Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Με προϋποθέσεις θα μπορέσουν να αποζημιωθούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ


Σοβαρές ζημιές από πρόωρη καρπόπτωση υπάρχουν στις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής
Πέλλας και Ημαθίας. Οι παραγωγοί θεωρούν ότι οι μεγάλες ζημιές οφείλονται στον παγετό στις 17/3/2013. Ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του δηλώνει ότι διερευνά το αίτιο των ζημιών και έχει υποσχεθεί ότι «μέχρι τα μέσα Ιουνίου, που θα έχει την πλήρη εικόνα του ποσοστού της ζημιάς, θα εξετάσει και τους λόγους για τους οποίους έγινε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συνεργασία με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ». Ακόμη όμως και αν αποδειχθεί ότι το αίτιο της ζημιάς ήταν ο παγετός του Μαρτίου, ο ΕΛΓΑ δεν είναι σίγουρο ότι θα αποζημιώσει όλους τους παραγωγούς. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι του Οργανισμού, «στον παγετό δεν καλύπτονται ζημιές όταν το δέντρο βρίσκεται σε «λήθαργο» αλλά θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η ανθοφορία (να υπάρχουν μπουμπούκια). Έτσι οι πρώιμες ποικιλίες - που βρίσκονταν σε αυτό το στάδιο - θα αποζημιωθούν. Όμως αυτό δεν ισχύει για τις όψιμες ποικιλίες και τα συμπύρηνα».

Ακόμη ο ΕΛΓΑ υποστηρίζει ότι η καρπόπτωση δεν μπορεί να συνδέεται μόνο με τον παγετό. Το φαινόμενο υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε διάφορους παράγοντες (βροχές, υψηλή περσινή παραγωγή κ.α.). Όπως επισημαίνουν «δεν ευθύνεται ο παγετός του Μαρτίου για την πτώση των καρπών από τα δέντρα. Ο καρπός δένει πολύ αργότερα. Επίσης η καρπόπτωση πρέπει να οφείλεται σε κάποιο αίτιο για να την καλύψει ο Οργανισμός. Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το αποτέλεσμα της ζημιάς αλλά το ζημιογόνο αίτιο». Το σκεπτικό του Οργανισμού είναι ότι «αν η καρπόπτωση οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τότε καλύπτεται ασφαλιστικά. Αν όμως οφείλεται σε άλλα αίτια δεν μπορεί να δοθούν αποζημιώσεις». Τότε θα μπορεί να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μέσα από τα ΠΣΕΑ. Όμως και εκεί δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αφού ο Οργανισμός θα πρέπει να τεκμηριώσει στις Βρυξέλλες το φαινόμενο που προκάλεσε την καρπόπτωση. Αν οφείλεται σε «ακραίο παγετό», θα πρέπει να αποδεικνύεται αυτό από τα μετεωρολογικά στοιχεία. Η Κομισιόν εξετάζει πολύ προσεκτικά αυτές τις μελέτες και πολλές φορές δεν «περνά» τα σχετικά αιτήματα της χώρας μας.

Απαντώντας ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλος, σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις ζημιές στην Ημαθία και Πέλλα, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Οι παραγωγοί ζήτησαν παράταση για δηλώσεις ζημιών από παγετό
«Λέτε ότι ο ΕΛΓΑ επικαλείται «ερμηνείες» του κανονισμού και αρνείται να παραλάβει δηλώσεις ζημιών. Πρώτα από όλα, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τόσο ο παγετός όσο και τα άλλα ζημιογόνα αίτια που προανέφερα αποζημιώνονται γιατί καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Επειδή μετά τον παγετό ακολούθησαν βροχοπτώσεις, με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ και μετά από επίμονα αιτήματα αρκετών παραγωγών, δόθηκε παράταση μίας εβδομάδας επιπλέον για να δηλωθούν οι ζημιές. Οι παραγωγοί, δηλαδή, είχαν τη δυνατότητα υποβολής δηλώσεων μέχρι τις 8 Απριλίου, χρονικό διάστημα το οποίο σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ ήταν υπεραρκετό για να φανούν οι συνέπειες του παγετού. Από τις 8 έως τις 20 Απριλίου δεν υπήρξε κανένα αίτημα παραγωγών για υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων για παγετό. Υπήρξαν ξανά νέα αιτήματα μόλις άρχισε το φαινόμενο της καρπόπτωσης στα συμπύρηνα ροδάκινα, φαινόμενο που δεν καλύπτεται, όμως, από τον ΕΛΓΑ. Τα πρωιμανθή επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα αποζημιώνονται λόγω παγετού».

Τα ΠΣΕΑ καλύπτουν ζημιά από ακαρπία
«Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα που υπάρχει με τα συμπύρηνα ροδάκινα και θα ήθελα πραγματικά να μπορούσαμε να τα αποζημιώσουμε. Ο ΕΛΓΑ, όμως, δεν μπορεί «να βαπτίσει το κρέας σε ψάρι», αποζημιώνοντας ως ζημιά από τον παγετό, το φαινόμενο της καρπόπτωσης, που δεν καλύπτεται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Με τα έως σήμερα δεδομένα οι ζημιές από ακαρπία, δηλαδή μειωμένη παραγωγή ή καρπόπτωση, μπορούν να υπαχθούν σε προγράμματα ΠΣΕΑ, Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, εφόσον πληρούν τις γνωστές προϋποθέσεις:
α) ζημιά άνω του 30% σε επίπεδο νομού σε σχέση με τη μέση παραγωγή των τριών προηγούμενων χρόνων,
β) η ζημιά να τεκμηριώνεται ως αποτέλεσμα δυσμενούς καιρικής συνθήκης,
γ) οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες να επιβεβαιώνονται από τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία και
δ) να εγκριθεί η απαραίτητη δαπάνη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».





                                                πηγή agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου