Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Κλειδώνει σήμερα η νέα κυβέρνηση

Αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση του δικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού. Τα ονόματα
που «παίζουν» για τα υπουργεία, μικρή καθυστέρηση για την προγραμματική συμφωνία
Κορυφώνονται οι διεργασίες και οι ζυμώσεις από τον στενό πυρήνα συνεργατών του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό της νέας δικομματικής κυβέρνησης, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.
Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ η χθεσινή φημολογία ήθελε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να είχαν και κατ’ ιδίαν  συνάντηση, μακρια από τα φώτα της δημοσιοότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση. Μετά και τις σημερινές επαφές, που αναμένονται πυρετώδεις, εκτιμάται ότι θα κλειδώσει το νέο σχήμα, για να ανακοινωθεί επισήμως στη διάρκεια της ημέρας ή το αργότερο την Τρίτη, προκειμένου η ορκωμοσία να γίνει την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη. Άλλωστε, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι τελικά να ανακοινωθεί πρώτα ο ανασχηματισμός και μετά το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας, καθώς η συμφωνία των δύο πλευρών για την οριστικοποίησή της φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Όπως επισημαίνεται πάντως, οι κατευθυντήριες γραμμές θα είναι γνωστές στους υπουργούς όταν αυτοί θα ορκιστούν.
Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συμμετάσχει με 15 μέλη στη νέα κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα - ακούγονται τα ονόματα των Τάσου Γιαννίτση, του Ναπολέοντα Μαραβέγια, καθώς και του Παντελή Καψή για την υφυπουργία που θα αναλάβει να αναδιοργανώσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Κεντρικό ζητούμενο για τον ανασχηματισμό είναι εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλάβει εκτός από την αντιπροεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών, κάτι, που αν συμβεί, θα οδηγήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Άμυνας και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο σε άλλο υπουργείο.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αμετακίνητοι στις θέσεις του θεωρούνται ο Γιάννης Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών, ο Κωστής Χατζηδάκης στο Ανάπτυξης, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο Παιδείας, η Όλγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ο Αθανάσιος Τσαυτάρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε επίπεδο αναπληρωτών και υφυπουργών, μάλλον βέβαιη θεωρείται και η παραμονή στο νέο σχήμα των Δημήτρη Κούρκουλα(ΥΠΕΞ), Χρήστου Σταϊκούρα(ΥΠΟΙΚ) και Γιώργου Μαυραγάνη(ΥΠΟΙΚ), ενώ καλές πιθανότητες έχουν να διατηρηθούν στο ΥΠΕΚΑ ή να μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο οι Ασημάκης Παπαγεωργίου και Σταύρος Καλαφάτης, καθώς αμφότεροι χαίρουν της εκτίμησης του πρωθυπουργού.
Κάτι παραπάνω από πιθανές είναι αποχωρήσεις του Ευάγγελου Λιβιεράτου από το ΥΠΕΚΑ, του Μάριου Σαλμά από το υπουργείο Υγείας, του Γιάννη Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας, του Κώστα Τζαβάρα από το Πολιτισμού και του Κωστή Μουσουρούλη από το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ ακούγεται ότι ο Κώστας Γκιουλέκας είναι βασικός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Θεόδωρο Καράογλου στο ΥΜΑ-Θ. Ερωτηματικά υπάρχουν αυτή τη στιγμή τόσο για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη όσο και για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, αν και το πιθανότερο είναι να αποχωρήσουν από το Εσωτερικών και Υγείας αντίστοιχα και να μετακινηθούν(τουλάχιστον ένας από τους δύο) σε άλλα υπουργεία.
Επίσης προωθείται το σπάσιμο των υπερυπουργείων σήμερα Ανάπτυξης (σε Ανάπτυξης και Υποδομών/Μεταφορών) και Παιδείας (σε Παιδείας και Πολιτισμού). Για το Παιδείας αναμένεται να διοριστεί υφυπουργός η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, ενώ και το υπουργείο Πολιτισμού εκτιμάται ότι θα το «πάρει» το ΠΑΣΟΚ.
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου προαλείφεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ οι Μάκης Βορίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης ακούγονται τόσο για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κομβικό σε σχέση με τις απολύσεις στο δημόσιο, όσο και για το υπουργείο Υποδομών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούγεται και για το υπουργείο Υγείας. Πολύ πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στο νέο σχήμα και του Άδωνι Γεωργιάδη, το όνομα του οποίου παίζει για το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης είναι το ακλόνητο φαβορί για το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος παίζει δυνατά για το υπουργείο Εσωτερικών λόγω της μακράς θητείας του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ μάλλον βέβαιη θεωρείται και η αξιοποίηση των Φώφης Γεννηματά, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί από τα δύο κόμματα είναι των Βασίλη Κεγκέρογλου(ΠΑΣΟΚ), Αθηνάς Δρέττα(ΠΑΣΟΚ), Φίλιππου Σαχινίδη(ΠΑΣΟΚ), Σοφίας Βούλτεψη (ΝΔ), Άρη Σπηλιωτόπουλου και Ιωάννη Πλακιωτάκη(ΝΔ), ενώ δεν αποκλείεται ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτη του πρωθυπουργού Δ.Σταμάτης, που χαίρει της εκτίμησης και του Ευάγγελου Βενιζέλου, να αναλάβει υπουργείο από αυτά που θεωρούνται σημαντικά για την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων.






                                                   πηγή voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου