Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Μπατσαρά: Να συμψηφιστούν για φέτος οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των αγροτών με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Τη δυνατότητα συμψηφισμού των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από
παγετό και χαλαζοπτώσεις προτείνει σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη η Βουλευτής Γεωργία Μπατσαρά, ώστε και οι αγρότες να μπορέσουν να επιβιώσουν και ο ΕΛΓΑ να εισπράξει τις οφειλόμενες από αυτούς ασφαλιστικές εισφορές.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Μπατσαρά έχει ως εξής:

«Οι παγετοί και οι χαλαζοπτώσεις την Άνοιξη του 2013 στην...
Ημαθία και όχι μόνο προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής, σε πολλές περιπτώσεις έως 100%, και ως εκ τούτου τη δραματική μείωση των αγροτικών εισοδημάτων.
Πάρα πολλοί αγρότες μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στον ΕΛΓΑ.
Αυτό αποτελεί, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, εμπόδιο στο να εκταμιεύσουν τις αποζημιώσεις από τη χαλαζόπτωση ή τον παγετό, όταν βέβαια αυτές καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ.
Λόγω δε της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται και οι ίδιοι αλλά και ο κοινωνικός τους περίγυρος αδυνατούν να προσφύγουν στη λύση του δανεισμού προς αποπληρωμή των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων ώστε να διευκολυνθούν στην είσπραξη των αποζημιώσεων που δικαιούνται.
Ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών και αποζημιώσεων στην παρούσα φάση θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση προς όφελος και των αγροτών και του ΕΛΓΑ, λύση άλλωστε που εφαρμόζεται σε άλλες περιπτώσεις.
Επιπλέον είναι ένα μέτρο το οποίο μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει και για τις δύο πλευρές, εφόσον δεν επιβαρύνει τον ΕΛΓΑ οικονομικά, αντίθετα τον ευνοεί με την είσπραξη οφειλόμενων εισφορών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1) Εάν υπάρχει η δυνατότητα, μόνο για φέτος ή για τις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα πλήττεται το αγροτικό εισόδημα, συμψηφισμού των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ ώστε και οι αγρότες να μπορέσουν να επιβιώσουν και ο ΕΛΓΑ να εισπράξει τις οφειλόμενες από αυτούς ασφαλιστικές εισφορές;»


                                              πηγή eleytheriadhs.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου