Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Οδηγίες για την μείωση εστιών ανάπτυξης κουνουπιών από τον Δήμο Βέροιας

Στην περιοχή του Δήμου Βεροίας, όπως και σε άλλες περιοχές του Νομού Ημαθίας, καταγράφεται
τους θερινούς μήνες μια σημαντική όχληση των κατοίκων από τα κουνούπια. Το πρόβλημα αυτό, με βάση και την εμπειρία των τριών προηγούμενων ετών από την εμφάνιση κρουσμάτων λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αποτελεί πλέον ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα και από άποψη δημόσιας υγείας.
Για την αντιμετώπιση των κουνουπιών υλοποιήθηκαν από τα τελευταία χρόνια προγράμματα καταπολέμησης, τα οποία βασίζονταν κυρίως στη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, είτε μέσω επίγειων παρεμβάσεων σε αστικούς & περιαστικούς χώρους, είτε, μέσω της διενέργειας αεροψεκασμών σε ορυζώνες.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί και φέτος πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας. Ωστόσο, λόγω και της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην έγκριση των σχετικών κονδυλίων, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα χωρίς την ενεργό συμβολή και των ίδιων των δημοτών, που με συγκεκριμένες ενέργειες μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους ανάπτυξης των κουνουπιών.
Ο Δήμος Βέροιας αρμόδιος για την ενημέρωση του κοινού στο πλαίσιο του προγράμματος, υπενθυμίζει στους δημότες ορισμένα απλά προληπτικά μέτρα που μπορούν και πρέπει να εφαρμόζονται από όλους μας, καθώς τα κουνούπια αναπτύσσονται και «φωλιάζουν» συχνά στις αυλές και στις βεράντες των σπιτιών μας.
Γι’ αυτό χρειάζεται :
Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) σε πόρτες, παράθυρα και οπές αερισμού και τακτικός έλεγχος για τη συντήρησή τους.
Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (προσοχή στις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής).
Χρήση κουνουπιέρας.
Να απομακρύνεται κάθε 4-5 μέρες το στάσιμο νερό από κουβάδες, γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, υδρορροές, ποτίστρες ζώων, λεκάνες και άλλα μέρη, γιατί αποτελεί εστία αναπαραγωγής των κουνουπιών. Δοχεία που δεν χρησιμοποιούνται είναι καλύτερα να τοποθετούνται ανάποδα. Ακόμη, να καθαρίζονται συχνά από φύλλα τα λούκια, τα φρεάτια και τα αυλάκια και να επιδιορθώνουμε τυχόν σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή.
Σε οικισμούς που υπάρχουν ανοιχτά αυλάκια απορροής ομβρίων υδάτων, θα πρέπει να μην αποχετεύονται σε αυτά οικιακά λύματα. Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παράνομες αυτές συνδέσεις έχουν άμεση επίπτωση στη ατομική τους αλλά και στη δημόσια υγεία και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των εντόμων. Οι παραβάτες διώκονται ποινικά.
Όπου υπάρχουν οικόπεδα ακατοίκητα με κοιλότητες εδάφους, θα πρέπει να γίνεται από τους ιδιοκτήτες τους τακτικός καθαρισμός της βλάστησης και πιθανή επιχωμάτωσή τους.
Στα εγκαταλελειμμένα και νεοαναγειρόμενα σπίτια, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να φροντίζουν για τον καθαρισμό τους, την απομάκρυνση σκουπιδιών, καθώς και την άντληση τυχόν λιμναζόντων υδάτων.
Στις περιπτώσεις των οικόσιτων ζώων εντός κατοικημένων περιοχών θα πρέπει οι δημότες να λάβουν μέτρα που αφορούν στον περιορισμό της ανάπτυξης εντόμων. Στο θέμα αυτό ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην εντομοκτονία της κοπροσωρού αλλά και στην τακτική απομάκρυνση της κόπρου απευθείας στους αγρούς.
Τοποθέτηση σίτας Νο 16 στα ανοίγματα αερισμού των βόθρων.
Χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) και κλιματιστικών.
Συχνό κούρεμα του γρασιδιού, των θάμνων όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό των εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
Χρήση ρούχων με μακριά μανίκια, παντελόνια και καπέλα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.
Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα με τις εξής δραστικές ουσίες:
- DEET (Ν, Ν-διαιθυλοτολουαμίδη)
- Πικαρδίνη (picardin) ή (icaridin)
- Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου
- IR3535
Τα παραπάνω και ιδιαίτερα η εξαφάνιση κάθε σημείου με λιμνάζοντα νερά, αποτελούν σημαντικά μέτρα πρόληψης που πρέπει να εφαρμόζονται πάντοτε από όλους μας, διότι οι προγραμματισμένοι ψεκασμοί που πρόκειται να λάβουν χώρα και φέτος, δεν αρκούν από μόνοι τους να λύσουν αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Πρέπει και μπορούμε όλοι από κοινού να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του.
Τέλος, ο Δήμος Βεροίας καλεί τους δημότες, στις περιπτώσεις που εντοπίζουν μεγαλύτερες πιθανές εστίες κουνουπιών όπως είναι σημεία όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, εγκαταλελειμμένα απορρίμματα, αυλάκια και κανάλια που πρέπει να καθαριστούν από τη βλάστηση, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κτίρια κτλ, να ενημερώνουν το ταχύτερο την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας), στο τηλέφωνο 2331350509.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου