Το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος έστειλαν με μια ζωγραφιά τα παιδιά που
συμμετείχαν στην εκδήλωση «Μια ζωγραφιά, ένα μήνυμα», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης και η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών Βιομηχανίας και Οχημάτων (ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ.).
Μαθητές από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης μαγείρεψαν βιολογικά προϊόντα με τον Ευτύχη Μπλέτσα, ενώ έμαθαν πώς να σκιτσάρουν το περιβάλλον με τον Δημήτρη Νικολαΐδη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι γνωστοί καλαθοσφαιριστές Μπάνε Πρέλεβιτς και Κώστας Χαραλαμπίδης, οι οποίοι μίλησαν στα παιδιά για την αξία του αθλητισμού σε όλες τις ηλικίες.
«Η Περιφέρεια άνοιξε τις πύλες της για να δεχτεί τη νεότερη γενιά των Ελλήνων και για να τους περάσουμε ένα μήνυμα ξεκάθαρο: Ότι το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας, ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και ότι ο καθένας από εμάς ξεχωριστά έχει ατομική και προσωπική ευθύνη να προσέχει το περιβάλλον, το δικό του περιβάλλον, που ενώνοντάς το όλοι μαζί το κάνουμε δικό μας περιβάλλον και, βέβαια, όχι μόνο μέσα από την καθημερινή του πρακτική, αλλά και από τον τρόπο τον οποίο αντιμετωπίζει ακόμη και θέματα όπως είναι η ενέργεια και η ανακύκλωση. Μηνύματα τέτοια, τα οποία επιχειρήσαμε να περάσουμε σε μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, είναι και τα μηνύματα που, ουσιαστικά, εάν επικρατήσουν στη χώρα μας, θα μπορέσουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής επεσήμανε ότι «στο περιβάλλον ζούμε, αναπνέουμε το οξυγόνο του και αυτό πρέπει να είναι καθαρό και στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Έτσι, λοιπόν, κι εμείς, με τις υπηρεσίες μας, πραγματοποιούμε διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις, αλλά κάνουμε και πολλούς ελέγχους. Ελέγχουμε όλες εκείνες τις εστίες, είτε αυτές είναι βιομηχανικές μονάδες, ποτάμια ή θάλασσες, προκειμένου να αποδείξουμε κατά πόσο λειτουργούν σωστά και τότε τους επιβραβεύουμε. Όταν όμως δεν λειτουργούν σωστά, τους επιβάλλουμε τα ανάλογα πρόστιμα, προκειμένου να συνετιστούν».
Στην περιβαλλοντική συνείδηση των νέων αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φάνης Παπάς, σημειώνοντας ότι «αυτό που προσπαθούμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά, που βλέπω ότι είναι πιο ευαισθητοποιημένα από εμάς τους μεγαλύτερους και να γίνουν οι νέοι επόπτες, γιατί αποδείχτηκε ότι εμείς οι μεγαλύτεροι δεν είμαστε τόσο καλοί επόπτες για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε, με διάφορα πιλοτικά προγράμματα που γίνονται σε διάφορα σχολεία, να υπάρχει μια εκπαίδευση γύρω από την περιβαλλοντική συνείδηση και να είναι συνολική και ενιαία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου