Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Προτάσεις τροποποιήσεων στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου από τον Τσαβδαρίδη

Προτάσεις τροποποιήσεων στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου υπέρ πολυτέκνων και τριτέκνων,
αναπήρων, ομολογιούχων φυσικών προσώπων και εκπαιδευτικών τεχνικής εκπαίδευσης από τον Λάζαρο Τσαβαρίδη
Την ανάγκη βελτίωσης συγκεκριμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου που κατετέθη προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, τόνισε ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στην σημερινή (17 Ιουλίου) ομιλία του επί του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.

Ο κ. Τσαβδαρίδης σημείωσε ότι οι προτεινόμενες από τον ίδιο τροποποιήσεις γίνονται με πνεύμα σύνθεσης και ποιοτικής αναβάθμισης ενός εξαιρετικά σημαντικού και απαραίτητου νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα του δημοσίου τομέα αλλά και της λειτουργίας των ΟΤΑ, της διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των οικονομικών της χώρας, την αναδιανομή του εισοδήματος πάνω σε δίκαιες βάσεις, του εκσυγχρονισμού των ασφαλιστικών φορέων, της οικονομικότερης και διαφανέστερης διαχείρισης και λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας αλλά και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκινώματος της φοροδιαφυγής.
Επιγραμματικά ο κ. Τσαβδαρίδης πρότεινε σειρά τροποποιήσεων συγκεκριμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου υπέρ πολυτέκνων και τριτέκνων, αναπήρων, ομολογιούχων φυσικών προσώπων και εκπαιδευτικών τεχνικής εκπαίδευσης και παράλληλα ζήτησε να ισχύσει το ανώτατο όριο για τον καθορισμό των αποζημιώσεων του προσωπικού της καταργηθείσης ΕΡΤ, αφού η οριζόμενη από το πολυνομοσχέδιο αποζημίωση είναι αδικαιολόγητα υψηλή.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Τσαβδαρίδη στην ολομέλεια και οι προταθείσες τροπολογίες επί των άρθρων είναι οι εξής:

«Ο εθελοτυφλισμός ο οποίος χαρακτηρίζει τον καταγγελτικό λόγο των συναδέλφων της Αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο που εισήγαγε σήμερα προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση, μου θυμίζει τη γνωστή στιχομυθία μεταξύ, ενός Ιατρού και κάποιου ασθενούς, ο οποίος πανικόβλητος τον ρώτησε:
«Γιατρέ, σε όποιο σημείο και αν αγγίξω με το δάχτυλο το σώμα μου, νιώθω αφόρητους πόνους. Από ποια άραγε ασθένεια πάσχω»;
Για να απαντήσει ο Ιατρός: «Α! δεν είναι τίποτα ανησυχητικό. Απλά αγαπητέ,
Είναι σπασμένο το δάχτυλο σας».
Πραγματικά, αυτή πρέπει να είναι και η δική σας πολιτική ασθένεια, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης.
Γιατί προφανώς, διακρίνετε παντού ανυπέρβλητα εμπόδια και κάνετε με ευκολία περισπούδαστες κριτικές, ενώ απλά, αρνείστε να δείτε ότι, για πολλά χρόνια, το μείζον πρόβλημα της χώρα μας και διακαές αίτημα των πολιτών της ήταν επιτέλους η εφαρμογή μίας σειράς τολμηρών όσο και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλο το μήκος και το πλάτος των δομών της προκειμένου να προχωρήσει με βήμα ταχύ στο μέλλον.
Μήπως τόσα χρόνια δεν είχαμε οικονομία πλήρως αναξιόπιστη, στην οποία βασίλευαν οι εικονικοί δείκτες ευημερίας των αριθμών; Μήπως η διαφθορά δεν κάλπαζε; Μήπως η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή δεν αποστεώναν τα ασφαλιστικά ταμεία; Μήπως η γραφειοκρατία δεν βασίλευε;
Η νέα διακυβέρνηση χωρίς να υπολογίζει το τεράστιο πολιτικό κόστος, αντιμετωπίζει με περίσσιο θάρρος αυτά τα μέγιστα προβλήματα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πέτυχε την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, μείωσε εντυπωσιακά το έλλειμμα, βελτίωσε το επενδυτικό και το αναπτυξιακό κλίμα, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη και κέρδισε την επιβράβευση των διεθνών και ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι η χώρα μας κατάφερε να πετύχει τόσα, όσα και οι πιο αισιόδοξοι από αυτούς ποτέ δεν θα πίστευαν ότι είναι ικανή.
Εσείς απέναντι σε όλη αυτή την κοσμογονία αλλαγών, το μόνο που έχετε να προσφέρετε είναι μία πλατιά άρνηση από ανατολή σε δύση και από βορρά προς νότο. Τόσο πολύ μάλιστα έχετε βάλει την άρνηση μέσα στην κοσμοθεωρία σας, (και απευθύνομαι ιδιαίτερα στους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης) που έχετε φτάσει σε σημείο, μην ξέροντας τι άλλο να αρνηθείτε πια, να αρνείστε όλο και συχνότερα ακόμα και την ίδια σας την πολιτική επιχειρηματολογία. Έξω από το ευρώ πριν, μέσα στο ευρώ τώρα. Καταγγελία του μνημονίου πριν, διαπραγμάτευση τώρα. Άλλα την Τρίτη, άλλα την Τετάρτη. Συνεχίστε έτσι. Είναι οπωσδήποτε και αυτό ένα είδος προόδου για εσάς.
Εμείς πάλι, αφήνοντας στην άκρη τον διχασμό των απόψεων σας, ερχόμαστε σήμερα να προχωρήσουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των στόχων μας για μία νέα, σύγχρονη Ελλάδα. Οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι. Να εξορθολογήσουμε τον δημόσιο τομέα, να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των οικονομικών μας, να χτίσουμε επιτέλους αξιοπρεπείς δημόσιες υπηρεσίες για τις οποίες ο πολίτης θα μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος, να θεμελιώσουμε ένα οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο το κράτος μας θα μπορεί να χρηματοδοτείται με τις δικές του δυνάμεις χωρίς ελλείμματα και αλόγιστες ανάγκες δανεισμού.
Με το παρόν νομοσχέδιο εισάγουμε έναν νέο, κατανοητό και εύληπτο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος θα αποτελέσει τον οδηγό για την αναδιανομή του εισοδήματος πάνω σε δίκαιες βάσεις, θα βοηθά στην σταθερότητα της χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών και, παράλληλα, θα θέτει τις προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπίζεται γόνιμα και από τη ρίζα το μεγάλο καρκίνωμα της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα όμως, με το παρόν νομοσχέδιο προωθούνται μία σειρά αλλαγών και επειγόντων μέτρων που στόχο έχουν να επαναφέρουν ταχύτατα τη χώρα σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας και να ισχυροποιήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Μέτρα όπως αυτά της εξυγίανσης της λειτουργίας των ΟΤΑ, του εκσυγχρονισμού των ασφαλιστικών φορέων, της οικονομικότερης και διαφανέστερης διαχείρισης και λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας καθώς και της δραστικής βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες. Επιπροσθέτως, μέτρα όπως αυτά της ρύθμισης της αγοράς εργασίας, του εξορθολογισμού στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και της κινητικότητας των υπαλλήλων με στόχο την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.
Κάθε τέτοιου μεγέθους μεταρρυθμιστική προσπάθεια βεβαίως, λογικό είναι να έχει ατέλειες. Αυτές τις ατέλειες έχουμε καθήκον εδώ εμείς, οι αντιπρόσωποι του λαού, να υπογραμμίσουμε και να ζητήσουμε βελτιώσεις. Όχι με πνεύμα ισοπέδωσης, όπως αυτό που επιδεικνύουν όλοι όσοι έχουν κάνει τρόπο ζωής πια το ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ, όσο με πνεύμα σύνθεσης και ποιοτικής αναβάθμισης.
Επιτρέψτε μου επιγραμματικά να αναφερθώ σε ορισμένα σημεία.
Α) Δεδομένης της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και της ανάγκης στήριξης των οικογενειών με τρία παιδιά αλλά και των αναπήρων συμπολιτών μας, 26 Βουλευτές έχουμε ήδη προτείνει την τροποποίηση των άρθρων 80, 81 και 82 του παρόντος Σχεδίου Νόμου έτσι ώστε να επισημαίνεται πως δε θα τίθεται σε διαθεσιμότητα υπάλληλος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό 67% ή πολύτεκνος ή τρίτεκνος, εφόσον τα παιδιά του συνοικούν μαζί του κι εξαρτώνται από εκείνον.
Παράλληλα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι της διαθεσιμότητας θα εξαιρούνται οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι που είτε έχουν προσληφθεί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, είτε έχουν δύο ή και παραπάνω πτυχία.
Β) Τροποποίηση του άρθρου που να δίνει άμεση και δίκαιη λύση στο πρόβλημα που έχει επιδεινώσει δραματικά την οικονομική κατάσταση χιλιάδων συμπολιτών μας κατόχων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί τιμωρούμε έτσι όσους στήριξαν το ελληνικό δημόσιο τόσο με την επένδυση σε ΟΕΔ, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις από το 2009, όσο και με τη μη φυγάδευση των κεφαλαίων τους σε τράπεζες του εξωτερικού; Θα υπάρξει πλήρης ή μερική αποζημίωση γι αυτούς; Γιατί δεν προβλέπεται κάτι στο παρόν σχέδιο νόμου;
Γ) Να αλλάξει το άρθρο 108 που αναφέρεται στο προσωπικό της καταργηθείσης ΕΡΤ έτσι ώστε να εφαρμοστεί η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου2 του α.ν. 173/1967, με την οποία καθοριζόταν ανώτατο όριο για τον καθορισμό των αποζημιώσεων αυτών, αντί του μη καθορισμού ανώτατου ορίου που ορίζει το εν λόγω άρθρο. Η αποζημίωση που προβλέπεται είναι αδικαιολογήτως υπέρογκη σύμφωνα με το παρόν άρθρο και το κόστος για το Δημόσιο από την αδικαιολόγητη αλλαγή του ορίου, θα αγγίξει τα 120 εκατ. Ευρώ όταν το κόστος από τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνόμους αγγίζει μόνο τα 40 εκατ. Ευρώ. Αυτό είναι τουλάχιστον πρόκληση.
Παράλληλα να προστεθεί συγκεκριμένο κριτήριο ότι σε περίπτωση που πρώην υπάλληλοι της ΕΡΤ αποζημιωθούν και στη συνέχεια προσληφθούν εκ νέου με τις καινούργιες διαδικασίες στην νέα Δημόσια Τηλεόραση, θα οφείλουν αμέσως να επιστρέψουν εις το ακέραιο την αποζημίωση τους.
Δ) Όσοι εκπαιδευτικοί από την Τεχνική Εκπαίδευση δεν εντάσσονται σε καθεστώς κινητικότητας προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, να προβλεφθεί η μετακίνηση τους στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας, προκειμένου εκεί να διδάξουν σύμφωνα με την ειδικότητα τους.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός και μηχανικός Αρχιμήδης έλεγε «δως μοι πα στω και ταν γαν κινάσω», δηλαδή, δώσε μου ένα σημείο να σταθώ, και θα κινήσω τη γη.
Τόσα χρόνια, το Ελληνικό κράτος έπασχε από την ύπαρξη ενός τέτοιου σταθερού και μόνιμου σημείου αφετηρίας το οποίο θα αποτελούσε εμπνευστή αισιοδοξίας, εγγυητή σταθερότητας εφαλτήριο ανάπτυξης. Έπασχε από σταθερούς μηχανισμούς διοικητικής αποτελεσματικότητας του κράτους και των υπηρεσιών του. Με την ψήφιση του παρόντος πολυνομοσχεδίου, ένα από τα πλέον σημαντικά γρανάζια αυτού του μηχανισμού τίθεται σε λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου