Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Επίσκεψη του Φούχτελ στην Περιφέρεια

Τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών
Υποθέσεων της Γερμανίας και εντεταλμένο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, συνοδευόμενο από αντιπροσωπεία Γερμανών Δημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας.
     Από τη γερμανική αντιπροσωπεία στη συνάντηση παρέστησαν ο Holger Dembek, Δήμαρχος της πόλης Grafenberg, ο Bernd Hermann Schröder, διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης της πόλης Zeitz, ο Jochen Schröder, μέλος του δημοτικού συμβουλίου και Πρόεδρος της ομάδας πρωτοβουλίας της πόλης Zeitz, ο Dr Norbert Schürgers, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Νυρεμβέργης και ο Πρώην Περιφερειάρχης Joachim Wintjen.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα συνεργασίας μεταξύ περιοχών της Γερμανίας και της Κεντρικής Μακεδονίας σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση σε ζητήματα ανταλλαγής εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
    “Υποδέχτηκα σήμερα τον Υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, τον κ. Φούχτελ, στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συζητήσαμε θέματα που άπτονται της ελληνογερμανικής συνεργασίας, που υλοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Επιβεβαιώσαμε για μία ακόμη φορά τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και τις στενές σχέσεις συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει μεταξύ περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας και της Γερμανίας . Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Γερμανίας, που συνοδεύουν σήμερα τον κ. Φούχτελ, και να έχουμε μια εποικοδομητική και γόνιμη συζήτηση σε θέματα σχετικά με τον τουρισμό, την ενέργεια, την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος”, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υποδεχόμενος τον κ. Φούχτελ. “Εκείνο που ζητούμε από τη φίλη χώρα Γερμανία είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συμβουλών σχετικά με τους τρόπους αναβάθμισης των συνεργασιών μας στους παραπάνω νευραλγικούς τομείς. Ο κ. Φούχτελ είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ ιδιαίτερα, ένας πολιτικός με σημαντική πορεία, ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται καλά το ρόλο που έχει αναλάβει και γνωρίζει ότι η Ελλάδα και εμείς οι Έλληνες δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στο πλευρό μας καλούς συμμάχους και φίλους, που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση”, σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
     Αναφερόμενος στο θέμα του τουρισμού, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνει σχετικά με την αναμενόμενη αύξηση, κατά περιπτώσεις και σε ποσοστό 50%, του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. “Λαμβάνουμε πολύ θετικά μηνύματα και από την τουριστική αγορά της Γερμανίας. Εξάλλου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που μπορεί να υποστηρίξει ελκυστικές προτάσεις για δωδεκάμηνο θεματικό τουρισμό, καθώς συνδυάζει μοναδικά πλεονεκτήματα φυσικής ομορφιάς, βουνό και θάλασσα, χειμώνα και καλοκαίρι”, τόνισε σχετικά ο κ. Τζιτζικώστας.
    Σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής προστασίας, που τέθηκε στην ατζέντα της συζήτησης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής ενημέρωσε τον κ. Φούχτελ σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από την ελληνική και τη γερμανική πλευρά για την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης με παραχώρηση πυροσβεστικών οχημάτων και υλικοτεχνικής υποδομής.
      Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας και εντεταλμένος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη σημερινή συνάντηση και τη θερμή υποδοχή, που, όπως τόνισε, “επισφραγίζει τη μακρά συνεργασία που έχουμε με τον Περιφερειάρχη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία, σε ένα εξαιρετικά φιλικό κλίμα”. “Συζητήσαμε σήμερα με τον κ. Τζιτζικώστα θέματα που αφορούν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της δωδεκάμηνης τουριστικής κίνησης στην περιοχή σας”, σημείωσε ο κ. Φούχτελ, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο επιτυχημένο δυαδικό μοντέλο της Γερμανίας σε ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισης, που έχει ξεκινήσει πιλοτικά στην Κρήτη και στην Αθήνα, με την προοπτική να λειτουργήσει κάτι αντίστοιχο και στη Θεσσαλονίκη. “Εξάλλου, είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε πως όλη η Ευρώπη ρίχνει τα βλέμματά της σε τέτοιου είδους συνεργασίες, οι οποίες είναι πρωτοποριακές και κάτι τελείως νέο στον ευρωπαϊκό χώρο”, σχολίασε ο κ. Φούχτελ.
      Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στο Βερολίνο τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Φούχτελ σημείωσε ότι: “Η καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζει πολύ ενεργά τη συνεργασία με την Ελλάδα. Ενημερώνεται τακτικά και είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη για κάθε βήμα που γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αναγνωρίζει τα δεινά που περνούν οι Έλληνες πολίτες και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Γνωρίζει επίσης καλά ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά και ότι πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη εξέλιξη προς μία πολιτική ανάπτυξης. Ο κ. Τζιτζικώστας γνώρισε από κοντά την κ. Μέρκελ κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο. Ήταν μάλιστα και η μοναδική αποστολή η οποία, εκτός προγράμματος, συναντήθηκε με την κ. Μέρκελ”.
     Στο τέλος της επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δώρισε στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Γιόχαν Χοακίμ Φούχτελ ένα αργυρό πρόπλασμα του Λευκού Πύργου, χαρακτηρίζοντάς τον “καλό φίλο, αλλά και σύμμαχο της Ελλάδας”. “Του εύχομαι να συνεχίσει με την ίδια δύναμη το έργο του για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και να έχει καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές στη χώρα του”, κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου