Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Σαν σήμερα το 1974 στην Αθήνα φθάνει από το Παρίσι μετά από δεκαετίες ο Κωνσταντίνος
Καραμανλή με το αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας που διέθεσε ο πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος, (αντί αεροσκάφους του ΝΑΤΟ που προγραμματίσθηκε), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου στρατηγού Φ. Γκιζίκη, όπως έτσι δηλώθηκε.
Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμανε κατά την τότε προπαγάνδα και το τέλος της 7ετούς στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, αν και η τότε στρατιωτική ηγεσία διατηρήθηκε στη θέση της, ενώ ο Α. Παπανδρέου μέχρι το επόμενο Καλοκαίρι του 1975 δήλωνε "Η χούντα δεν έπεσε".

Στις 23 Ιουλίου 1974, και κάτω από την πίεση των δραματικών γεγονότων στην Κύπρο, το στρατιωτικό καθεστώς του «αόρατου» δικτάτορα Ιωαννίδη, κατέρρευσε παραδίδοντας την εξουσία στους πολιτικούς.

Οι επαφές της στρατιωτικής ηγεσίας με πολιτικούς στην Αθήνα, οδήγησαν στη λύση Καραμανλή, που προχώρησε άμεσα στα πρώτα μέτρα αποκατάστασης της δημοκρατίας, όπως η αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, η απόλυση των πολιτικών κρατουμένων, η κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, η απόδοση ιθαγενειών απ’ όσους είχαν αφαιρεθεί κ.α.

Η μεταπολίτευση του 1974, οδήγησε στη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και άλλων αριστερών κομμάτων, στο δημοψήφισμα για το πολιτειακό, στο νέο Σύνταγμα, στην ομαλή εναλλαγή της εξουσίας, στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου