Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση-Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

Στο Προεδρικό Μέγαρο πήγαν όλοι οι υπουργοί εκτός από εκείνους που διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά
τους - Πρώτος κατέφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Έψελναν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Νότης Μηταράκης - Ποιοι φίλησαν το χέρι του Αρχιεπισκόπου

Οκτώ λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι της Τρίτης ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.
Από τους νέους υπουργούς πρώτος κατέφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο κέντρο της πρώτης σειράς των μελών του υπουργικού συμβουλίου κάθονταν δίπλα-δίπλα ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο απερχόμενος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.



Μεταξύ των υπουργών που ορκίστηκαν αν και παραμένουν στο υπουργικό συμβούλιο είναι η ηγεσία του παλαιού υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Μεταφορών - δηλαδή οι κύριοι Χατζηδάκης, Σκορδάς και Μηταράκης- το οποίο διασπάστηκε σε υπουργείο Ανάπτυξης και υπουργείο Υποδομών με επικεφαλής τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Για δεύτερη φορά ορκίστηκε υπουργός Εθνικής Παιδείας και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επειδή το κομμάτι του Πολιτισμού αποσπάστηκε από το χαρτοφυλάκιό του και έγινε ξανά ξεχωριστό υπουργείο με επικεφαλής τον μετακινηθέντα από το υπουργείο Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας οι κύριοι Άδωνις Γεωργιάδης και Νότης Μηταράκης έψελναν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Αφού υπέγραψαν το Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως με το διορισμό τους, το χέρι του Αρχιεπισκόπου φίλησαν μεταξύ άλλων ο νέος υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, αλλά και ο νέος υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Πεζοί κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή οι κύριοι Γιάννης Μανιάτης, Άδωνις Γεωργιάδης, Παντελής Καψής, Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Μάλιστα οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Γεωργιάδης περπατούσαν χωρίς να ακολουθούν εμφανώς από αστυνομική συνοδεία.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου
Σαμαράς: Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή απ' το να πετύχουμε
«Στόχος της κυβέρνησής μας ήταν και παραμένει η εξάντληση της τετραετίας». Με αυτή φράση ξεκίνησε την ομιλία του ενώπιον των 41 μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξηγώντας ότι η εξάντληση της τετραετίας «είναι προϋπόθεση για την σταθερότητα».

«Σταθερότητα σημαίνει σταθερά βήματα για όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Σταθερότητα σημαίνει και καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, όχι μόνο στα τρέχοντα αλλά και σε βάθος χρόνου για να φέρουμε σε πέρας όλες τις θεσμικές αλλαγές που η χώρα έχει ανάγκη».



Προσπαθώντας να κινητοποιήσει τα μέλη της κυβέρνησής του για να προωθήσουν την υλοποίηση των απαιτούμενων πολιτικών το ταχύτερο δυνατό ο κ. Σαμαράς τόνισε με έμφαση: «Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο, πρέπει να κάνει σε λιγο χρόνο όσα δεν έχουν γίνει επί δεκαετίες».

«Αυτή τη στιγμή υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία της πατρίδας», επισήμανε ο πρωθυπουργός θέλοντας να προλάβει πιθανές τριβές μεταξύ των υπουργών που προέρχονται από τη ΝΔ με τους συναδέλφους τους από το ΠΑΣΟΚ. «Μας ενώνει το συμφέρον της χώρας και οι προκλήσεις του μέλλοντις που μαζί θα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει χρόνο να χάσει. Πρέπει τις επόμενες μέρες να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δόση του δανείου. Εχει γίνει σημαντική δουλειά αλλά υπάρχουν και εκκρεμότητες που πρέπει να καλυφθούν».

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα έθεσε ως πρώτο στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. «Πρέπει να πιάσουμε το στόχο του πλεονάσματος ώστε από τον επόμενο χρόνο να ξεκινήσει η ανακούφιση», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ως άμεση και πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης έβαλε την ανάπτυξη για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και «να στηρίξουμε ιδιαίτερα τα πιο ασθενή στρώματα του πληθυσμού».

«Έτσι κι αλλιώς αυτο που κάνουμε δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μας ενώνουν τα μεγάλα και το αύριο και δεν θα αφήσουμε να μας διαιρέσει το παρελθόν. Μας στηρίζει η θέληση του ελληνικού λαού να αναγεννηθεί η Ελάδα, να παραμερίσουμε τα εμπόδια, μας ενώνει το μέλλον της χώρας. Το δικό μας όνειρο για τη νέα Ελλάδα είναι εφικτό».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς επισήμανε απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησής του: «Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή απ΄το να πετύχουμε».

Αμεσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού το λόγο ζήτησε και έλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος όμως η παρέμβασή του δεν ακούστηκε επειδή δεν μεταδόθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.






                                              πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου