Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Δημήτρης Μελισσανίδης: Το δρομολόγιο από την Σχολή οδηγών στον... ΟΠΑΠ



 Ο μακρύς δρόμος του επιχειρηματία από τη Νίκαια και τα επόμενα βήματά του

Αυτό που κάνει τον Δημήτρη Μελισσανίδη διαφορετικό από τους άλλους επιχειρηματίες πρώτης
γραμμής είναι η λαϊκότητά του. Για πολλά μπορεί κανείς να ασκήσει κριτική στον γνωστό «Τίγρη», όχι πάντως για το ότι έχει λησμονήσει τις ρίζες του. Στα νέα, υπερπολυτελή γραφεία του, στο λιμάνι του Πειραιά, και πάλι κυριαρχούν τα λάβαρα του αγαπημένου του Πόντου και της ΑΕΚ. Της ομάδας που ξέχασε τι σημαίνει «τίτλος» με τη φυγή του επιχειρηματία στα τέλη του ’90 από το ποδόσφαιρο και οδηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε υποβιβασμό από τα μεγάλα σαλόνια. Ομως, εκτός από τις πρώτες αυτές «αγάπες» του, ο Πόντιος businessman έχει και άλλες. Για παράδειγμα, όσα χρήματα και αν του προσφέρουν, δεν κλείνει το γραφειάκι που έχει στο Περιβολάκι της Νίκαιας, όπου διατηρεί τη σχολή οδηγών «Το Μίνι».

Την πρώτη - πρώτη επιχείρησή του, δηλαδή, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι σήμερα: ένας επιχειρηματίας αξιώσεων, όχι μόνο στην Ψωροκώσταινα, αλλά και διεθνώς. Γιατί αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ένας απολύτως διεθνοποιημένος επιχειρηματίας, με δραστηριότητες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και «άνοιγμα» σε όλο τον πλανήτη. Είναι ένας «πετρελαιάς» -και όχι μόνο-, του οποίου το μάτι σε ό,τι αφορά τις δουλειές «γυαλίζει».

Σε αυτό το σημείο είναι που μας θυμίζει το περίφημο τραγούδι «Τhe eye of the tiger», το οποίο αποδίδει τον δυναμισμό και τον καλώς εννοούμενο «τσαμπουκά» του «Τίγρη».

Μέλι ή σανίδα...

Όταν πριν από χρόνια είχαμε βρεθεί στο γραφείο του, τόλμησα να κάνω την εξής δήλωση: «Λένε, κύριε πρόεδρε, πως είστε ένας σκληρός παίκτης». Η απάντηση ήταν ενδεικτική της φιλοσοφίας και της εν γένει στάσης ζωής του: «Ακου, φίλε. Το όνομά μου έχει μέλι, έχει όμως και σανίδα. Εξαρτάται από το τι θέλει κανένας από εμένα»! Αυτή είναι η αντρίκεια φιλοσοφία της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Κερατσινίου. Των γειτονιών δηλαδή στις οποίες ο επιχειρηματίας ανδρώθηκε, έζησε και τις οποίες εξακολουθεί συχνά να επισκέπτεται. Γιατί είπαμε: Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν ξεχνά ποτέ τις ρίζες του.

Αβαντάζ

Ο «Τίγρης» ξεκίνησε το 1975 από μια μικρή σχολή οδηγών και έφτασε σήμερα να ηγείται του ομίλου Aegean, με πάνω από 4.000 εργαζομένους. Οπως αναφέρουν έγκυρα ναυτιλιακά και επιχειρηματικά περιοδικά, ο όμιλός του υπολογίζεται ότι εισάγει συνάλλαγμα άνω των 6 δισ. δολαρίων και δημιουργεί παγκόσμια κινητικότητα. Γνωστός στο λιμάνι έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν με μια μπάριζα εφοδίαζε καύσιμα στο λιμάνι του Πειραιά. Τα πρώτα λεφτά του τα επένδυσε δίχως φόβο και παρά τη ζήλια των συναδέλφων του… μαουνιέρηδων, που, βλέποντάς τον να προκόβει, έσπευσαν να επιδοθούν στο 100% ελληνικό σπορ του φθόνου.

Σήμερα, πλέον, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ο ηγέτης ενός διεθνούς εμβέλειας κολοσσού, καθώς έφθασε να αποτελεί τον μεγαλύτερο φυσικό προμηθευτή ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών στον κόσμο. Είναι ένας παγκόσμιος παίκτης, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και έφθασε να εφοδιάζει με καύσιμα μέχρι και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Οχι. Μην τον ρωτήσετε εάν έχει σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση. Αυτό δεν θα σας το απαντήσει ποτέ και απλώς θα αρκεστεί στο να γελάσει. Ομως το σίγουρο είναι ένα: Ο Δημήτρης Μελισσανίδης πόρρω απέχει από την εγχώρια μιζέρια και το μαύρο κλάμα που πέφτει στο ελληνικό business. Αυτή η δυναμική του ίσως είναι που του δίνει και το αβαντάζ σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε επένδυση μελετά να κάνει στη χώρα μας. Ακόμα καλά - καλά και στον ΟΠΑΠ. Κι αυτό, διότι όσοι κινούν τη διαγωνιστική διαδικασία γνωρίζουν πως ο «Τίγρης» είναι ένας παίκτης εκτός εγχώριας καμαρίλας, που δεν έχει ανάγκες άλλου… τύπου.

Το αύριο του ΟΠΑΠ και το στοίχημα που κέρδισε

Το ότι ο «Τίγρης» είναι σκληρός παίκτης το ξέραμε. Το ότι είχε εξασφαλισμένη ρευστότητα από τις δραστηριότητες του εκτός Ελλάδος επίσης ήταν γνωστό.

Τώρα, ο ίδιος με τη μειοψηφική του συμμετοχή στο ενιαίο σχήμα με τον Τσέχο επενδυτή Σμετς επιστρέφει κεφάλαια στην χώρα και εγγυάται – λόγω της στενής σύνδεσης του και με το ποδόσφαιρο – τη συνέχιση μιας μακράς παράδοσης στήριξης του ελληνικού αθλητισμού. Βέβαια για τον ίδιο τώρα ξεκινούν τα δύσκολα.

Ο ΟΠΑΠ ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2013 τρέχει με αρνητικό πρόσημο, σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις της εξαγοράς πάγωσαν μια σειρά διαδικασιών όπως για παράδειγμα η ανανέωση των πρακτορείων, ενώ και ο φόρος με το 30% που έχει επιβληθεί πετσόκοψε τα κέρδη της ΟΠΑΠ Α.Ε. με αποτέλεσμα να πρέπει άμεσα να υπάρξουν κινήσεις ανάταξης της εταιρείας από την νέα κατάσταση που προκύπτει. Δεν θα πρέπει επίσης να λησμονήσουμε και το παράλληλο γεγονός του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει βάλει στο μάτι την εταιρεία μετά από ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα οι επενδυτές να πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν και προς αυτήν την κατεύθυνση. Προβληματισμός επίσης επικρατεί για τη θυγατρική της ΟΠΑΠ στην Κύπρο η οποία πλήττεται από την κρίση στο νησί αλλά και για τη μεγάλη φυγή παικτών προς το παράνομο στοίχημα το οποίο σε περιόδους κρίσης συνήθως ανθεί.

Στα θετικά σημεία της συμφωνίας δεν θα πρέπει πάντως να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην ανάπτυξη των VLT’s στην οποία τα μέγιστα θα βοηθήσει το δίκτυο του κ. Μελισσανίδη και της Aegean αλλά και την προσθήκη νέων υπηρεσιών gaming που ούτως ή άλλως ο ΟΠΑΠ σχεδίαζε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Δημήτρης Μελισσανίδης με την συγκεκριμένη του κίνηση αποδεικνύει πως έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν παίκτη πρώτης γραμμής, σε έναν επιχειρηματία που επέβαλλε με την προσφορά και την επιχειρηματική του εν γένει πρόταση να επιβληθεί στην σοβαρότερη ιδιωτικοποίηση των τελευταίων ετών.

Από μόνη της η νοηματοδότηση αυτού του πράγματος είναι πολύ ισχυρή για το αύριο του Νικαιώτη businessman ο οποίος δείχνει να είναι κυρίαρχος των εξελίξεων σε μια περίοδο που τα παλιά οικονομικά τζάκια της χώρας υποχωρούν.

WHO IS WHO

O Δημήτρης Μελισσανίδης είναι αποδεδειγμένα ένας Ελληνας μεγιστάνας. Ποιος να του το έλεγε όταν εργαζόταν ως δάσκαλος οδήγησης στη Νίκαια πως λίγα χρόνια μετά θα κατείχε το ρεκόρ ναυπήγησης δεξαμενόπλοιων, θα ήταν μεγαλομέτοχος εισηγμένης εταιρείας στο ΝΥSE, θα ήταν εφοδιαστής καυσίμων σε πλοία παγκόσμιας εμβέλειας και θα έκανε business ανά την υφήλιο;

Παθιασμένος υποστηρικτής της ΑΕΚ, κατάφερε να την οδηγήσει τη δεκαετία του 1990 από τη θέση του προέδρου σε πρωταθλήματα και επιτυχίες.

Το όραμά του όμως για το γήπεδο «Αγία Σοφία» στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν κατάφερε να το πραγματοποιήσει κι έτσι έστρεψε όλη την προσοχή του στην επιχειρηματική του αναρρίχηση.

Ο πατέρας του, Ζώρας Μελισσανίδης, ήταν πρόσφυγας από τον Καύκασο, που εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά της Νίκαιας. Ολη του τη ζωή την αφιέρωσε για την οργάνωση των Ποντίων και των ξεριζωμένων Ελλήνων.

Πρωτοστάτησε στη διατήρηση του πολιτισμού του Πόντου με τις χορευτικές ομάδες, τις εντυπωσιακές στολές και με συνεχή προβολή των δίκαιων αιτημάτων των συμπατριωτών του. Η κύρια επαγγελματική ασχολία του ήταν οι μεταφορές. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ο γιος του, Δημήτρης, που γεννήθηκε το 1951 στη Νίκαια και ασχολήθηκε στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα με τη διδασκαλία οδήγησης, θα άγγιζε το «αμερικανικό όνειρο». Γυναίκα του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι η Τζένη Μελισσανίδη, παιδικός του έρωτας. Γιος του είναι ο Γιώργος Μελισσανίδης.

Η Aegean, η Παναγία Σουμελά και ο Πόντος

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία Aegean κατέχει το 20% των πωλήσεων στην αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ έχει δημιουργήσει μία αλυσίδα 18 σταθμών ανεφοδιασμού, δραστηριοποιούμενη σε 17 χώρες και 40 μεγάλα λιμάνια.

Οι σταθμοί ημερησίως εξυπηρετούν περισσότερα από 100 πλοία. Ταυτόχρονα, η Aegean έχει στην κατοχή της 90 νεότευκτα ανεφοδιαστικά πλοία διπλού τοιχώματος. Είναι ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος ιδιόκτητος στόλος στο είδος του διεθνώς.

H επιτυχημένη πορεία του στον τομέα της διεθνούς εμπορίας ναυτιλιακών καυσίμων και της διαχείρισης σταθμών ανεφοδιασμού πλοίων είχε ως επιστέγασμα την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), τον Δεκέμβριο του 2006, της εταιρείας Aegean Marine Petroleum Network Inc., η οποία άντλησε κεφάλαια ύψους 150 εκατ. δολαρίων. Επρόκειτο για μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος είδε τη διεθνή επιβράβευση των κόπων μιας ολόκληρης ζωής, και μάλιστα στη «μέκκα» του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Επίσης, ο όμιλος Aegean ασχολείται με τα λιπαντικά, ενώ μέσω της ναυτιλιακής Aegean Shipping δραστηριοποιείται και στον τομέα της ναυτιλίας, διαθέτοντας έναν στόλο από δεξαμενόπλοια.

Επιπλέον, στην Ελλάδα σε διάστημα μόνο μίας δεκαετίας ανέπτυξε δίκτυο 600 και πλέον πρατηρίων, κατέχοντας μερίδιο ίσο με το 10% της συνολικής αγοράς. Ενα δίκτυο με «υψωμένη την ελληνική σημαία», όπως αρέσκεται να λέει σε φίλους και γνωστούς ο επιχειρηματίας, άνθρωπος με τη βαθιά συνείδηση του τι εστί Ελληνας.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν βασικός αρωγός στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της Παναγίας Σουμελά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Παράλληλα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι πιστός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχει αγκαλιάσει οποιαδήποτε προσπάθεια των Ποντίων τα τελευταία χρόνια, όπως, για παράδειγμα, την προ λίγων εβδομάδων ποντιακή συνάντηση στο ΟΑΚΑ.



                                                 πηγή parapolitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου