Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Aνά τρίμηνο η επιστροφή ΦΠΑ και του αγροτικού πετρελαίου

Tην απόδοση κάθε τρεις μήνες της επιστροφής ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
πετρελαίου στους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου προβλέπει, μεταξύ άλλων, το "πακέτο" προτάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Το σχέδιο που αποκαλύπτει με αποκλειστικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Agrenda περιλαμβάνει, επίσης, το σαφή διαχωρισμό μεταξύ κατ’ επάγγελμα αγροτών και ετεροεπαγγελματιών και μεταξύ παραγωγικών και «αστικών» αγροτεμαχίων καθώς επίσης και τη δημιουργία μιας ενοποιημένης δεξαμενής δεδομένων με όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα βάσει του ΑΦΜ του αγρότη, .
Ειδικά για τη φορολόγηση της αγροτικής γης η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενο χρόνο (2014) στο πλαίσιο του ενιαίου φόρου ακινήτων,  οδηγό θα αποτελέσουν οι φετινές διαφοροποιημένες δηλώσεις Ε9 που θα υποβληθούν μέχρι τον Αύγουστο και θα περιγράφουν με λεπτομέρειες τα ακίνητα.

Όπως είναι γνωστό, σε αμφότερα τα ζητήματα υπάρχουν ανοικτά μέτωπα δεδομένου ότι: α) Όσον αφορά το εισόδημα, εξακολουθεί να εκκρεμεί ο καθορισμός των κριτηρίων ή του εισοδηματικού ορίου κάτω από το οποίο δεν θα τηρούνται λογιστικά βιβλία, β) Όσον αφορά τη γη, η συζήτηση ουσιαστικά ανοίγει από την αρχή στο πλαίσιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.



Αναπτυξιακή διάσταση

Σύμφωνα με το υπουργείο, η φορολόγηση των επαγγελματιών αγροτών πρέπει να  γίνει με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους κυρίως τα παραγωγικά και επαγγελματικά δεδομένα των αγροτών, ώστε με τις επιλογές που θα γίνουν να ενισχυθεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της πρωτογενούς παραγωγής. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα κριτήρια μπορούν να βασιστούν:

● στο μητρώο αγροτών με τους χαρακτηρισμούς των κατά κύριο ή κύριο επάγγελμα αγροτών,

● στο ύψος των ενισχύσεων που λαμβάνουν και το ελάχιστο εισόδημα που δηλώνουν ή προκύπτει με βάση το μητρώο αγροτών ή την ασφαλισμένη αξία παραγωγής στον ΕΛΓΑ,

● στην έκταση και τα ζώα που κατέχουν και τα οποία είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και σχετίζονται με το Ε9,

● στο γραφειοκρατικό κόστος τήρησης βιβλίων σε σχέση με το εισόδημα που θα δηλώνεται,

● στην καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου,

● στην αυτοματοποιημένη  και απλοποιημένη τήρηση των λογιστικών εγγραφών για προσδιορισμό του εισοδήματος,  την επιστροφή ΦΠΑ, την επιστροφή του ΕΦΚ Πετρελαίου, την αποφυγή ελληνοποιήσεων  και τη μείωση της ψαλίδας τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και καταναλωτή.







                                                      πηγή agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου