Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Λάβρος κατά της Διοίκησης Καραμπατζού ο Κουτσογιάννης

Συνέντευξη Τύπου με μακροσκελή εισήγηση (που κράτησε πάνω από μία ώρα!) έδωσε ο δήμαρχος
Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης το απόγευμα της τετάρτης 17/6 στο Δημαρχείο της πόλης. Με τη φράση «ήρθε η ώρα να ειπωθούν όλες οι αλήθειες» αναφέρθηκε επί μακρόν στη 12ετή περίοδο... του Τ. Καραμπατζού ασκώντας σφοδρότατη κριτική για τον τρόπο διαχείρισης που σε περιπτώσεις την χαρακτήρισε ως «κακουργηματική» καθώς και για τα διάφορα πορίσματα των ορκωτών λογιστών (π.χ δημοτικές επιχειρήσεις) και για την προσφυγή του στη δικαιοσύνη. Έδωσε επίσης τις δικές του απαντήσεις σε όσα του προσάπτουν τόσο για τον τρόπο λειτουργίας του (με αιχμές και στο εσωτερικό της παράταξης του), όσο και για συγκεκριμένες καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Τέλος έδωσε το στίγμα του για το επόμενο διάστημα υποστηρίζοντας ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια ν’ αλλάξει η ιστορία του Δήμου. Να διεκδικήσει και να κερδίσει όσα του αξίζει». Να σημειώσουμε ότι επειδή δεν δόθηκε η γραπτή του εισήγηση στους δημοσιογράφους (γεγονός που μας οδήγησε ως μέρους να του κάνουμε παρατήρηση) παραθέτουμε αποσπάσματα απ’ αυτήν με την διευκρίνηση - επιφύλαξη ότι αυτά είναι αποσπασματικά.

Για την οικονομική κατάσταση
Άσχημη χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του δήμου Νάουσας ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη. Ο κ. Κουτσογιάννης επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στην προηγούμενη διοίκηση Καραμπατζού τονίζοντας ότι τα χρέη από τις υπό εκκαθάριση Δημοτικών Επιχειρήσεων φτάνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα είπε:
«Ήρθε η ώρα να ειπωθούν οι αλήθειες. Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του δήμου, η κατάσταση είναι άσχημη λόγω της κακοδιαχείρισης την περασμένη 12ετία. Πρωταρχικός στόχος ήταν η αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας. Οι βασικές μας προσπάθειες εστιάζονται στο να μην δημιουργήσουμε οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και στην συνέχεια να εξοφλήσουμε παλιές οφειλές. Βρήκαμε δανειακές συμβάσεις 4 εκατομμυρίων από τα οποία τα 3650000 είναι για κάλυψη παλαιοτέρων χρεών. Είμαστε συνεπείς στην πληρωμή των δανείων αλλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι οριακή. Βρήκαμε δικαστικούς κλητήρες παραταγμένους έξω από το γραφείο να επιδίδουν αγωγές προμηθευτών για χρέη του δήμου. Την τελευταία τετραετία μπορεί οι δήμοι να στερήθηκαν προσωπικό αλλά οι μελέτες που ανατέθηκαν και δεν πληρώθηκαν μπορούσαν να γίνουν από την υπηρεσία μας.

Επίσης η προηγούμενη διοίκηση του δήμου δεν έδειξε ενδιαφέρον να αυξήσει τα έσοδα του δήμου και να αξιοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς δήμους. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να καταγραφεί η δημοτική περιουσία και ποια είναι τα καταπατημένα κτίρια. Προσπαθήσαμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας στέλνοντας ειδοποιήσεις σε όσους χρωστούν. Κάναμε εξοικονόμηση εξόδων. Στείλαμε στην δικαιοσύνη αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που προκάλεσαν ζημία στον δήμο. Επίσης βρήκαμε προβλήματα με τους ΧΑΔΑ.

Δεν βρήκαμε κωδικό εσόδων για εκδηλώσεις πολιτισμού. Ποιος εισέπραττε τα 100αρια και τα 300αρια για την χρήση των χώρων πολιτισμού. Όπως και τα έσοδα (από την είσοδο λουόμενων) από το κολυμβητήριο Ζερβοχωρίου. Στο κολυμβητήριο της Νάουσας δεν υπήρχε ολοκληρωμένο σύστημα εσόδων και εξόδων.

Παραχωρήθηκε το κολυμβητήριο σε αθλητικό σύλλογο, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Καραμπατζός. Ο σύλλογος που συνέστησε ο κ. Καραμπατζός εισπράττει χρήματα. Έξοδα 300.000 ευρώ, ο δήμος πλήρωνε και η Κολυμβητική Ακαδημία εισέπραττε. Στις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις το συνολικό ποσό χρεών που θα προκύψει είναι 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών περιγράφουν κακουργηματικές πράξεις (ταμειακό έλλειμμα, μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων, παράνομος εταιρικός δανεισμός, κανένα σύστημα ελέγχου στο κολυμβητήριο, αναθέσεις χωρίς τήρηση της νομιμότητας κ.α) και γι αυτό προχώρησα σε μηνυτήρια αναφορά και το θέμα είναι στους οικονομικούς επιθεωρητές.

Στην ΤΑΒ, είχαμε την κατασκευή παράνομου αυθαίρετου ορόφου με οφειλή που ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Αυτές τις ημέρες η υπηρεσία διαγράφει πρόστιμο από αυτό τον όροφο. Έχει κινηθεί διαδικασία διαχειριστικού ελέγχου στην ΤΑΒ. Έχουν διαπιστωθεί πολλά προβλήματα στην διαχείριση της υπηρεσίας. Η υπηρεσία συνέχισε να ασκεί δραστηριότητα ενώ ήδη είχε εγκατασταθεί ο εκκαθαριστής. Τα χρέη της ΤΑΒ με την ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης θα ανέλθουν 2 εκ. ευρώ. Στην υγειά των κορόιδων. Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ χρέη. Έχουμε κάνει επαφές με κυβερνητικά στελέχη για να βρούμε μια λύση.

Στην παρούσα φάση οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν εκκαθαριστή και ο εκκαθαριστής μας τόνισε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ρύθμιση. Επίσης υπάρχουν μη νόμιμες πράξεις. Ο δήμος που αναλάβαμε από τον κ. Καραμπατζό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε ποσό για να πληρώσει ρύθμιση. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε συνολική λύση κι όχι σπασμωδική».

Οργάνωση υπηρεσιών του δήμου
«Παραλάβαμε έναν δήμο με εσωτερικό κανονισμό φτιαγμένο για άλλο δήμο. Δεν είχε στελεχωμένο τμήμα προγραμματισμού. Καίριες θέσεις υποστελεχωμένες. Δημιουργούμε νέο κανονισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας. Θα συγκεντρώσουμε τις υπηρεσίες σε ένα κτίριο».

Χρήση κοινόχρηστων χώρων
«Παραλάβαμε μια κατάσταση απόλυτου χάους στους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους, χωρίς δημοτική αστυνομία και προσωπικό. Δημιουργούμε και στέλνουμε για διαβούλευση τον κανονισμό χρήσης κοινόχρηστων χώρων και εξασφαλίσαμε την στήριξη της αστυνομίας για να τηρηθεί τάξη στον κανονισμό. Επίσης δημιουργούμε νέες θέσεις στάθμευσης 200 θέσεων στην Βέτλανς, κάνουμε ασφαλή πεζοδρόμια, αξιοποιούμε τους δημόσιους χώρους.

Διαχείριση απορριμμάτων
«Έχουμε ολοκληρώσει το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Θα προχωρήσουμε στην προμήθεια 800 μεταλλικών κάδων. Το σύστημα προβλέπει ποινές κι επιβραβεύσεις. Θα προχωρήσουμε σε υπόγειους κάδους στο εμπορικό κέντρο. Προβλέπουμε ημιυπόγειους κάδους σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Επίσης ξεκινάμε την αντιμετώπιση των αδέσποτων. Ξεκινάμε με στειρώσεις και το φθινόπωρο θα εγκαινιάσουμε το καταφύγιο αδέσποτων. Ακόμη θα απομακρύνουμε τα εγκαταλειμμένα οχήματα».

Κοινωνική πολιτική
«Λειτουργήσαμε το κοινωνικό φροντιστήριο στον δήμο και στις δημοτικές κοινότητες. Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας. Ετοιμάζουμε ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας, θεσπίζουμε κοινωνικό τιμολόγια στην ΔΕΥΑΝ, ετοιμάζουμε κοινωνικό παντοπωλείο, θα δοθούν σε 500 παιδιά δωρεάν παπούτσια κ.α. Διατηρήσαμε τα τροφεία στο ίδιο επίπεδο στους παιδικούς, προχωρούμε στην αδειοδότηση όλων των παιδικών σταθμών κ.α.»

Πολιτιστικές παρεμβάσεις
«Κάναμε έλεγχο στατικής επάρκειας στο Δημοτικό Θέατρο και στο κομμάτι της αναξιοποίητης Βέτλανς που θέλουμε να κάνουμε το παρκινγκ. Η στατική μελέτη του Δημοτικού Θεάτρου ήταν καλή και θα προχωρήσουμε στην αδειοδότηση του. Κάνουμε προσπάθεια αναβάθμισης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης».

Αναπτυξιακές δράσεις
«Γινόμαστε εξωστρεφείς και θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Μετσόβειο. Έχουμε ήδη υπογράψει δυο μνημόνια τουριστικής συνεργασίας τα οποία αποδίδουν. Στόχος μας η αξιοποίηση του ορεινού όγκου. Επίσης την Δευτέρα θα είμαι στην Αθήνα με εκπροσώπους των τραπεζών για την εξαγορά της υδατόπτωσης του Βαρβαρέσσου. Τα έσοδα που περιμένουμε είναι στα 200.000 ευρώ. Έχουμε ολοκληρώσει μελέτες για το Leader κ.α.».

Μιλώντας για τον πρώην δήμαρχο είπε ότι είχε αλαζονεία επειδή πίστευε ότι είναι αήττητος και ότι θα πρέπει να ντρέπεται για την κατάσταση που παρέδωσε τον δήμο. «Ήρθε η ώρα του λογαριασμού» σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Με κατηγορεί για την λειτουργία του κινηματογράφου στα Έρια. Η περιοχή είχε ελάχιστες επιλογές ψυχαγωγίας. Τι τον πειράζει; Ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας σε νέα παιδιά; Ήρθε άλλος να λειτουργήσει κινηματογράφο και αρνήθηκε ο δήμος;» σημείωσε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου