Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Πραγματοποιήθηκε στη Βέροια η Επιστημονική Ημερίδα της Ε.Μ.Ι.Π.Η. "Θρησκευτικές Κοινότητες της Βέροιας. Συνύπαρξη – Συμβίωση - Συμπόρευση"

Επιστημονική ημερίδα με θέμα "Θρησκευτικές Κοινότητες της Βέροιας. Συνύπαρξη, συμβίωση και
συμπόρευση", πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (18/2/2015), στο χώρο της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βέροιας, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.).
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας το κοινό είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί για θέματα σχετικά με την Μουσουλμανική και Εβραϊκή Κοινότητα της Βέροιας  στις αρχές του 20ου αιώνα, από τον δικηγόρο - συγγραφέα κ. Γιώργο Λιόλιο, για την ύπαρξη άλλων μικρότερων θρησκευτικών ομάδων  και τη στάση των πολιτικών και εκκλησιαστικών αρχών απέναντι σε αυτές, από τον π. Αθανάσιο Γ. Βουδούρη, καθώς και για την ιστορία τριών θρησκευτικών ομάδων της Βέροιας, οι οποίες δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα, της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Βέροιας, από τον ποιμένα της κ. Σταύρο Δεληγιάννη, της Εκκλησίας των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας, από τον ποιμένα της κ. Πέτρο Παπαϊωάννου και της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας της Πεντηκοστής, από τον ποιμένα της κ. Νίκο Γιαννουλάτο.
Πρόεδρος των δύο συνεδριών που πραγματοποιήθηκαν ήταν η κα Αναστασία Ταναμπάση, Γραμματέας της Ε.Μ.Ι.Π.Η., ενώ στην αρχή της Ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. κ. Εμμανουήλ Ξυνάδας και ο ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βέροιας, κ. Σταύρος Δεληγιάννης.
Όλες οι εισηγήσεις, αναπτύχθηκαν σε  ιστορικό επίπεδο και δεν υπήρξε καμία αναφορά και αναγωγή σε θεολογικά ζητήματα.
Στο κλείσιμο της Ημερίδας, η σύζυγος και ο γιος του Ποιμένα της Ευαγγελικής Εκκλησίας παρουσίασαν μουσικά μέλη με τη συνοδεία πιάνου και βιολιού αντίστοιχα και αμέσως μετά παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων και των προσκεκλημένων.
Η ημερίδα καλύφθηκε τηλεοπτικά από τη ΔΙΟΝ τηλεόραση και θα προβληθεί τις επόμενες ημέρες.


Οι εισηγήσεις

Γιώργος Λιόλιος, «Εντόπιοι "ξένοι": Ιστορική αναπαράσταση και μνημονικά ίχνη της μουσουλμανικής και της εβραϊκής κοινότητας στην Βέροια του 20ου αι.»

π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, «Θρησκευτική ετερότητα και κοινωνικές συγκρούσεις: Όψεις της “αντιαιρετικής δράσης” της μητρόπολης Βεροίας και Ναούσης κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα»

Σταύρος Α. Δεληγιάννης, «Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Βέροιας: Μια ιστορική αναδρομή»

Πέτρος Παπαϊωάννου, «Η εκκλησία των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας στη Βέροια»

Νίκος Γιαννουλάτος, «Η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής στη Βέροια»


Ο Χαιρετισμός του Προέδρου Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας με την αποψινή εκδήλωση εγκαινιάζει μια νέα σειρά επιστημονικών ημερίδων με το γενικό τίτλο «Συνθέτοντας το θρησκευτικό και εθνοτικό μωσαϊκό της Ημαθίας του 20ου αι. - Ιστορία, δομές και κοινωνικές προεκτάσεις». Σκοπός των παραπάνω ημερίδων είναι η έρευνα και μελέτη των διαφόρων θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων που δραστηριοποιήθηκαν ή δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ημαθίας. Η έρευνα γίνεται σε ιστορικό επίπεδο, ενώ αποφεύγεται κάθε αναφορά ή αναγωγή σε θεολογικές έννοιες και διαφορές μεταξύ των διαφόρων ομάδων.
Κυρίες και Κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
βρισκόμαστε απόψε εδώ προκειμένου να σπουδάσουμε στο ιστορικό παρελθόν των θρησκευτικών ομάδων της Βέροιας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και να αντλήσουμε πολύτιμες πληροφορίες, μέσα από τις εισηγήσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν, για τη δραστηριότητά τους μέσα στον αστικό ιστό. Δραστηριότητα η οποία όμως συνδέεται με διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας, του πολιτικού, του θρησκευτικού, του οικονομικού, του κοινωνικού, του πολιτισμικού βίου των ομάδων σε συνδυασμό με τις ανάλογες εκφάνσεις της καθημερινότητας της πόλης.
Συνύπαρξη – Συμβίωση - Συμπόρευση είναι τα τρία «Συν»  τα οποία τέθηκαν από τους διοργανωτές ως κεντρικοί όροι της αποψινής εκδήλωσης, ενώ παράλληλα είναι και οι τρεις όροι οι οποίοι, όπως αποδεικνύει το ιστορικό παρελθόν, είναι και τα ζητούμενα. Συνύπαρξη, Συμβίωση και Συμπόρευση. Έννοιες θετικές. Αυτονόητες όμως; Την απάντηση θα μας δώσουν οι εκλεκτοί ομιλητές που σε λίγο θα λάβουν το λόγο προκειμένου να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντα θέματά τους.
Η σημερινή ημερίδα γίνεται για έναν ακόμα λόγο επίκαιρη και ενδιαφέρουσα. Ζούμε στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας. Ζούμε στην εποχή που η κάθε θρησκευτική ή εθνοτική ομάδα καλείται να διασώσει τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει στην σύγχρονη πραγματικότητα. Παράλληλα όμως, ζούμε και στην εποχή που η ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων ανά την υφήλιο γίνεται το διακύβευμα και το μεγάλο ζητούμενο και διακηρύσσεται τόσο από πολιτικούς όσο και από θρησκευτικούς αρχηγούς.
Η σύγχρονη πραγματικότητα επιτάσσει την συνύπαρξη και τη συνεργασία των διαφόρων ομάδων. Επιτάσσει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους προκειμένου να γίνει αισθητός ο ρόλος τους στη διαμόρφωση των σύγχρονων μορφών ζωής τους οποίους καλείται να προσαρμοστεί ή και να αντιμετωπίσει η σύγχρονη κοινωνία.
Μόνο με τη συνεργασία, το σεβασμό και την αλληλοαποδοχή μπορούν να αντιμετωπιστούν διάφοροι κίνδυνοι, οι οποίοι εμφωλεύουν και να αποφευχθούν ποικίλων ειδών σκοπιμότητες. Άλλωστε το ιστορικό παρελθόν έχει να μας διδάξει: Η συνεργασία και η αποδοχή οδήγησαν σε πολλές περιπτώσεις στην συμβίωση, στην συνύπαρξη και στην συμπόρευση. Αντίθετα, η μη αποδοχή, η αδιαφορία και η εχθρότητα είχαν μοιραία αποτελέσματα.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις θα ήθελα να ευχαριστήσω και από τη θέση αυτή τους συνδιοργανωτές, τους εισηγητές, τους χορηγούς επικοινωνίας και όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. που προβάλουν τη δραστηριότητα της Εταιρείας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου