Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Παρεμβάσεις Δημάρχου Βέροιας στο Κογκρέσο των Δήμων της Ευρώπης

Για το ρόλο των ΟΤΑ κόντρα στον εκφασισμό της κοινωνίας και τη χρήση της ονομασίας
«Μακεδονία»
Δυο παρεμβάσεις για θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, έκανε η Δήμαρχος Βέροιας  στο Κογκρέσο Δήμων και Περιφερειών  του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδρίασε 29-31 Οκτώβρη στο Στρασβούργο. Στο Κογκρέσο συμμετέχει η Δήμαρχος ως αν. επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Περιφερειών και Δήμων.
Η πρώτη παρέμβαση αφορούσε το ρόλο της αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του φασισμού, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας. Επίσης έκανε παρέμβαση για την χρήση του όρου «Μακεδονία» αντί «FYROM» σε επίσημο κείμενο του Κογκρέσου που αναφέρονταν στα Σκόπια.
ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΗΜΟΙ ΩΣ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αναφερόμενη στο πρόβλημα του φασισμού και με αφορμή την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση της Magali Balent (Ερευνήτρια – συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής σε θέματα εξτρεμισμού και εθνικισμού)αλλά και τη συγκλονιστική εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη, η Δήμαρχος Βέροιας τόνισε ότι η ανάλυση θεμάτων εξτρεμιστικής – φασιστικής βίας μπορεί να καταλήγει πολλές φορές σε απλουστεύσεις, γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχουν τα θεσμικά εκείνα εργαλεία που μέσω της Αυτοδιοίκησης θα δίνεται η δυνατότητα να εντοπίζονται τα γενεσιουργά αίτια της βίας για να θωρακιστούν οι κοινωνίες.
«Θέλω να το συνδέσω με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να βρούμε μια από τις ρίζες του κακού. Πίσω από κοινωνικές παροχές υπηρεσιών σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, εντοπίζεται η δράση φασιστικών οργανώσεων που επιχειρούν, και πετυχαίνουν όπως φάνηκε, να αποκτούν κοινωνικά ερείσματα και αποδοχή απ τους πολίτες.
Και αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα, ενάντια στις ευρωπαϊκές οδηγίες, η εκάστοτε κυβέρνηση αρνείται να νομοθετήσει έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει αυτοτέλεια ώστε τελικά να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση με Κοινωνικές Δομές που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Αν είχαμε ισχυρή αυτοδιοίκηση που θα εγγυάται την κοινωνική μέριμνα, τέτοιες οργανώσεις δεν θα βρίσκουν χώρο να αναπτυχθούν.
Είναι η φτώχεια, ο θυμός των ανθρώπων που πεινάνε, η περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων που ζούσαν με σχετική ποιότητα ζωής στο παρελθόν και το μεγάλο κενό στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, που οδηγούν μια κοινωνία σε αυτά τα αποτελέσματα. Άρα η ενδυνάμωση των Δήμων στην Ελλάδα και αλλού, αποτελεί μέρος της λύσης που όλοι επιθυμούμε και εγγύηση της Κοινωνικής Συνοχής» .
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, η κ. Ουσουλτζόγλου έκανε παρέμβαση εκφράζοντας ένσταση για τη χρήση της ονομασίας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» σε κείμενο που αφορούσε την “FYROM”.
Ο Jüri Landberg, Πρόεδρος της Εσθονικής αντιπροσωπίας έκανε λόγο για «μικρή διόρθωση» και τόνισε: «…δεν έγινε σκόπιμα, ούτε υπονοεί κάτι ιδιαίτερο, αλλά από λάθος στην έκθεση γίνεται αναφορά της FYROM με το όνομα MAKEDONIA».
Η Δήμαρχος Βέροιας απαντώντας διευκρίνισε τους λόγους της παρέμβασης της λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν είναι θέμα γραφικής ευαισθησίας αλλά ιστορικής αλήθειας και οφείλω να το επισημάνω γιατί η FYROM είναι απλά η FYROM, ενώ η αρχαία Μακεδονία έχει ιστορικά αναφορά  στην περιοχή της οποίας είμαι Δήμαρχος. Εκεί, στη Βεργίνα, υπάρχουν οι τάφοι του Φιλλίπου Β΄ πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου. Εκεί είναι και το θέατρο όπου ο Μεγαλέξανδρος στέφθηκε Βασιλιάς και ξεκίνησε την εκστρατεία. Εκεί κοντά είναι και η Σχολή του Αριστοτέλη, όπου σπούδασε ο Μέγας Αλέξανδρος. Όλοι οφείλουν να σεβαστούν τουλάχιστον, την ιστορική αλήθεια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου