Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Προτάσεις Τσαβδαρίδη για την βελτίωση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας


Την ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), η αύξηση των λιστών αναμονής στα οποία ταλαιπωρεί άδικα εδώ και μήνες περίπου 65 με
70 χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, ζήτησε ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση με σημερινή (21-3-2013) επιστολή του.



Στην επιστολή του ο κ. Τσαβδαρίδης υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία συνανθρώπων μας αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν σε στοιχειώδεις ανάγκες τους, μην λαμβάνοντας τη σύνταξη που δικαιούνται και μην τυχγάνοντας πλέον ουδεμίας ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, όντας αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμα και επί μήνες στις λίστες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ των Αθηνών, προκειμένου να προγραμματιστεί ραντεβού τους για την αξιολόγηση της αναπηρίας τους.



Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε από τον κ. Βρούτση να εξετάσει την ταχύτατη αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου προς όφελος των συμπολιτών μας, καταθέτοντας ο ίδιος στην επιστολή του προς τον Υπουργό συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων  προς αυτή την κατεύθυνση.



Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο κ. Τσαβδαρίδης στον Υπουργό Εργασίας, που συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις που κατέθεσε σε αυτόν, είναι η εξής:





«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,



Εδώ και ενάμιση χρόνο από την αρχή της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), παρατηρείται δυστυχώς αύξηση των λιστών αναμονής παρά τις διαβεβαιώσεις τις δικές σας αλλά και του Διοικητή του ΙΚΑ για την επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας τους.



Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα στους περίπου 65 με 70 χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε στοιχειώδεις ανάγκες τους, μην λαμβάνοντας τη σύνταξη που δικαιούνται και μην τυχγάνοντας πλέον ουδεμίας ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, όντας αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμα και επί μήνες στις λίστες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ των Αθηνών, προκειμένου να προγραμματιστεί ραντεβού τους για την αξιολόγηση της αναπηρίας τους.



Είναι φανερό, ότι υπό αυτές τις συνθήκες, χάνει την αξία της και ακυρώνεται στην πράξη και από την ίδια την καθημερινότητα , οποιαδήποτε προσπάθεια καταβάλλεται εκ μέρους του Υπουργείου σας και των αρμόδιων Υπηρεσιών, ακόμα και αν αυτή εμπεριέχει καλές προθέσεις από την κεντρική διοίκηση και φιλότιμες προσπάθειες από το υγειονομικό αλλά και διοικητικό προσωπικό των κατά τόπο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.



Κύριε Υπουργέ,



Επειδή γνωρίζετε πολύ καλά ότι πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές και μία κοινωνία η οποία μέρα με την ημέρα βλέπει μετά από χρόνια κόπου, εργασίας και συνεπούς καταβολής ασφαλιστικών εισφορών να απειλείται η ακεραιότητα της υγείας των πολιτών της, λόγω της αναστολής χορήγησης της σύνταξης τους ή αναπηρικού επιδόματος, θεωρώ επιβαλλόμενο όπως εξετάσετε την ταχύτατη αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου προς όφελος των συμπολιτών μας.



Θεωρώ λοιπόν επιβεβλημένο όπως:



1) Προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία:



            α) δεν θα αναστέλλεται η χορήγηση σύνταξης ή αναπηρικού επιδόματος στην περίπτωση που οι αρμόδιοι φορείς καθυστερούν πέραν του ενός μήνα την κλήση του αναπήρου προς εξέταση καθώς και την έκδοση γνωμάτευσης και προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας



            β) θα προβλέπεται η αναδρομική χορήγηση συντάξεων και αναπηρικών επιδομάτων στους αιτούντες επανεξέτασης της αναπηρίας τους, οι οποίοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής των ΚΕ.Π.Α. για πολλούς μήνες



            γ) θα ισχύει η γνωμάτευση για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού αυτής για κάθε οικονομική και κοινωνική παροχή



            δ) θα προβλέπεται ότι κατά τον χρόνο αναμονής των αναπήρων για την έκδοση νέας γνωμάτευσης θα παρέχεται πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το ΙΚΑ ή τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό τους



            ε) οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. που εξετάζουν κατ οίκον άτομα με βαριά αναπηρία και αδυνατούν να μετακινηθούν, να μεταβαίνει στην οικεία τους ιατρός εξειδικευμένος της ανάλογης αναπηρίας – πάθησης τους και σε συνάρτηση με τα στοιχεία του ιατρικού φακέλου να αποφαίνεται άμεσα για τον βαθμό αναπηρίας.



2) Λειτουργήσει άμεσα η επιτροπή του άρθρου 7 του Νόμου 3863/2010 ώστε να συμπληρωθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του Νόμου 3846/2010 με όλες τις κατηγορίες αναπηρίας που αποδεδειγμένα βάσει ιατρικών και επιστημονικών δεδομένων κρίνονται μη  θεραπεύσιμες.



3) Εφαρμοστεί άμεσα το άρθρο 6 του Νόμου 3863/2010 το οποίο και προβλέπει τη συμμετοχή ιατρών όλων των ασφαλιστικών φορέων και ιατρών του ΕΣΥ στις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. έτσι ώστε να καταστεί επαρκής η στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών και να περιοριστεί η παρούσα τεράστια καθυστέρηση



4) Απορροφηθούν υπάλληλοι προερχόμενοι από την κινητικότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ώστε να συμβάλλουν και να στελεχώσουν επαρκώς τις διοικητικές δομές των διευθύνσεων των ΚΕ.Π.Α. και κατ επέκταση να περιορίσουν τις υπάρχουσες καθυστερήσεις.



Με την πεποίθηση ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις μου θα τύχουν της προσοχής σας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου