Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Πως διαμορφώθηκαν παραγωγή και τιμές στις κυριότερες κερασοπαραγωγικές περιοχές της χώρας

Μια δύσκολη χρονιά ήταν η φετινή, για τους κερασοπαραγωγούς στις περισσότερες περιοχές τις
χώρας αφού εκτός από το γεγονός ότι είδαν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους να καταστρέφεται από το χαλάζι, προβλήματα αντιμετώπισαν και από τις χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, σε πολλές περιοχές η τιμή έπεσα ακόμα και στα 60 λεπτά το κιλό. Παράλληλα λόγω των ζημιών μεγάλες ποσότητες οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση. Ωστόσο, υπήρχαν και περιπτώσεις όπως αυτή που περιγράφει στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής της Ένωσης Έδεσσας - Σκύδρας κ. Αντώνης Σόφτσης. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Σε 10 περίπου ημέρες θα έχουμε ολοκληρώσει την συγκομιδή μας. Φέτος το κεράσι είχε υπερπαραγωγή στην περιοχή μας και οι τιμές για το καλής ποιότητας προϊόν ήταν καλές αφού κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 1,40 ευρώ/κιλό (πέρσι στα 1,20 ευρώ/κιλό)».

Και προσθέτει: «Ωστόσο και εμείς είχαμε κάποιες ζημιές από το χαλάζι με αποτέλεσμα το 30% - 40% της παραγωγής μας να οδηγηθεί στην χυμοποίηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο σε πολύ καλά επίπεδα κυμάνθηκε και η ζήτηση του κερασιού της περιοχής το οποίο προορίζεται περισσότερο για εξαγωγές με κύριους προορισμούς την Ρωσία και την Ουκρανία ενώ κάποιες σημαντικές ποσότητες εξάγονται και στην Πολωνία.

Έδεσσα
Από την πλευρά του ο κ. Διονύσης Μάρκου, πρόεδρος Α.Σ. Κερασιάς Βόρρας στην Έδεσσα μας λέει: «Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στο τέλος της συγκομιδής. Οι ζημιές που είχαμε από το χαλάζι, τους δυνατούς ανέμους αλλά και μια δυνατή βροχόπτωση πριν από περίπου 10 ημέρες είχαν σαν αποτέλεσμα να υποστούμε μεγάλες ζημιές. Η μείωση της παραγωγής είναι μεγάλη και γι’ αυτό δεν συγκομίσαμε περίπου το 50% των κερασιών μας. Επίσης επειδή η ποιότητα των μεγαλύτερων ποσοτήτων που συγκομίσαμε δεν ήταν καλής ποιότητα το σημαντικότερο μέρος αυτής οδηγήθηκε στην χυμοποίηση με τιμή 20 – 30 λεπτά το κιλό. Σε αυτό που ελπίζουμε πλέον είναι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Την περίοδο αυτοί οι γεωπόνοι του Οργανισμού κάνουν τις εκτιμήσεις αλλά από ότι καταλαβαίνουμε το προσωπικό είναι λίγο και η διαδικασία προχωράει πολύ αργά».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις τιμές που πουλήθηκαν όσα κεράσια ήταν καλής ποιότητας, ο κ. Μάρκου μας ανέφερε ότι αυτές ξεκινούσαν από 60 λεπτά/κιλό και δεν ξεπερνούσαν το 1 ευρώ το κιλό. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο ακόμα και αυτή η τιμή δεν είναι ικανή να αφήσει κέρδος στον παραγωγό αφού τα καλλιεργητικά έξοδα είναι υψηλά.

Νάουσα
Την απογοήτευσή της για την φετινή χρονιά εκφράζει στον ΑγροΤύπο η κα. Αθανασία Σερδάρη, Διευθύντρια Πωλήσεων του Α.Σ. Νάουσας. Σύμφωνα με την ίδια: «η φετινή χρονιά ήταν πάρα πολύ άσχημη για το κεράσι. Υπήρξε υπερπαραγωγή, οι τιμές ήταν χαμηλές και στις 10 Ιουνίου που χτυπήθηκε από το χαλάζι τα προβλήματα ήταν ακόμα περισσότερα. Επίσης μας “χτύπησε” πολύ και η Σερβία, η οποία είχε και αυτή υπερπαραγωγή και επειδή δεν έχει δασμός στις ρώσικες αγορές προτιμήθηκαν τα προιόντα τους τα οποία ήταν φθηνά. Οι βιομηχανίες για χυμό ήταν γεμάτες και ούτε εκεί δεν μπορούσε να δώσει ο παραγωγός. Αναγκάστηκαν λοιπόν ακόμα και να πετάξουν μέρος της παραγωγής τους. Όσον αφορά τις τιμές στο καλό κεράσι και αυτές έπεσαν πολύ και γρήγορα. Μετά τις 10 Ιουνίου η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 80 λεπτά το κιλό, δηλαδή κάτω του κόστους».




                                          πηγή agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου