Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Σε ετοιμότητα η Π.Ε.Ημαθίας για το χειμώνα

Υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ.Κώστα Καλαϊτζίδη  συνεδρίασε το πρωί της
Τετάρτης 16ηΔεκεμβρίου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ημαθίας.
Παραβρέθηκαν ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ.Μαμαρίκας, οι  Διευθυντές  της Διεύθυνσης Τεχνικών  Έργων και Αγροτικής οικονομίας  Π.Ε Ημαθίας  κ.κ Φωτόπουλος και Λαζαρίδης, εκπρόσωποι των δήμων της Ημαθίας, της ΙΜΠ, της ΕΛ.ΑΣ, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Δασών, των εθελοντικών οργανώσεων και όλων των φορέων που εκ του νόμου συμμετέχουν στο ΣΟΠΠ.
Τον συντονισμό της σύσκεψης είχε ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ημαθίας κ.Μπαρμπαρούσης.
Στην τοποθέτηση του ο κ.αντιπεριφερειάρχης, τόνισε την ετοιμότητα της Περιφερειακής Ενότητας  Ημαθίας, για την αντιμετώπιση κάθε δύσκολης κατάστασης στην διάρκεια της διανυόμενης χειμερινής περιόδου και την άριστη συνεργασία που υπάρχει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης αναφέρθηκε στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ημαθία την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τα οποία προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και κατολισθήσεις σε αρκετές περιοχές, με το εντονότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον δρόμο Βέροιας-Καστανιάς.  Για τις εργασίες που έγιναν στην αντιμετώπιση των φαινομένων, καθώς και για την σημαντική συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων της Ημαθίας ο κ. Καλαϊτζίδης, είπε τα εξής:
«Αποκαταστήσαμε με δικά μας μηχανήματα, Κεντρικής Μακεδονίας κοίτες ποταμών και ρεμάτων σε όλη την περιοχή ευθύνης μας, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ  σε συνεργασία με την ΠΚΜ προγραμματίζουμε μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων, ιδιαίτερα στις πεδινές περιοχές της Ημαθίας. Αναφορικά με την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων το 2014,τα συνεργεία αποχιονισμού της ΠΕ Ημαθίας καθάρισαν ή αλάτισαν τους δρόμους ευθύνης μας, ικανοποιητικά, χωρίς σοβαρά προβλήματα, σε συνεργασία με τους 3 Δήμους της Περιφερειακής  Ενότητας, όπου αυτό απαιτούνταν. Και για  φέτος έχουμε ετοιμότητα προσωπικού και μηχανημάτων αποχιονισμού, ενώ υπάρχει και αρκετή ποσότητα αλατιού. Κλείνοντας θα ήθελα  ευχαριστήσω θερμά τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται, υπό τον συντονισμό μας, σε δράσεις  πολιτικής προστασίας. Μπορεί οι ανάγκες, λόγω μη σημαντικών χιονοπτώσεων να μην ήταν ιδιαίτερες   αλλά όσες φορές τους χρειαστήκαμε, έσπευσαν και μας βοήθησαν ανιδιοτελώς. Ελπίζω  να  μπορέσουμε να κάνουμε μία χωριστή συνάντηση μέσα στο χειμώνα, για συζήτηση των  προβλημάτων τους ώστε να τα επιλύσουμε».
Ακόμη ο κ. αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα  που αντιμετωπίζει η αποκατάσταση πληγεισών περιοχών της Ημαθίας, όπως η καταστροφή του αναχώματος του Αλιάκμονα στην περιοχή του Κλειδίου, καθώς και του δρόμου Καστανιάς-Βέροιας ( ο δρόμος έχει επισκευαστεί προσωρινά από την Π.Ε Ημαθίας), εξαιτίας της κεντρικής διοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Η γραφειοκρατία δεν έχει τα όρια της. Η επισκευή του αναχώματος του Αλιάκμονα έπρεπε να γίνει το καλοκαίρι του 2015, όταν η κοίτη δεν είχε νερό και όχι τώρα που μπαίνουμε στον χειμώνα.   Η κοίτη του Λουδία εκβαθύνθηκε 80 χρόνια πριν και από τότε έχει να καθαριστεί, όπως και η κοίτη της «Τάφρου 66». Το πρόβλημα της  κατολίσθησης της Καστανιάς, υφίσταται εδώ και ένα χρόνο και ακόμη να ξεκινήσει η οριστική επίλυση του».
Σε μια σειρά έργων των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε Ημαθίας σε κοίτες ποταμών και ρεμάτων (Αράπιτσα, Ροδοχώρι, Μελίκη, Αγκαθιά, Επισκοπή, Χαρίεσσα, Στενήμαχο , Τρίλοφο  ΑγίαΤριάδα, Σταυρό, Καβάσιλα,κ.α) αναφέρθηκε ο κ. Μπαρμπαρούσης, καθώς και σε αποκαταστάσεις οδικών δικτύων.
Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ημαθίας αναφέρθηκε ακόμη σε βασικές αντιπλημμυρικές υποδομές και έργων αντιστήριξης( ρέματα, Καστανιά, Αλιάκμονας, Λουδίας, Τάφρος Αγκαθιάς, Κρασοπούλι κ.α), όπου η Π.Ε Ημαθίας έχει προχωρήσει τις απαιτούμενες διοικητικές εργασίες για να υπάρξουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις των διαγωνισμών που απαιτούνται από τη νομοθεσία, υπό την επίβλεψη είτε της τοπικής διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, είτε από την αντίστοιχη της ΠΚΜ.
Επίσης τόνισε την πλήρη ετοιμότητα της Π.Ε Ημαθίας, τις επαρκείς ποσότητες αλατιού και διασωστικών υλικών, καθώς στη δυνατότητα ανάθεσης εργοληπτικών εργασιών από  τον ιδιωτικό τομέα, αν παραστεί έκτακτη ανάγκη, μέσω προσυμφωνημένων τιμών.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις όλων των φορέων του ΣΟΠΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου