Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Τα ονόματα που «παίζουν» για τη νέα κυβέρνηση

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του
ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την οποία συζήτησαν για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.
Η συνάντηση των δυο ανδρων αναμένεται να γίνει μέσα στο τριήμερο καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στην Θεσσαλονίκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν η νέα προγραμματική συμφωνία και ο ανασχηματισμός.
Αρχικώς είχε γίνει γνωστό πως ο κ. Βενιζέλος θα αναχωρούσε το απόγευμα της Παρασκευής για Θεσσαλονίκη, οπότε το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά θα πραγματοποιούνταν μετά το Σαββατοκύριακο.
Οι ζυμώσεις για το μοίρασμα των υπουργείων έχουν αρχίσει και οι πληροφορίες λένε ότι η αναλογία θα είναι ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ για κάθε δύο της ΝΔ, ενώ προωθείται το σπάσιμο των υπερυπουργείων σήμερα Ανάπτυξης(σε Ανάπτυξης και Υποδομών/Μεταφορών) και Παιδείας(σε Παιδείας και Πολιτισμού).
Υποψήφιοι για υπουργοποίηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είναι ο Γιάννης Μανιάτης για το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος για το υπουργείο Εσωτερικών λόγω της μακράς θητείας του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ σχεδόν θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τη θέση του υφυπουργού, αρμόδιου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα αναλάβει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Ακούγονται επίσης τα ονόματα της Φώφης Γεννηματά  και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού και παίζει για τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας.. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να οριστεί αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση, ενώ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, θα αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών, κάτι, που, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται, προς το παρόν, από κυβερνητικές πηγές.
Αμετακίνητοι θεωρούνται ο Γ. Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών, ο Κ. Χατζηδάκης στο Ανάπτυξης, ο Κ.Αρβανιτόπουλος στο Παιδείας, η Όλγα Κεφαλογιάννση στο υπουργείο Τουρισμού και ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αντίθετα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει με επίτασση την αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας, καθώς ως γνωστόν, ο τελευταίος έχει έρθει σε ρήξη πολλές φορές με το ΠΑΣΟΚ για τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλης.
Επισφαλής θεωρείται η θέση του Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος, όμως, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε άλλο υπουργείο, ενώ πιθανότατα θα αντικατασταθούν ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζιαβάρας και ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης. Στις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι η υπουργοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ερωτηματικό παραμένει το πώς θα αξιοποιηθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος(γιατί θεωρρείται βέβαιο ότι θα συμμετέχει στο νέο σχήμα), εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλάβει το ΥΠΕΞ.
Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη συμμετοχή του, από θέσεις υφυπουργών, στο Ανάπτυξης και το Οικονομικών(ακούγεται το όνομα του Φίλιππου Σαχινίδη), ενώ ενδιαφέρον έχει το πώς θα μοιραστούν τα «ορφανά», αυτή τη στιγμή, υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης(ιδίως αυτό, που έχει την ευθύνη των απολύσεων από το δημόσιο) και Δικαιοσύνης, λόγω των παραιτήσεων Μανιτάκη και Ρουπακιώτη.
Στο μεταξύ, οι πληροφορίες θέλουν Σαμαρά και Βενιζέλο να δρομολογούν άμεσα τη μεταβατική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης προκειμένου να φύγει το «μαύρο». Μαλιστα, δεν αποκλείεται αυτό να γίνει ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.





                                               πηγή voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου