Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Αυξημένη η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και παρά τη
διστακτική αρχή, που οφειλόταν και στο γεγονός ότι το τοπίο γύρω από το επίδομα θέρμανσης παρέμενε ομιχλώδες, τα πρώτα σημάδια από την αγορά είναι θετικά και δείχνουν ανάκαμψη της ζήτησης σε σχέση με πέρυσι.
Βεβαίως πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η σύγκριση γίνεται με μια χρονιά «καταστροφική» κατά την οποία η μεσοσταθμική μείωση έφτασε το 70% στη σεζόν (Οκτώβριος 2012 – Απρίλιος 2013).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, εταιρείες πετρελαιοειδών περασμένη Παρασκευή, δηλαδή μια εβδομάδα πριν συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας διάθεσης του θέρμανσης, είχαν πραγματοποιήσει πωλήσεις πετρελαίου αυξημένες από 20% έως και 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ποιοι είναι οι λόγοι για την εξέλιξη αυτή;
Καταρχάς φέτος τα νοικοκυριά ξεκινούν την περίοδο θέρμανσης χωρίς αποθέματα στις δεξαμενές, όπως είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2012, πρώτη φορά εφαρμογής της εξίσωσης του ειδικού φόρου.
Δεύτερον φέτος η τιμή του πετρελαίου είναι σε χαμηλότερα επίπεδα της τάξης του 1,25 ευρώ το λίτρο, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη το επίδομα θέρμανσης για όσους το δικαιούνται.
Τρίτον, θετικά έχει επηρεαστεί η ζήτηση και από το νέο, διευρυμένο επίδομα, το οποίο ξεκίνησε να δίνεται στους καταναλωτές και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ρίξει την τιμή του λίτρου και γύρω στα 95 λεπτά/λίτρο – τιμή που ίσχυε πριν την εξίσωση του ΕΦΚ. Πλέον το καταναλωτικό κοινό μπορεί να βρει αρκετές πληροφορίες για το επίδομα θέρμανσης μέσω Taxisnet και χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να διαπιστώσει κάποιος εάν είναι δικαιούχος και πως θα εισπράξει την προκαταβολή.
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς πετρελαιοειδών, παρά τις διαφημιστικές εκστρατείες και τη φημολογία που διακινείται, «το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί ένα δοκιμασμένο και σίγουρο τρόπο θέρμανσης για όλο το σπίτι και οι καταναλωτές, δεδομένης της λίγο μειωμένης τιμής και του επιδόματος, επιστρέφουν σε αυτό μετά από έναν χειμώνα όπου η αγορά της θέρμανσης μειώθηκε κατά 70% και πολλά νοικοκυριά ταλαιπωρήθηκαν με διάφορα είδη θέρμανσης όπως πέλλετ, καυσόξυλα, ενεργειακά τζάκια, ηλεκτρικές θερμάστρες, φυσικό αέριο κτλ».
Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές της αγοράς υπογραμμίζουν ότι «όλες αυτές οι μη δοκιμασμένες λύσεις, δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και – τελικά – στην τσέπη του καταναλωτή, ο οποίος επωμίσθηκε κόστη κατασκευής, μερεμέτια κτλ, χωρίς να έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα στη θέρμανση».
Η αγορά εκτιμά ότι εάν η αρχή που έγινε τον πρώτο μήνα έχει την ανάλογη συνέχεια, τότε οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης θα είναι περίπου 30% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι σε σχέση με την περυσινή πτώση στις πωλήσεις του θέρμανσης (-70%) θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου (χρήση πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης) η οποία εκτιμάται ότι αντιπροσώπευε περίπου το 10% των πωλήσεων του θέρμανσης και η οποία πλέον έχει εξαλειφθεί. Με αυτό το δεδομένο και εάν συνεχιστεί η ανάκαμψη της αγοράς, τότε πηγές των εταιρειών εμπορίας εκτιμούν ότι η κρίση στον κλάδων των πετρελαιοειδών μπορεί να είναι διαχειρίσιμη.
Θυμίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία από την διαχρονική πορεία της αγοράς, το 2000 οι πωλήσεις ντίζελ θέρμανσης ήταν 3,312 εκατ. τόνοι, το 2004 έφτασαν τα 4,04 εκατ. τόνους για να μειωθούν αρχικά στα 3,35 εκατ. τόνους το 2009 και να πέσουν στο 1,922 εκατ. τόνους το 2012. Δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2000 έφτασε το 42% πέρυσι.


                                                 Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου