Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Απαντήσεις Σκουμπόπουλου στους δημοσιογράφους

Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου «Λέτε ότι γνωρίζετε την Τ.Α. και εμείς ξέρουμε ότι έχετε
διατελέσει Διευθυντής του Δήμου, Δημοτικός Σύμβουλος και Δήμαρχος, όμως πως αυτή η γνώση στοιχειοθετείται πρακτικά και θα την αποδείξετε στον κόσμο;» και σχολιάζοντας το θέμα της γέφυρας Κούσιου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας κ. Χρήστος Σκουμπόπουλος, κατά την παρουσίαση του συνδυασμού «Αυτοδιοικητική Συνεργασία», το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου, απάντησε τα εξής:

"Την γνώση μας την αποδεικνύει το έργο της Δημαρχίας μας, αλλά το αποδεικνύουν περισσότερο οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που είχαμε αναλάβει και για τις οποίες δικαιωθήκαμε. Ποιες είναι αυτές:

Για τη θέση 12

Το κορυφαίο θέμα του Νομού, που απασχόλησε την προηγούμενη  10ετια την τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά. Εμείς ήμασταν  αυτοί που βάλαμε τα στήθη μας, το δημοτικό συμβούλιο της δημοτικής περιόδου 2003 2006, που με την κατά πλειοψηφία τότε απόφασή της , αντιστάθηκε σ+το να γίνει, στην καλύτερη - για εμάς -  περιοχή της Ημαθίας, το εργοστάσιο του ΧΥΤΥ. Και αυτή η απόφασή μας ήταν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και σε δικαστικούς αλλά και σε κοινωνικούς αγώνες, από όποιους χρησιμοποιήθηκε, για να ματαιωθεί τελικά η θέση 12.

Όπως γνωρίζετε εσείς οι δημοσιογράφοι, εμείς υποστηρίζαμε ο ΧΥΤΥ να γίνει στη θέση 5 και θα είχε τελειώσει το θέμα αυτό και θα είχαμε απαλλαγεί από τον βραχνά να μεταφέρονται τα σκουπίδια στην περιοχή της Κοζάνης, με ακριβό τίμημα.

Όμως, για αυτό το θέμα θα έχουμε την ευκαιρία και στο μέλλον να πούμε πολλά και να αναδείξουμε αυτούς που ευθύνονταν και ευθύνονται για την μεγάλη καθυστέρηση, για την σύμβαση που λύθηκε και θα δούμε με ποιον τρόπο λύθηκε και αν θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι όλου του νομού Ημαθίας με πρόσθετα βάρη.

Δεύτερη δικαίωσή μας η θέση που είχαμε πάρει για τον κάθετο άξονα Βέροιας – Σκύδρας. Θα θυμάστε, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, σε Νομαρχιακό Συμβούλιο, ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Ημαθίας, με ομόφωνη απόφαση, είχαμε ζητήσει να μην εφαρμοστεί εκείνη η μελέτη, που έλεγε ότι ο δρόμος αυτός έπρεπε να ξεκινήσει από τον Κοπανό και να σταματήσει στην Πατρίδα, καθώς με την κοινή λογική που διαθέτουμε όλοι μας, οι δρόμοι ξεκινούν από την αρχή και όχι από τη μέση!  Είχαμε ζητήσει, λοιπόν, να μην εφαρμοστεί η μελέτη, να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα η τροποποίηση και να ξεκινήσει ο δρόμος από τη Βέροια. Ακόμα ταλαιπωρούμαστε, χάθηκαν εκατομύρια για απαλλοτριώσεις εκείνου του δρόμου, χάθηκαν πολλά χρόνια, και ακόμα τώρα συζητάμε που θα γίνει ο κόμβος του κάθετου άξονα.

Εμείς φυσικά, ως δημοτική αρχή που πιστεύουμε ότι θα είμαστε, θα αντισταθούμε σε αυτό που πάει να γίνει, είτε για νέο κόμβο στη Μέση, όπως φημολογείται, είτε στην Κουλούρα. Η φυσική κατάληξη του δρόμου αυτού είναι ο κόμβος της πόλης μας. Οποιαδήποτε άλλη λύση, θα εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, πολιτικάντικα και όχι πραγματικά συμφέροντα των κατοίκων του νομού μας.

Τρίτο θέμα, που δικαιωθήκαμε και αγωνιστήκαμε, ήταν η πανεπιστημιακή σχολή... Ήθέλαν να φέρουν μια Σχολή στη Βέροια, η προηγούμενη από εμάς δημοτική αρχή, που απαγορευόταν από το Σύνταγμα να γίνει! Ελληνικών Σπουδών, που το πτυχίο θα είχε ισχύ όχι για το εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά για το εξωτερικό. Αυτή η Σχολή δεν μπορούσε να γίνει και το μάθαμε το 2003 με 2004. Το ότι η Βέροια απόκτησε πανεπιστήμιο το οφείλει – και θα το τονίζω μέχρι που θα πεθάνω – στο αείμνηστο Πρύτανη Αντωνόπουλο Γιάννη. Και δεν φτάνει αυτό, που δημιουργήσαμε τον πρώτο πυρήνα ενός πανεπιστημιακού τμήματος, με τις καλές σχέσεις που αναπτύξαμε με το ΑΠΘ και την καλή συνεργασία που είχαμε και ο αείμνηστος Αντωνόπουλος και ο επόμενος Πρύτανης, ο κ. Μάνθος, μας είχε υποσχεθεί και ήδη, το 2006 που αποχωρήσαμε από τον Δήμο, είχαμε έτοιμη την εισήγηση της Επιτροπής Κοσμητόρων, για να φέρουμε και άλλο τμήμα στη Βέροια, αυτό του Βιομηχανικού Σχεδιασμού.

Όμως, η επόμενη από εμάς δημοτική αρχή, περί  άλλων τύρβαζε και χάθηκε το δεύτερο τμήμα. Και όχι μόνο χάθηκε το δεύτερο τμήμα, έφυγε και το πρώτο...

Το Μουσείο Εκπαίδευσης, άλλη μία μεγάλη επιτυχία της τότε δημοτικής αρχής. Αλλά αυτό φαίνεται ήταν και το σφάλμα... Έγινε το Μουσείο Εκπαίδευσης, του αείμνηστου καθηγητή Τσολάκη, αλλά επειδή το έκανε εκείνη η δημοτική αρχή, το άφησαν εγκαταλελειμμένο, και το έχουν κλειστό 2 χρόνια τώρα, γιατί, λέει, δεν έχουν έναν υπάλληλο να το λειτουργήσουν.

Πέμπτη δικαίωσή μας. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Αφήσαμε έτοιμη μελέτη για δημοπράτηση, κατασκευάστηκε και λειτούργησε, δύο όμως χρόνια τώρα παραμένει κλειστό.

Έργα ύδρευσης – αποχέτευσης. Με εξασφαλισμένες πιστώσεις από το Πρόγραμμα του Θησέα, με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί τότε η αντιπολίτευση δεν δεχόταν να γίνουν τα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης των Δ.Δ., όμως τα υλοποίησε μετά ως δημοτική αρχή και έβγαινε τις γνωστές φωτογραφίες  στα εγκαίνια του κάθε έργου ύδρευσης – αποχέτευσης.

Όμως οι καημένοι κάτοικοι της Σάντας ακόμα περιμένουν να δουν νερό από τον αγωγό ύδρευσης, που εμείς είχαμε δρομολογήσει, είχαμε μελετήσει και είχαμε εξασφαλίσει πίστωση. Και κατασκευάστηκε. Ακόμη, όμως, να πάει νερό στην Σάντα από τη Λευκόπετρα, επειδή δεν είχαν κάποιες χιλιάδες ευρώ για τις αντλίες.

Βιολογικός καθαρισμός στο Σέλι... Οκτώ χρόνια φτιαγμένος, δεν συνδέθηκε με την αποχέτευση του Σελίου, και παραμένει ανενεργός...

Διανοίξεις οδών, Ερμού, Παυσανίου, πολιτιστικό κέντρο Καλλιθέας, με εξασφαλισμένες πιστώσεις από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, απεντάχθηκαν τα έργα, χάθηκαν οι πιστώσεις, από την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής.

Ζώνες οικιστικού ελέγχου... Ήταν λαϊκό αίτημα, απαίτηση των κατοίκων της πόλης, να τροποποιήσουμε τις ζώνες, κάναμε την μελέτη τεκμηρίωσης, την υποβάλαμε στο υπουργείο, 8 χρόνια δεν έγινε τίποτε... Έχασαν την μελέτη, και ο Δήμος και το Υπουργείο! Δεν την βρίσκουν!

Επεκτάσεις σχεδίου πόλης. Στην περιοχή των Ασωμάτων, στην περιοχή του Νοσοκομείου, στην περιοχή κάτω από την Εληά. Το 2006 τα δημοπρατήσαμε, ανοίχτηκαν οι  προσφορές, ανατέθηκαν σε γραφεία, ακόμα όμως να τελειώσουν. Περιμένουν τα νεαρά ζευγάρια των Ασωμάτων να πάρουν οικόπεδα. Πως να πάρουν, αφού δεν έγινε η επέκταση του σχεδίου. Οκτώ χρόνια χαμένα.

Δωρεά Χατζίκου. Με μεγάλο αγώνα του δασκάλου μου στην Αυτοδιοίκηση,  του Γιώργου του Καλογήρου, πείσαμε την αείμνηστη την Βούλα την Χατζίκου να πάρουμε το κτίριο. Οκτώ χρόνια παραμένει έτσι το κτίριο. Ούτε ανακατασκευάστηκε, ούτε συντηρήθηκε. Από ότι μαθαίνω στέγασαν πολιτιστικούς συλλόγους, στην κατάσταση που βρίσκονταν.

Οδός Μητροπόλεως. Λαϊκό αίτημα ήταν  τότε, να αμφιδρομηθεί η οδός Μητροπόλεως, συρθήκαμε στα αυτόφωρα, στα δικαστήρια και ευτυχώς αθωωθήκαμε. Αλλά αυτό που είχα τάξει στους πολίτες να γίνει, δηλαδή η αμφιδρόμηση, την έκανα. Ναι, αλλά ο «κάτοικος Βουκουρεστίου» είχε αντίθετη άποψη. Έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας και η  «Κίνηση Πολιτών», μαζί με τον «κάτοικο Βουκουρεστίου», ακύρωσαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ίσως υπάρχει θέμα παράβασης καθήκοντος, αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα». Αφού ακυρώθηκε η απόφαση για την αμφιδρόμηση, γιατί  δεν εφαρμόζουν την απόφαση του ΣτΕ, και να κάνουν μονοδρόμηση; Κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.

Αστικές Αναπλάσεις... Τερατούργημα, πετάχτηκαν 10 εκατ. Ευρώ – ένας φίλος μου που έχει βουλκανιζατέρ μου είπε «να’ ναι καλά η Δήμαρχος, γιατί αυξήθηκε η δουλειά μου, με τις ζάντες που στραβώνουν και τα λάστιχα που σκάνε». Από αυτές τις ορθές γωνίες και τα τρίγωνα που έκανε στα πεζοδρόμια, γιατί η μελέτη έγινε μέσα σε 20 μέρες, πατέντα σε όλες τις πόλεις, είτε είναι επίπεδη η πόλη είτε όχι, η ίδια μελέτη εφαρμόστηκε παντού, αλλά τα χρήματα ξοδεύτηκαν.

Αφήσαμε έτοιμη μελέτη για αξιοποίηση στρατοπέδων. Και όμως 8 χρόνια τώρα, είδατε κανένα στρατόπεδο να ανακοινώνεται ότι το πήραν; Και αυτά που είχαμε  πάρει κατά χρήση εμείς, τους τα πήραν πίσω. Η Μελέτη στα συρτάρια του δήμου αραχνιάζει.

Καλλικράτης. Ήμασταν αντίθετοι να γίνουν 3 δήμοι στο νομό μας, εμείς λέγαμε 5. Είναι μεγάλος ο Δήμος για να μπορέσει να λειτουργήσει με δύο βουνά, Πιέρια και Βέρμιο. Όλα τα χωριά εγκαταλελειμμένα. Εμείς λέγαμε να γίνει άλλος Δήμος πέραν του Αλιάκμονα. Αλλά άλλοι, δουλεύοντας υπόγεια και σκοτεινά, κατάφεραν και φτιάξαν τρεις δήμους στο νομό και τα αποτελέσματα τα υφίστανται τώρα, όλοι οι συνδημότες μας.

Αν ο «Καποδίστριας» άνοιξε τον λάκο της Τ.Α., ο «Καλλικράτης» την έθαψε. Όχι ότι δεν έπρεπε να γίνουν οι συνενώσεις, αλλά διαφωνήσαμε με τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής τους.

Επενδυτικό δάνειο. Πενήντα εκατομμύρια... Όταν αποχώρησα το 2010 ως Δημοτικός Σύμβουλος, είχα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και σας είχα πει πως το επενδυτικό δάνειο ήταν προεκλογική φούσκα και αποδείχθηκε πως ήταν.

Γέφυρα Κούσιου. Με λύπη μου μεγάλη βλέπω καθημερινά τον κ. Κούσιο στον δρόμο και ντρέπομαι να τον κοιτάξω. Χειρότερη αντιμετώπιση για το έργο αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Μόνο αυτή η δημοτική αρχή το κατάφερε και αυτό. Είχαμε έτοιμη μελέτη, που αντί να την εφαρμόσουν και να την δημοπρατήσουν, βρέθηκε αυτός ο άγιος άνθρωπος  και έδωσε τα χρήματα στον Δήμο, την τροποποιήσαν, για να την κάνουν, λέει, φθηνότερη, λες και θα φτιάχναν κανένα γιοφύρι που θα συνδέει δύο χωράφια. Θα το βρει μπροστά η νέα Δημοτική Αρχή, όπως θα βρει, φοβάμαι – μακάρι να διαψευσθώ – την έλευση του Παρατηρητηρίου... Με τις αποφάσεις τις τελευταίες, που πήραν, για την μη αναπροσαρμογή τελών και τον τρόπο που έγινε, πολύ γρήγορα θα πέσει έξω ο επόμενος προϋπολογισμός και θα σηκώσει το βάρος η επόμενη δημοτική αρχή...

Πάντως, εμείς θα έχουμε τις πλάτες να σηκώσουμε και αυτό το βάρος!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου