Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης από τον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας

Ο νεοσύστατος Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας μέλος της «πρωτοβουλίας» για την
ενοποίηση και την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης  του αγροτικού κόσμου του Δήμου μας, για όλα τα τρέχοντα και μελλοντικά θέματα που απασχολούν την τοπική αλλά και την ευρύτερη αγροτική οικογένεια .Η «πρωτοβουλία» των αγροτών ανησυχώντας έντονα από όσα προωθούνται αναφορικά με
 θέματα της φορολόγησης των αγροτών   σε συνάρτηση και με τις άλλες παραμέτρους που μειώνουν κι άλλο το αγροτικό εισόδημα, αλλά και τις μεγάλες επιβαρύνσεις σχετικά με το κόστος παραγωγής θέτει τα εξής ζητήματα :

  α) Στο θέμα της φορολόγησης και της τήρησης βιβλίων από τους αγρότες, ζητάμε διευκρινίσεις από τον  Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ποιοι αγρότες θα έχουν την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και τι θεωρείται  φορολογητέο εισόδημα;  Πως προσδιορίζεται η έννοια του κόστους παραγωγής και ποιοι είναι οι συντελεστές της ;
   Θέματα  επίσης  παραγωγής αλλά και βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ειδικότερα  :
β)  Φορολόγηση αγροτεμαχίων
γ)  Κόστος  του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στις αγροτικές εργασίες.
δ)  Παραγωγή - Κόστος των Εφοδίων (φάρμακα-λιπάσματα-σπόροι )
ε)  Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες της περιοχής .
ζ)  Τεράστια  επιβάρυνση με φόρους και έκτακτες εισφορές των κατόχων αγροτικών φωτοβολταϊκών.
 Αλλά και θέματα ιδιαίτερης ευαισθησίας όπως:
 α)  Η περικοπή των πενιχρών αγροτικών συντάξεων
 β)  Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών .

  Πολλά από τα πιο πάνω στοιχεία εάν κανείς τα δει απλά και μόνο με μια καθαρά  δημοσιονομική ματιά , ίσως με νούμερα και απόλυτα θεωρητικά καλύψει μέρος μιας τεχνοκρατικής μελέτης . Στο βάθος όμως κατά την γνώμη μας θα έχει καταστρέψει έναν κλάδο τον οποίο σήμερα όλοι πλέον θεωρούν  ατμομηχανή της ανάπτυξης της πολύπαθης Ελληνικής Οικονομίας .
α)  Ζητάμε  τον λεπτομερή προσδιορισμό του κόστους παραγωγής και των δαπανών, περιλαμβάνοντας και όλες τις ιδιαίτερες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα των αποσβέσεων , της οικογενειακής εργασίας κλπ. Ζητάμε την δραστική  μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% που συζητείται .Αποδεχόμαστε την τήρηση βιβλίων από τους αγρότες (πέραν κάποιου ορίου) εφ όσον αυτό συμβάλλει  στην υγιή διαδικασία της εμπορίας, στον έλεγχο των Ελληνοποιήσεων,   των καρτέλ, στην σωστή τιμολόγηση και διακίνηση, τον επιμερισμό του κέρδους , στον έλεγχο των επιστροφών του ΦΠΑ.
  β) Ζητάμε την μη φορολόγηση των αγροτεμαχίων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
 γ) Ζητάμε την άμεση μείωση της τιμής του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για τις αγροτικές εργασίες  και της ηλεκτρικής ενέργειας όταν χρησιμοποιείται για αγροτικούς σκοπούς.
  δ) Ζητάμε την αποκαρτελοποίηση της αγροτικής παραγωγής και της αγοράς των εφοδίων.
  ε) Ζητάμε την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες της προηγούμενης περιόδου στους δικαιούχους αγρότες.
   ζ) Ζητάμε να ισχύσει ο νόμος που χαρακτηρίζει το εισόδημα από τις αγροτικές ΑΠΕ ως αγροτικό εισόδημα και την απαλλαγή τους από έκτακτες εισφορές.
η) Ζητάμε την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα στις αγροτικές συντάξεις ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και αξιοπρέπειας των απόμαχων της υπαίθρου.
 Ζητάμε την συνταξιοδότηση των αγροτών στο 65ο έτος της ηλικίας τους λόγω της ιδιαιτερότητας (του βαρέος και ανθιυγιεινού)  του επαγγέλματος.
  Καλούμε  τους αρμόδιους να επεξεργαστούν τα όποια στοιχεία αναφέρονται στην αγροτική οικονομία,  όχι ερήμην των αγροτών με κυρίαρχο γνώμονα το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον του τομέα ειδικότερα, αλλά και της χώρας γενικότερα .
 Καλούμε τους αγρότες σε εγρήγορση, ώστε να μην περάσουν οι όποιες ρυθμίσεις οδηγούν τον κλάδο στον μαρασμό  την εξαθλίωση και τελικά στον αφανισμό.




                                                                                ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
                                                                                   ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου