Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Εμπλοκή προέκυψε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η
οποία διεκόπη, χωρίς συμφωνία, μετά από μόλις 45 λεπτά.
Η εμπλοκή προκλήθηκε κυρίως από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ζήτησε την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ με το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς και αναδιάρθρωση εν λειτουργία, κάτι που βρήκε αντίθετο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πρότεινε μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με 2.000 εργαζομένους, οι οποίοι θα προσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας.
Οι δύο άνδρες ήρθαν σε απόλυτη ρήξη και το κλίμα δεν θύμιζε σε τίποτα την προηγούμενη συνάντηση, όπου όλα έδειχναν ότι θα υπάρξει συμφωνία. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με το συμβιβαστικό σχέδιο Σαμαρά για την ΕΡΤ και έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης.
Στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ(δείτε εδώ) επιβεβαίωσε την πλήρη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό για την ΕΡΤ, χωρίς πάντως να διευκρινίζει εάν αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση και προσανατολίζεται να δίνει ψήφο ανοχής στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην σύσκεψη της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Παρασκευής.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (δείτε εδώ) τόνισε με έμφαση ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, έκανε λόγο για την ανάγκη επαναθεμελίωσης της προγραμματικής συμφωνίας, τόνισε ότι στη βάση αυτή θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ορίζοντα τετραετίας και κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να μην αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Μάλιστα, άφησε σαφείς αιχμές κατα του Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι δεν είναι σοβαρή στάση το "μέσα-έξω" από την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η απόφαση του πρωθυπουργού να καλέσει εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς του. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή και του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Στο διάγγελμά του  ο πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα των πρόωρων εκλογών, στράφηκε κατά του Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι η πρότασή του για την ΕΡΤ ισοδυναμεί με επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν, ενώ χαρακτήρισε γενναία τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Μετά τις ραγδαίες αυτές πολιτικές εξελίξεις, προωθείται κυβέρνηση συενργασίας με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τυπικά τα δύο κόμματα αθροίζουν 153 βουλευτές, αλλά εκτιμάται ότι αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν φύγει από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα δηλώσουν επίσης της στήριξή τους. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πολύ λιγότερο αριθμητικό, αλλά κυρίως πολιτικό. Δηλαδή, το ζήτημα είναι εάν και σε ποιο βαθμό η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που έχει ταλαιπωρηθεί πολλές φορές από εσωτερικούς τριγμούς, θα μπορέσει να σηκώσει μέχρι τέλους το βάρος πολύ δύσκολων επιλογών, όπως η συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτός άλλωστε φαίνεται να είναι και ο λόγος της αποστασιοποίησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο αντίλογος, βέβαια, είναι ότι εάν αυτή, η δικομματική πια κυβέρνηση, με πρωθυπουργό Σαμαρά και αντιπρόεδρο Βενιζέλο, καταφέρει να βρει τον βηματισμό της, θα μπορέσει να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις αγκυλώσεις της ΔΗΜΑΡ σε σχέση με τη μείωση του δημόσιου τομέα.





                                                     πηγή voria.gr


                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου