Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Eξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες από το φόρο στα αγροτεμάχια

Σε καταρχήν συμφωνία για την εξαίρεση της αγροτικής γης που ανήκει σε κατ’ επάγγελμα αγρότες
από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014 κατέληξε η ειδική τρικομματική επιτροπή που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.
Mετά τις έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου αλλά και τις διαφωνίες που ανέκυψαν ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η τρικομματική και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές για τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς θα εισέπραττε το Δημόσιο από τη φορολόγηση των 14 εκατ. στρεμμάτων (από τα συνολικά 66,5 εκατ. στρέμματα που είναι καταγεγραμμένα στη βάση ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών).

Τα χρήματα αυτά πιθανότατα θα προκύψουν από τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των αστικών και περιαστικών ακινήτων καθώς επίσης και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων που δεν ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες (ετεροεπαγγελματίες). Συγκεκριμένα, αυξημένα έσοδα θα αναζητηθούν από:

1. Αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου εκτάσεις μη επαγγελματιών αγροτών..

2. Αδήλωτα ακίνητα που θα εντοπιστούν από τις νέες δηλώσεις και διασταυρώσεις.

3. Ακίνηταπου οι πραγματικές εκτάσεις τους θα αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχουν δηλωθεί στην εφορία.

Ήδη ο κ. Μαυραγάνης έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να παρουσιάσουν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής (πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα) αναλυτικοί πίνακες και στοιχεία που θα αφορούν την επιβάρυνση κάθε κατηγορίας φορολογουμένων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αποφάσεις δεν είναι οριστικές. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν αποκλείεται σε περίπτωση που... δεν βγαίνουν τα κουκιά η κυβέρνηση να επανεξετάσει ξανά το ζήτημα της εξαίρεσης των επαγγελματιών αγροτών.

Η επόμενη συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 4 Ιουνίου όπου αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το νέο φόρο.





                                             πηγή agronews.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου