Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Πώς θα ψηφίσουν στρατιωτικοί και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας

Στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα Γ.Ε. Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και τα Αρχηγεία της
ΕΛ.ΑΣ, του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. και του Π.Σ. βρίσκεται η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει πώς θα ψηφίσουν με ειδικούς καταλόγους οι Στρατιωτικοί και τα Στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας στις Ευρωεκλογές.
Όπως καθορίζει η εγκύκλιος όσοι «υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ’ αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, ψηφίζουν στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους», μάλιστα αναφέρεται πως «δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι είτε στον τόπο που υπηρετούν βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων».
Πώς καταρτίζονται οι κατάλογοι
Την ευθύνη για την κατάρτιση των καταλόγων έχουν οι Υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούν οι Στρατιωτικοί και τα Στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας οι οποίες υποχρεούνται να τηρούν καταστάσεις υπηρετούντων οι οποίες και θα χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι.
Σε αυτές τις καταστάσεις με μέριμνα και με ευθύνη των διοικητών ή των προϊσταμένων κάθε μονάδας ή υπηρεσίας, εγγράφονται οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Προϋπόθεση εγγραφής είναι η εγγραφή των ανωτέρω σε εκλογικό κατάλογο Δήμου της χώρας
Μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο τους οι Στρατιωτικοί και τα Στελέχη των ΣΑ;
Η εγκύκλιος ακόμα αναφέρει πως παρέχεται η δυνατότητα στους Στρατιωτικούς και τα στελέχη των Σ.Α. «αντί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο όπου υπηρετούν με ειδικές καταστάσεις, να το ασκήσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι». Σε αυτή την περίπτωση όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο «οι προϊστάμενοί τους μπορούν, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών, να τους χορηγήσουν σχετική έγκριση και ειδική άδεια απουσίας για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο, ο οποίος δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται. Στο σημείο αυτό συνιστάται όπως στους εκλογείς αυτούς (στρατιωτικούς κ.λπ.) που θα δηλώσουν την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στους τόπους εγγραφής τους να τους παρασχεθεί από τους οικείους προϊσταμένους και διοικητές τους η δυνατότητα αυτή, αν φυσικά δεν συντρέχουν σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι που να υπαγορεύουν το αντίθετο. Επίσης, συνιστάται στους διοικητές ή προϊσταμένους υπηρεσιών που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, δυσχέρειες στην ικανοποίηση των αιτημάτων των παραπάνω εκλογέων, να εξαντλήσουν τις δυνατότητες κάλυψης των υπηρεσιακών αναγκών πρωτίστως από πρόσωπα που είναι εκλογείς του τόπου, όπου υπηρετούν και όπου χωρίς πρόβλημα μπορούν να ψηφίσουν»
Τέλος η εγκύκλιος αναφέρει πως : «Οι εκλογείς του άρθρου 27 παραδίδουν, τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, στην υπηρεσία τους την αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο. Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, γίνεται με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Σε περίπτωση που οι εκλογείς αυτοί ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εγγραφής τους, οφείλουν να προσκομίσουν από την υπηρεσία τους βεβαίωση ότι δεν έχουν
εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.»
Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει αναρτηθεί και στην Διαύγεια στο: http://et.diavgeia.gov.gr/f/min-interior/ada/%CE%92%CE%99%CE%97%CE%A7%CE%9D-%CE%9E%CE%A74
Επίσης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ έχει αναρτηθεί και άλλη μια εγκύκλιος που αφορά τον καθορισμό του χρόνου και του τρόπου υποβολής δήλωσης από τους Στρατιωτικούς, τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές και στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πώς δηλώνεται η επιθυμία κάποιου να μην ψηφίσει με ειδικό κατάλογο
Εκεί καθορίζεται πως οι εκλογείς που δεν επιθυμούν να ψηφίσουν με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους «οφείλουν να δηλώνουν εγγράφως, στους προϊσταμένους ή στους διοικητές τους, την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκάστοτε βουλευτικές εκλογές και στις εκάστοτε εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, έως και την μεθεπόμενη ημέρα: α)όσον αφορά μεν τις βουλευτικές εκλογές από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 3 π.δ. 26/2012, όπως εκάστοτε ισχύει και β)όσον αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος περί ορισμού της ημέρας διεξαγωγής της σχετικής ψηφοφορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου