Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τρία δίχτυα προστασίας αναλαμβάνει ο ΕΛΓΑ με τη νέα ΚΑΠ. Αλλάζει από το επόμενο έτος η δήλωση ΟΣΔΕ


Νέα καθήκοντα θα αναλάβει ο ΕΛΓΑ στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ. Μέχρι σήμερα ο ασφαλιστικός Οργανισμός είχε αναλάβει την ασφάλιση της παραγωγής από φυσικά αίτια. Με τη νέα ΚΑΠ ο
Οργανισμός θα αναλάβει τρία «δίχτυα προστασίας», την ασφάλιση της παραγωγής, την προστασία της αγροτικής δραστηριότητας και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Αυτό ανέφερε ο υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά την παρουσίαση των νέων προέδρων των εποπτευόμενων οργανισμών του ΥπΑΑΤ, που έκανε στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου, την Τετάρτη (6/3/2013). Όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Τσαυτάρης «αυτή η αλλαγή γίνεται σε μια προσπάθεια η ΕΕ να εξασφαλίσει την αυτάρκεια στην αγροτική παραγωγή». Όσον αφορά το ΟΣΔΕ του 2013, όπως απάντησε ο υπουργός σε ερώτημα του ΑγροΤύπου, είναι το τελευταίο έτος που θα ισχύσει η σύμβαση του έργου με την ΠΑΣΕΓΕΣ. «Μάλιστα το έργο φέτος θα έχει χαμηλότερο προϋπολογισμό σε σχέση με πέρσι», επισήμανε.

Μέχρι σήμερα η ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ ήταν στην παραγωγή από φυσικές καταστροφές. Πρόθεση του υπουργείου είναι να συμπεριληφθούν στον Κανονισμό ασφάλισης και τα βιολογικά αίτια (πράσινο σκουλήκι, περονόσπορος κ.α.).
Στον πρώτο Πυλώνα περιλαμβάνονται εκτός της ενιαίας ενίσχυσης και δράσεις της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ). Με χρήματα από αυτόν τον πυλώνα θα χρηματοδοτηθούν αγροτικές δραστηριότητες και η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, που θα είναι τα δύο νέα «δίχτυα προστασίας».
Η προστασία στο εισόδημα του παραγωγού, θα αφορά αγρότες που είχαν μεν παραγωγή ίδια σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αλλά το εισόδημά τους μειώθηκε, λόγω κάποιων προβλημάτων που δεν οφείλονται στην υπαιτιότητα του ιδίου. Για παράδειγμα αν υπάρξει κάποια αύξηση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων ή αν έχουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγής στα σιτηρά που θα επηρεάσει αρνητικά τις διεθνείς τιμές ή αν έχουμε αύξηση των τιμών στη σόγια που αυξάνει το κόστος των ζωοτροφών. «Αν θέλουμε να παραμείνουν οι αγρότες στο επάγγελμα θα πρέπει να στηρίξουμε το εισόδημά τους», τόνισε ο υπουργός. «Αυτό θα μπορεί να το κάνει η ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ. Δηλαδή αν έχουμε μια μείωση εισοδήματος, αυτή την στιγμή στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για μείωση σε ποσοστό –30%, θα μπορεί να παρεμβαίνει η ΕΕ και να στηρίζει το εισόδημα του παραγωγού».
Η τρίτη δράση θα αφορά την προστασία του παραγωγού, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ολόκληρη η παραγωγική αλυσίδα. Δηλαδή θα αφορά την προστασία του «επαγγέλματος» του γεωργού ή του κτηνοτρόφου, με στόχο να συνεχίσει να παράγει. «Εκεί θα εντάσσεται και η νέα δράση της νέας ΚΑΠ, που θα δίνει το 2% του συνολικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση των Νέων Αγροτών», επισήμανε ο υπουργός.

Αναφερόμενος ο υπουργός στο θέμα του ΟΣΔΕ, επισήμανε ότι όποιες ΕΑΣ δεν θα μπορέσουν να αναλάβουν το έργο θα πρέπει, βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί, να το κάνει η ίδια η ΠΑΣΕΓΕΣ ή κάποια γειτονική Ένωση. Πάντως ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι και φέτος οι αιτήσεις θα κατατίθενται δωρεάν.
Από την επόμενη χρονιά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να συμπληρώνουν μόνοι τους μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του Οργανισμού, την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης. Θα μπορεί αν είναι εξοικειωμένος με το ιντερνέτ να συμπληρώνει μόνος του τη δήλωση ή την αλλαγή της καλλιέργειας. Ακόμη αν δεν έχει αλλάξει κάτι στις καλλιέργειες δεν θα είναι υποχρεωμένος να ξαναγράφει την αίτηση. Τέλος για τους μεγάλους αγρότες που έχουν Συμβούλους θα μπορούν αυτοί να συμπληρώνουν την αίτηση.





                                                   πηγή agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου