλίας Φωτιάδης πρώην βουλευτής Ημαθίας και η Νίκη Παραστατίδου την απονομή της οποίας έκανε ο κ. Σάββας Ακριτίδης νομικός σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου. Ενώ για το τέλος μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξαν τα παιδιά του συλλόγου,με επικεφαλή τη Νίκη Παραστατίδου δημιούργησαν ένα βίντεο- ανασκόπηση της χρονιάς παραθέτοντας όλες τις δράσεις του συλλόγου τόσο τα πολιτιστικά, θρησκευτικά και κοινωνικά δρώμενα που συμμετείχε τη χρονιά που πέρασε. Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τα πλούσια εδέσματα των γυναικών του συλλόγου και πάντα υπο τους ήχους της λύρας και του νταουλιού απο τους μουσικούς του συλλόγου μας ακολούθησε γλέντι μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Την εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους αλλά και με τους εγκάρδιους χαιρετισμούς τους ο Περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ κ. Θέοφιλος Τελληγιαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας κ. Δημήτρης Μάντσιος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού του Δήμου Νάουσας κ. Στέλιος Δάγγας, ο Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βεροίας κ. Αντώνης Καγκελίδης και μέλος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Νάουσας κα. Δέσποινα Λαζαρίδου, κα. Νόπη Τσαγκαλίδου, κα. Μπαλτατζίδου Δώρα, κ. Τζουβάρας Βασίλειος κ. Γαιτανίδης Θεόδωρος, ο πρώην Βουλευτής Ημαθίας κ. Ηλίας Φωτιάδης, ο πολιτευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Εμμανουηλίδης και πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Ημαθίας, ο Νομικός σύμβουλος ο κ. Σάββας Ακριτίδης, πολιτιστικοί φορείς που παρέστησαν η Εύξεινος Λέσχη Βεροίας,η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας,η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής,ο Ευστάθιος Χωραφάς Πατρίδας, τα Ποντιακά Νιάτα Ζερβοχωρίου, η ΜΙΕΖΑ Κοπανού, η Αγία Παρασκευή Λευκαδίων, ο σύλλογος Αιμοδοτών & Δοτών Μυελού των Οστών Χαρίεσσας.
Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας ευχαριστεί όλο τον κόσμο για τη στήριξη του και εύχεται
" Υείαν & Ευλοίαν "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου