Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Τι γίνεται οταν καταναλώνουμε σωστά τρόφιμα? Γράφει ο Αθανάσιος Τόπης

Του Αθανάσιου Τόπη Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Στην πλειοψηφία τους, οι τροφές αυτές είναι φρούτα και λαχανικά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή επίδραση των ελεύθερων ριζών του οξυγόνου, η μεγάλη συγκέντρωση των οποίων, αποτελεί την βασική αιτία πολλών παθήσεων όπως διαβήτης, καρκίνος, Αλτσχάιμερ αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση αντιοξειδωτικών φυσικών τροφών, η φυσική άσκηση και ο ποιοτικός ύπνος θεωρούνται οι τρεις βασικοί παράγοντες μακροζωίας. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τις «δυνατότερες» τροφές από το «οπλοστάσιο» της φύσης.

Ελαιόλαδο

Προστατεύει την καρδιά, θωρακίζει τον οργανισμό κατά του καρκίνου και του διαβήτη ενώ χαρίζει υγειές και ελαστικό δέρμα.

Μπρόκολο-κουνουπίδι-λάχανο-παντζάρι-κρεμμύδι

Προστατεύουν την καρδιά, ρυθμίζουν την πίεση του αίματος, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ βοηθούν στη όραση και στο χτίσιμο γερών οστών.

Αγκινάρα

Βοηθά στη διαδικασία της χώνεψης, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα ενώ προστατεύει την καρδιά και το συκώτι.

Βερίκοκο-καρότο-κεράσι

Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιβραδύνουν επίσης την διαδικασία γήρανσης των κυττάρων και βοηθούν στην αποφυγή εκδήλωσης Αλτσχάιμερ.

Σύκο-πεπόνι

Ρυθμίζουν την πίεση, προστατεύουν την καρδιά, δρουν κατά του καρκίνου, μειώνουν την χοληστερίνη ενώ βοηθούν στη καλή λειτουργία της όρασης.

Μπανάνα

Ρυθμίζει την πίεση του αίματος και βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς όπως επίσης στην καλή κατάσταση του σκελετού και του μυϊκού συστήματος. Τέλος ελαττώνει τον βήχα και ενισχύει την μνήμη.

Μανιτάρια

Ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και ενισχύουν την καλή κατάσταση του σκελετού, την μείωση της χοληστερίνης ενώ θωρακίζουν τον οργανισμό κατά του καρκίνου.

Πορτοκάλι-λεμόνι-σταφύλι

Γνωστά για τις αποτοξινωτικές και αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Σκόρδο

Αποτελεί φυσικό αντιβιοτικό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.

Όσπρια

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Ψάρια

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και την μνήμη.

Εκτός από τα παραπάνω, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι και η σοκολάτα,το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
Καταναλώστε λοιπόν, πάντα στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διατροφικού σχήματος,τις παραπάνω τροφές και θωρακίστε τον οργανισμό σας χαρίζοντας του υγεία και ευεξία. «Κάλλιον το προλαμβάνειν άλλωστε παρά το θεραπεύειν».Και ευτυχώς η φύση μας προσφέρει απλόχερα όλα όσα χρειαζόμαστε για να το κάνουμε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου