Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Προσκλητήριο Σαμαρά σε ομογενείς να επενδύσουν στην Ελλάδα

Βοηθήστε μας να αλλάξει η ψυχολογία στη χώρα – Οι θυσίες των Ελλήνων είναι τεράστιες,
μαζεύουμε φόρους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλο να δώσουν – Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, τον πρόεδρο της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο
Πρόσκληση στα επιφανή στελέχη της ελληνικής ομογένειας, με τα οποία είχε συνάντηση στο Metropolitan Club, να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καλώντας τους να βοηθήσουν για να αλλάξει η ψυχολογία στη χώρα.
Περιγράφοντας τα επόμενα στάδια για την έξοδο από την κρίση, ο κ. Σαμαράς, είπε ότι «εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά βγαίνουμε στις αγορές», ενώ αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού είπε: «μαζεύουμε φόρους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλο να δώσουν». Σημείωσε, δε, ότι οι πολίτες έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των θυσιών καθώς υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.
Αναφερόμενος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, στην κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που ήταν απέναντι επί δεκαετίες, ξεπέρασαν τις αντιθέσεις του παρελθόντος. Το δίλημμα, πρόσθεσε ήταν ανάμεσα στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή, κάτι που όπως είπε ο κ. Σαμαράς, επιθυμεί η αντιπολίτευση.

Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην Αρχιεπισκοπή. «Μας δίνετε κουράγιο, δύναμη» είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο και ανέφερε πως η πνευματική τροφή που λαμβάνει κάποιος εδώ είναι πολυσήμαντη. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σοφό ιεράρχη τον Αρχιεπίσκοπο και του είπε ότι με το έργο του αποδεικνύει την αγάπη του στον ελληνισμό και τις αξίες και δυνατότητες που έχει.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον κ. Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι «έκανε πολύ μεγάλο έργο» στη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα. «Κάνει έναν πολύ μεγάλο, πολύπλευρο αγώνα και έχει νυχθημερόν τις προσευχές μας», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος επιβράβευσε τον ελληνικό λαό τονίζοντας πως στέκεται με αξιοπρέπεια απέναντι στις πιέσεις.

Ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ (φωτογραφία), και τον πρόεδρο της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησε με τον Ντάιμον τις προοπτικές επενδύσεων στην ελληνική οικονομία

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το χώρο του Ground Zero στη Νέα Υόρκη όπου εκτελούνται και τα έργα ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του Port Authority Police Department, Λούις Κουμούτσος.



Θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις επαφές του στις ΗΠΑ με συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Παρασκευής με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν- Κι- Μουν, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και ο κ. Σαμαράς τη χαρακτήρισε «πολύ γόνιμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπαν Κι Μουν έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης και θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος,  όπως τις εξελίξεις στη Συρία.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναλύθηκαν διάφορα ζητήματα, θα έλεγα, παγκοσμίου ενδιαφέροντος και τα γνωστά θέματα που αφορούν την Ελλάδα» και τόνισε ότι «είχαμε μία πολύ γόνιμη συζήτηση και ήταν μία ευκαιρία να εξηγήσουμε στον Γενικό Γραμματέα τις ελληνικές θέσεις και τις απόψεις».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση ήταν πλαισιωμένος από πολλούς συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ειδικός διαπραγματευτής για το σκοπιανό Μάθιου Νιμιτς.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, τέλος, και με τον εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις.





                                               πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου