Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Αγροφύλακες ζητούν οι αγρότες για τις κλοπές στα χωράφια

Αγανακτησμένοι οι αγρότες από την αύξηση των κλοπών την τελευταία διετία στα χωράφια και τις
αποθήκες τους.
Μερικά χρόνια πριν, άφηναν τα τρακτέρ ξεκλείδωτα και τα κλειδιά πάνω στη μίζα, αργότερα, καθώς οι καιροί άρχισαν να αλλάζουν, τα κλείδωναν, ενώ σήμερα, εν μέσω κρίσης, όχι μόνο τα «κλειδαμπαρώνουν», όπως χαρακτηριστικά λένε, αλλά πληρώνουν και από την τσέπη τους φύλακες προκειμένου να διαφυλάξουν την περιουσία τους.

Αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αύξηση των κλοπών που καταγράφονται την τελευταία διετία στα χωράφια και τις αποθήκες τους, στερώντας τους από υλικά απαραίτητα για τη δουλειά τους, τη στιγμή, μάλιστα, που οι τιμές για την επαναγορά τους έχουν «εκτοξευθεί» στα ύψη.

Εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν την ανάγκη να τεθεί και πάλι σε λειτουργία κάποια υπηρεσία αγροφυλακής, αφού, όπως λένε «άνδρες της αστυνομίας δεν βλέπει κανείς μας πουθενά», γεγονός φυσιολογικό, «καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τα φαινόμενα της εγκληματικότητας βρίσκονται σε έξαρση και καταγράφονται μεγαλύτερης έντασης συμβάντα». Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ροδακινοπαραγωγός από το νομό Ημαθίας Τάσος Χαλκίδης, «και εμείς οι αγρότες θέλουμε φύλαξη των περιουσιών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη, «αλλοδαποί και Έλληνες εισβάλλουν στα χωράφια και παίρνουν από φρούτα, τα οποία μεταπωλούν σε χαμηλές τιμές, μέχρι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που χρησιμοποιούνται για τις γεωτρήσεις, αλλά και τσάπες, καρότσια, τελάρα και γενικά ό,τι βρουν». Τον τελευταίο μήνα, οι αγρότες του νομού Ημαθίας έχουν καταφέρει να κοιμούνται με το παράθυρο ... μισάνοικτο, αφού, όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Χαλκίδης, «από τότε που βάλαμε δύο φύλακες να κάνουν περιπολίες από τις 10 το βράδυ έως και τις 6 το πρωί, τα πράγματα ηρέμησαν». Μόνο που έχει ακουστεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν περιπολίες, «οι επιτήδειοι μαζεύτηκαν»...

"Μόλις πρόσφατα μού πήραν τα μπεκ, με τα οποία πότιζα το χωράφι μου» μας λέει από την πλευρά του ο παραγωγός στο νομό Πιερίας Δημήτρης Δαλαμήτρας, προσθέτοντας ότι «δεν φτάνει που παθαίνουμε ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ, μας δημιουργούν και επιπλέον δουλειά και τρέξιμο για να μην μείνουμε πίσω στη σοδειά μας».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο νομό Δράμας, όπου οι αγρότες έχουν κάνει «άπειρες», όπως λένε, καταγγελίες στην αστυνομία, αλλά ... «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Όπως σημειώνει ο παραγωγός Χρήστος Γκόντιας, οι πραγαγωγοί της περιοχής έχουν ζητήσει από τον Περιφερειάρχη, αλλά και την Αστυνομία να «εισβάλλουν στην πηγή του κακού». Δηλαδή, όπως διευκρινίζει, ζητήθηκε από τις Αρχές να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα σημεία αποδοχής/αγοράς των «κλοπιμαίων» και έτσι, «εάν οι επιτήδειοι δεν έχουν που να πουλήσουν, απλώς δεν θα κλέβουν».

Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί από τους επιτήδειους είναι, σύμφωνα με τον κ. Γκόντια, πολλών χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια είχε βρεθεί νεκρός ένας κλέφτης, ο οποίος στην προσπάθειά του να βγάλει τον μετασχηματιστή της ΔΕΗ, που είναι υψηλής τάσης, τον χτύπησε το ρεύμα «και έγινε το κακό».

Ακόμη, όμως, και το να κλειδώνουν οι αγρότες τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούν σε αποθήκες ως ένα μέτρο προστασίας δεν έχει νόημα, καθώς, όπως λένε, «απλώς σπάνε (οι κλέφτες) την πόρτα και παίρνουν ό,τι βρουν».

"Κάποτε είδα έναν αλλοδαπό να στέκεται δίπλα στο τρακτέρ που είχα στο χωράφι μου και να βγάζει με ειδική αντλία όλο το πετρέλαιο» υποστηρίζει ο παραγωγός Γιώργος Ρίσκος από τα Κύμινα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «φαινόμενο της κλοπής πάντα υπήρχε, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια με την ένταση της οικονομικής κρίσης, καταγράφεται έξαρση». Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι, πλέον, οι αγρότες ό,τι μπορούν να μεταφέρουν σπίτι τους το παίρνουν από τα χωράφια τους, ενώ αναφορικά με τις περιουσίες που αφήνουν πίσω, τονίζει: «απλά κάνουμε την προσευχή μας στο Θεό!».

"Σκάβουν μέσα στη νύχτα, με φακό ανά χείρας, προκειμένου να πάρουν τα υποβρύχια καλώδια που έχουν τοποθετηθεί στα χωράφια μας με σκοπό να δουλεύουν οι αντλίες, κλέβουν ζώα κι εάν βρουν καπέλο ή ρούχα, τα παίρνουν και αυτά» δηλώνει ο παραγωγός Γιώργος Τερζής από το νομό Κιλκίς. «Πέρυσι - προσθέτει - είδα το τρακτέρ του συγχωριανού μου να απομακρύνεται από το χωριό και τον πήρα τηλέφωνο να μάθω πού πάει βραδιάτικα. Ο άνθρωπος κοιμόταν και ευτυχώς που δεν είχα ύπνο γιατί έτσι ειδοποιήσαμε την τροχαία και σώσαμε το τρακτέρ!».

"Δεν μπορούμε να επωφεληθούμε της ευνοϊκής ρύθμισης που μας προσφέρει η ΔΕΗ για μειωμένο τιμολόγιο, γιατί, όπως μας έχουν αναφέρει, δεν έχουν χελώνες να μας βάλουν στα χωράφια μας» υπογράμμιζει ο ελαιοπαραγωγός στο Νομό Χαλκιδικής Φιλαλήθης Καπάνδριας, προσθέτοντας ότι «κυκλοφορούμε σαν τους κλέφτες στα σκοτάδια, για να σωθούμε από τους επιτήδειους που παίρνουν ακόμα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στα χωράφια μας».

"Εάν δεν έχεις και πολλά να σου κλέψουν, δεν έρχονται στο χωράφι σου» επισημαίνει από την πλευρά του ο παραγωγός Αντώνης Πολυσάκης από το νομό Έβρου, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν εκτάσεις που πλέον έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς επιτήδειοι πήραν μετασχηματιστές και διάφορα άλλα αναλώσιμα κι έτσι οι παραγωγοί, μη έχοντας τα εργαλεία να δουλέψουν, εγκατέλειψαν».



                                                   πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου