Από το Πολιτικό Γραφείο του Λαζ. Τσαβδαρίδη ανακοινώθηκαν τα εξής:
“Ύστερα από τη μεγάλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε στον αγροτικό μας κόσμο με το πρόβλημα
της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος και τα σχετικά αιτήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων
προς μία δίκαιη ρύθμιση του ζητήματος επʼ ωφελεία των αγροτών, ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης
είχε όλες τις προηγούμενες ημέρες συνεργασία με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη προκειμένου να εξευρεθεί δίκαιη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κ. Μαυραγάνης, αφού εξέτασε τις εισηγήσεις του κ. Τσαβδαρίδη έτσι όπως προέκυψαν από τα αιτήματα που του υπέβαλαν οι συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένοι αγρότες,
ενημέρωσε σήμερα (2-4-2013) τον Βουλευτή Ημαθίας ότι πρόκειται να εκδώσει εντός της εβδομάδας απόφαση, η οποία θα ικανοποιεί τα συγκεκριμένα δίκαια αιτήματα των αγροτών μέσα στα πλαίσια του νομικά εφικτού.
Ο κ. Τσαβδαρίδης εκφράζει την βαθιά του ικανοποίηση για την άμεση ανταπόκριση του Υφυπουργού Οικονομικών, η οποία έρχεται να δώσει ουσιαστική χείρα βοηθείας στον αγροτικό μας κόσμο σε μία κρίσιμη οικονομικά περίοδο”.
Ερώτηση του Λ. Τσαβδαρίδη στην Υπ. Τουρισμού για την προσέλκυση ξένων χειμερινών τουριστών στην Ελλάδα και την αποτελεσματικότερη προβολή της χώρας
Με οδηγό την αναγκαιότητα για ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της επόμενης χειμερινής τουριστικής περιόδου ο οποίος θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση μεγαλύτερου ακόμα όγκου ξένων χειμερινών τουριστών στη χώρα μας
και την αποτελεσματικότερη προβολή της Ελλάδας ως χειμερινού τουριστικού προορισμού, ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη Όλγα, στις 28 Μαρτίου ζητώντας να ενημερωθεί για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει το Υπουργείο τους αμέσως επόμενους μήνες προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναλυτικότερα η ερώτηση έχει ως εξής:
«Ο τουρισμός αποτελεί σταθερά για την Ελλάδα τον σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης και το κύριο μέσο προβολής της διεθνούς εικόνας της χώρας. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης,
ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, καθώς τα οφέλη του είναι πολλαπλά.
Πρώτα από όλα, η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντική (16,4% για το 2012 σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ) λόγω της εισροής ξένου κεφαλαίου που ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά. Επίσης, προσφέρει αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης λόγω της άμεσης ή έμμεσης σύνδεσής του με διάφορους τομείς και υπηρεσίες.
Ειδικότερα για τον χειμερινό τουρισμό, ενώ παρατηρείται σημαντική αύξηση από Έλληνες, δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε αρκετούς ξένους τουρίστες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, τα τελευταία έτη (2012-2011) τα ποσοστά των διεθνών αφίξεων είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν στο 4,9% και 5,1% αντίστοιχα και μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου στο 9% και 9,7%.
Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει την μειωμένη εισροή διεθνών τουριστών στη χώρα είναι τα ποσοστά πληρότητας κλινών στα ξενοδοχεία. Από τα στοιχεία του ΣΕΤΕ προκύπτει πως από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2010 τα ποσοστά κυμάνθηκαν περίπου στο 22% ενώ τον Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο ήταν αντίστοιχα στο 32,4%, 21% και 22,7%.
Μπορεί η Ελλάδα να μη διαθέτει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε υποδομές και υπηρεσίες έναντι των γνωστών χειμερινών προορισμών της Ευρώπης, αλλά διαθέτει υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες και έχει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει περισσότερους ξένους τουρίστες και τον χειμώνα.
Στους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας, οι τουρίστες μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια και να κάνουν πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων όπως σκι, ορειβασία, ράφτινγκ, τρέκινγκ, αναρρίχηση, πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία στο βουνό και άλλα πολλά. Πέραν τούτων, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο οίνο-τουρισμός και ο αγροτουρισμός αποτελούν επίσης μορφές τουρισμού που πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω.
Η χώρα μας διαθέτει υψηλής ποιότητας προϊόντα καθώς και πολύ καλά εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, όπου οι τουρίστες μπορούν να γευτούν την ελληνική κουζίνα τα ελληνικά κρασιά και γενικότερα τα ελληνικά προϊόντα. Επίσης, κάποια ξενοδοχεία σε χειμερινούς προορισμούς της χώρας πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την φιλοξενία και διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο χειμερινός τουρισμός χρειάζεται να αναπτυχθεί περαιτέρω και να γίνει πιο γνωστός στους ξένους πολίτες ενώ η προβολή των χειμερινών προορισμών να γίνει πιο λειτουργική για αυτούς. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει οργανωμένη ιστοσελίδα που να παρέχει στους επίδοξους επισκέπτες τα εξής:
κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων και εισιτηρίων για την εσωτερική τους μετακίνηση εντός της χώρας, κράτηση ξενοδοχείων, ωράρια λειτουργίας και οδηγίες πρόσβασης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εστιατόρια και ταβέρνες ανά περιοχή, μέρη για διασκέδαση και δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προβάλλουν φωτογραφίες και βίντεο καθώς και ιστοσελίδες των επιχειρήσεών τους. Επίσης, χρειάζεται πιο οργανωμένη προβολή της Ελλάδας σε διεθνείς τουριστικές ιστοσελίδες όπως το tripadvisor, travel, lonelyplanet, virtual tourist, world travel guide, rough guides και πολλές άλλες ιστοσελίδες που ασχολούνται με τον τουρισμό όπου το κόστος προβολής δεν είναι μεγάλο αλλά τα οφέλη είναι πολλά.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η κα. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για την περαιτέρω προβολή των χειμερινών προορισμών στην
Ελλάδα και την προσέκλυση ξένων τουριστών και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου;
2. Σε ποιες σχετικές ενέργειες έχει προβεί μέχρι στιγμής;
3. Τι ποσοστό από την διεθνή διαφημιστική καμπάνια έχει δοθεί για την προβολή των χειμερινών τουριστικών προορισμών της χώρας; »
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου