Στην 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος
«Μακεδονία- Θράκη 2007-2013», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Π.Κ.Μ. προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουμε τον αγώνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, την αναχαίτιση της ανεργίας, την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου υποδομών στην περιοχή μας και βλέπουμε ότι ο αγώνας μας αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Φέρνουμε απτά αποτελέσματα.Από την έναρξη του 2013 έως σήμερα υπογράφηκαν νέες συμβάσεις δημοσίων έργων ύψους 260,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 28% των συμβάσεων που διαχειριζόμαστε. Ολοκληρώσαμε σημαντικά συγκοινωνιακά έργα. Ξεμπλοκάραμε έργα που είχαν παγώσει. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε μεγάλα έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, εντός της χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ», υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007- 2013, που έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία.
Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη να ξεκινήσει ταχύτατα το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ 2014-2020). «Το κρίσιμο στοιχείο είναι η γρήγορη εκκίνηση του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, του νέου ΕΣΠΑ, που πρέπει να είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Εμείς, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκληρώσαμε έγκαιρα όλες τις προαπαιτούμενες διαδικασίες. Στο εξής, αναμένουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να καθορίσει άμεσα την αρχιτεκτονική και την τελική κατανομή των κονδυλίων. Μην ξεχνάμε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση όλων των Περιφερειαρχών για το Σ.Ε.Σ. 2014-2020, για το οποίο ζητούμε τη συγκρότηση 13 πολυτομεακών και πολυταμειακών προγραμμάτων που θα διαχειρίζονται οι 13 αιρετές Περιφέρειες», σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για την αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το 52 στο 60,71% και την υπερκάλυψη του στόχου κατά 120% για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πρώτο εξάμηνο του 2013. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκουμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των υποδομών και αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Ήδη υλοποιούμε 523 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,59 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Περιφέρεια, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί 120 έργα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο κομβικές παραμέτρους για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης: στον αριθμό των Περιφερειακών Προγραμμάτων που θα καταρτιστούν στην περίοδο 2014-2020 και στην επιλογή των φορέων για τη διαχείριση κάθε προγράμματος. «Τώρα πρέπει να μας δοθεί η πλήρης και τελική δομή του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020. Δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Γι’ αυτό ζητώ εγρήγορση από όλους. Έχουμε κοινούς στόχους. Δουλεύοντας με ταχύτητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, είμαι βέβαιος ότι θα τους κατακτήσουμε», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά της, η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΚΜ Αγγελική Ωραιοπούλου παρουσίασε εκτενώς την πρόοδο υλοποίησης του Ε.Π. «Μακεδονία- Θράκη 2007-2013» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ και αναφέρθηκε στους επιμέρους άξονες προτεραιότητας του προγράμματος. Συγκεκριμένα, στον άξονα 1 «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας» έχουν ενταχθεί 17 έργα ύψους 598 εκατομμυρίων ευρώ, στον άξονα 4 «Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα» έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση 6.632 έργα προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, στον άξονα 7 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής» στον τομέα του Περιβάλλοντος υλοποιούνται 154 έργα, ύψους 837,5 εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα του Τουρισμού και του Πολιτισμού υλοποιούνται 151 έργα ύψους 212 εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα της Αστικής και Αγροτικής Αναγέννησης υλοποιούνται 65 έργα ύψους 226 εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα της Εκπαίδευσης υλοποιούνται 90 έργα ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ και τέλος στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας υλοποιούνται 62 έργα ύψους 143,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Παρόντες στη σημερινή 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία- Θράκη 2007-2013» ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Α. Καρούντζος, οι Περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Α. Γιαννακίδης και Δυτικής Μακεδονίας Γ. Δακής, οι Προϊστάμενοι των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Β. Πιτσινίγκος και Δυτικής Μακεδονίας Μπ. Κιουρτσίδης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργείων, Δήμων, Επιμελητηρίων, θεσμικών φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες των τριών αιρετών Περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης.
Ακολουθεί η εισήγηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα
Σας καλωσορίζω όλες και όλους στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης.
Μία κρίσιμη συνεδρίαση, καθώς έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Και ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τον αγώνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, την αναχαίτιση της ανεργίας, την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου υποδομών στις Περιφέρειές μας.
Το ΕΣΠΑ είναι το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας.
Γεγονός που αναμφισβήτητα καθιστά, ως κορυφαία προτεραιότητά μας, την αύξηση της απορροφητικότητας και την βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Αυτή την προτεραιότητα, υπηρετούμε με συνέπεια και σκληρή δουλειά, από την πρώτη στιγμή, ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασίστηκα.
Παρείχαμε εξειδικευμένη βοήθεια και συμβουλευτική σε όλους τους φορείς.
Προχωρήσαμε σε πρακτικές και άμεσες παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που ορθώνουν η γραφειοκρατία και η υποχρηματοδότηση της οικονομίας και των επενδύσεων.
Φέραμε πραγματικά αποτελέσματα:
Υπερκαλύψαμε κατά 120% το στόχο του πρώτου εξαμήνου του 2013 για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Αυξήσαμε κατά 10 μονάδες, από το 52% στο 61,7%, την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Από την έναρξη του 2013 έως σήμερα υπογράφηκαν νέες συμβάσεις δημοσίων έργων ύψους 260,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 28% των συμβάσεων που διαχειριζόμαστε.
Στο ίδιο διάστημα σημαντική πρόοδος σημειώθηκε και στους επιμέρους τομείς παρέμβασης στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, με τις πιστοποιημένες δαπάνες να ανέρχονται σε 75,4 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 19,1% των συνολικών πιστοποιημένων δαπανών των έργων στην Κεντρική Μακεδονία.
Ολοκληρώσαμε σημαντικά συγκοινωνιακά έργα:
Παραδώσαμε στην κυκλοφορία το Οδικό Δίκτυο Χαλκηδόνα – Παραλίμνη προϋπολογισμού 40,5 εκατομμυρίων ευρώ, και την Περιμετρική Πολυγύρου, την παράκαμψη Αγίου Βλάση, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Ξεμπλοκάραμε έργα που είχαν παγώσει:
Όπως η κατασκευή του οδικού δικτύου Πατρίδα – Νάουσα προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία πλέον υπάρχει ανάδοχος και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.
Όπως επίσης, ο οδικός άξονας Σερρών – Αμφίπολης στο τμήμα Μεσοράχης – Αμφίπολης προϋπολογισμού 37,5 εκατομμυρίων ευρώ, που παρέμενε ημιτελές λόγω προβλημάτων της προηγούμενης εργολαβίας.
Ταυτόχρονα, υλοποιούμε μεγάλα έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, εντός της χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ:
Ο Ανισόπεδος Κόμβος Κ-16, ο οποίος είναι ένα ιδιαίτερα κομβικό συγκοινωνιακό έργο, προϋπολογισμού 89.500.000 ευρώ, που θα διευκολύνει σημαντικά τις μετακινήσεις.
Η Οδός ταχείας κυκλοφορίας στο τμήμα Ποτίδαια – Κασσανδρεία στη Χαλκιδική που θα δώσει λύση στο πρόβλημα των μετακινήσεων προς έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμού της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Προμήθεια Απορριμματοφόρων από τους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους με προϋπολογισμό 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Κυρίες και κύριοι.
Παράλληλα με τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και του συγκοινωνιακού δικτύου σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, δίνουμε έμφαση στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας.
Στην κατεύθυνση αυτή και σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια τρέξαμε δυναμικά το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Ο στόχος μας ήταν να φτάσει η πληροφορία και η ενημέρωση σε όσο δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το στόχο αυτό τον πετύχαμε.
Κατατέθηκαν 3553 επενδυτικά σχέδια, από ισάριθμες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο προϋπολογισμός χρηματοδότησης ανέρχεται στα 468 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Δημόσια Δαπάνη, δηλαδή η επιχορήγηση, στα 231 εκατομμύρια ευρώ.
Τί σημαίνει πρακτικά αυτό;
Η συνολική Διαθέσιμη Δαπάνη του προγράμματος υπερκαλύφθηκε σε ποσοστό 157%, καθώς η Δημόσια Δαπάνη των επενδυτικών σχεδίων που παρελήφθησαν ανέρχεται σε 231 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν η αρχικά διαθέσιμη.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων είναι μεγαλύτερος κατά 120,46%από το συνολικό χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό, γεγονός που σημαίνει ότι ποσοστό 50,66% στο σύνολο της δημόσιας δαπάνης των επενδυτικών σχεδίων θα καλυφθεί με ιδία κεφάλαια, ενώ στο συνολικό προϋπολογισμό το ποσοστό κάλυψης με ιδία κεφάλαια ανέρχεται σε 77,62%.
Τρέχουμε τώρα την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί.
Ο στόχος είναι τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων να ξεκινήσουν να υλοποιούνται ήδη, μέσα στο 2013.
Ώστε παράλληλα με τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προϋπολογισμού 9,8 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιούμε, να δώσουμε ουσιαστική ώθηση στην πραγματική μας οικονομία και την αγορά εργασίας.
Κυρίες και κύριοι.
Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τη σκληρή δουλειά, προκειμένου να επιτύχουμε μεγαλύτερη αύξηση στην απορροφητικότητα των ενταγμένων έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να μην χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι, ζεστό χρήμα, που έχει ανάγκη ο τόπος και η οικονομία μας.
Και ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε έγκαιρα και ολοκληρώνουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε μεγάλα και σημαντικά έργα για την Κεντρική Μακεδονία να ενταχθούν στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.
Το προηγούμενο διάστημα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δημόσια διαβούλευση για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Συμμετείχαν όλοι οι φορείς και οι κοινωνία σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη διαδικασία, μέσα από την οποία βάζουμε τις βάσεις για την Κεντρική Μακεδονία της επόμενης δεκαετίας.
Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος:
Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν στις πραγματικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής μας.
Στην εξωστρεφή, δυναμική επιχειρηματικότητα.
Στη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων για την αναχαίτιση της ανεργίας.
Στη διάχυση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.
Με απλά λόγια στην ουσιαστική στήριξη της πραγματικής μας οικονομίας.
Στην ενίσχυση του τουρισμού, των εξαγωγών, της αγροτικής παραγωγής,
Που φέρνουν προστιθέμενη αξία και κεφάλαια στην οικονομία μας
Που συμβάλλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας.
Που δημιουργούν προοπτική για τον τόπο μας.
Δημιουργούν εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.
Κυρίες και κύριοι.
Ως, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε θέσει δύο κομβικές παραμέτρους για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης.
Πρώτη Παράμετρος ο αριθμός των Περιφερειακών Προγραμμάτων που θα καταρτιστούν την περίοδο 2014-2020.
Είναι ξεκάθαρο ότι η επιλογή των περιφερειακών προγραμμάτων θα πρέπει να ακολουθήσει την αρχιτεκτονική της συγκρότησης της αυτοδιοίκησης.
Η δημιουργία δεκατριών, αυτοδιοικούμενων Περιφερειών, οι οποίες όπως ορίζει ο Καλλικράτης, διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα του περιφερειακού αναπτυξιακού προγραμματισμού και την υλοποίηση των σχετικών δράσεων, οδηγεί νομοτελειακά στην επιλογή του αντίστοιχου αριθμού περιφερειακών προγραμμάτων.
Η ύπαρξη ισχυρών περιφερειακών αυτοδιοικητικών δομών μπορεί να εξασφαλίσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ρεαλιστικών και ταυτόχρονα φιλόδοξων προγραμμάτων, αλλά και να κινητοποιήσει τοπικές δυνάμεις και πόρους.
Τα πέντε περιφερειακά προγράμματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου δεν απέδωσαν τα επιθυμητά επίπεδα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας
Πρέπει λοιπόν, να περάσουμε στη συγκρότηση δεκατριών περιφερειακών προγραμμάτων για το νέο ΕΣΠΑ, το καθένα από τα οποία θα αφορά μία συνεκτική χωρική ενότητα με κοινό χωροταξικό σχεδιασμό.
Ένα δηλαδή, ενιαίο αναπτυξιακό χώρο με κοινό προγραμματισμό και ενιαία διοικητική δομή.
Ταυτόχρονα, για να εξασφαλίσουμε τον μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας, απαιτείται η δημιουργία δεκατριών πολύ-ταμειακών προγραμμάτων.
Τα πολύ-ταμειακά προγράμματα θα περιλαμβάνουν δράσεις, που θα χρηματοδοτούνται και από τα τρία, βασικά ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία:
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Έχω την θετική ενημέρωση ότι το αρμόδιο Υπουργείο πράγματι κινείται στην κατεύθυνση που έθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Έρχομαι τώρα στη Δεύτερη Παράμετρο:
Ποιος ή ποιοι θα είναι οι φορείς για τη διαχείριση του κάθε προγράμματος;
Η εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο κατέδειξε ότι η έλλειψη ενός αποφασιστικού και συντονιστικού διαχειριστικού κέντρου, ήταν καθοριστική και ευθύνεται, σε πολλές περιπτώσεις, για τις καθυστερήσεις και τις δυσλειτουργίες, στην εκτέλεση του προγράμματος.
Η διαπίστωση αυτή, που έχει επισημανθεί από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδηγεί στην επιλογή της διαχείρισης των δεκατριών Περιφερειακών Προγραμμάτων από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών.
Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται:
Ο συντονισμός μεταξύ των πολιτικών και η συμπληρωματικότητα των παρεμβάσεων.
Η ορθότερη επιλογή των κεντρικών κατευθύνσεων εξαιτίας της εγγύτητας και της ευελιξίας, που παρέχουν οι μικρότερες διοικητικές μονάδες.
Η διαφάνεια στη χρηματοοικονομική διαχείριση και η αποτελεσματικότητα, καθώς οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών έχουν αποκτήσει υψηλό επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας από την υλοποίηση προγραμμάτων, δύο προγραμματικών περιόδων.
Με άλλα λόγια, η επιλογή αυτή διασφαλίζει ότι τα διαρθρωτικά κεφάλαια θα αξιοποιηθούν με βάση τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες και προτεραιότητες των περιφερειών.
Θα αξιοποιηθούν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.
Κυρίες και κύριοι.
Λόγω της σημασίας του, αλλά και της κρισιμότητας της κατάστασης, το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμα ΕΣΠΑ.
Είναι το πρόγραμμα, που ταυτίζεται με τις μεγάλες εθνικές και περιφερειακές μας προκλήσεις.
Με τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας.
Με τη στροφή στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι η γρήγορη εκκίνηση του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης.
Και ταυτόχρονα, πρέπει το νέο ΕΣΠΑ να είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε έγκαιρα όλες τις προαπαιτούμενες διαδικασίες.
Είναι άμεση προτεραιότητα, το Υπουργείο Ανάπτυξης, να καθορίσει την αρχιτεκτονική και την τελική κατανομή των κονδυλίων.
Το επαναλαμβάνω:
Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά.
Τώρα πρέπει να μας δοθεί η πλήρης και τελική δομή του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020.
Δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Γι’ αυτό ζητώ εγρήγορση από όλους.
Έχουμε κοινούς στόχους.
Δουλεύοντας με ταχύτητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, είμαι βέβαιος ότι θα τους κατακτήσουμε.
Σας ευχαριστώ.
«Μακεδονία- Θράκη 2007-2013», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Π.Κ.Μ. προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουμε τον αγώνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, την αναχαίτιση της ανεργίας, την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου υποδομών στην περιοχή μας και βλέπουμε ότι ο αγώνας μας αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Φέρνουμε απτά αποτελέσματα.Από την έναρξη του 2013 έως σήμερα υπογράφηκαν νέες συμβάσεις δημοσίων έργων ύψους 260,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 28% των συμβάσεων που διαχειριζόμαστε. Ολοκληρώσαμε σημαντικά συγκοινωνιακά έργα. Ξεμπλοκάραμε έργα που είχαν παγώσει. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε μεγάλα έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, εντός της χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ», υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007- 2013, που έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία.
Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη να ξεκινήσει ταχύτατα το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ 2014-2020). «Το κρίσιμο στοιχείο είναι η γρήγορη εκκίνηση του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, του νέου ΕΣΠΑ, που πρέπει να είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Εμείς, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκληρώσαμε έγκαιρα όλες τις προαπαιτούμενες διαδικασίες. Στο εξής, αναμένουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να καθορίσει άμεσα την αρχιτεκτονική και την τελική κατανομή των κονδυλίων. Μην ξεχνάμε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση όλων των Περιφερειαρχών για το Σ.Ε.Σ. 2014-2020, για το οποίο ζητούμε τη συγκρότηση 13 πολυτομεακών και πολυταμειακών προγραμμάτων που θα διαχειρίζονται οι 13 αιρετές Περιφέρειες», σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για την αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το 52 στο 60,71% και την υπερκάλυψη του στόχου κατά 120% για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πρώτο εξάμηνο του 2013. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκουμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των υποδομών και αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Ήδη υλοποιούμε 523 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,59 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Περιφέρεια, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί 120 έργα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο κομβικές παραμέτρους για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης: στον αριθμό των Περιφερειακών Προγραμμάτων που θα καταρτιστούν στην περίοδο 2014-2020 και στην επιλογή των φορέων για τη διαχείριση κάθε προγράμματος. «Τώρα πρέπει να μας δοθεί η πλήρης και τελική δομή του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020. Δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Γι’ αυτό ζητώ εγρήγορση από όλους. Έχουμε κοινούς στόχους. Δουλεύοντας με ταχύτητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, είμαι βέβαιος ότι θα τους κατακτήσουμε», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά της, η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΚΜ Αγγελική Ωραιοπούλου παρουσίασε εκτενώς την πρόοδο υλοποίησης του Ε.Π. «Μακεδονία- Θράκη 2007-2013» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ και αναφέρθηκε στους επιμέρους άξονες προτεραιότητας του προγράμματος. Συγκεκριμένα, στον άξονα 1 «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας» έχουν ενταχθεί 17 έργα ύψους 598 εκατομμυρίων ευρώ, στον άξονα 4 «Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα» έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση 6.632 έργα προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, στον άξονα 7 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής» στον τομέα του Περιβάλλοντος υλοποιούνται 154 έργα, ύψους 837,5 εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα του Τουρισμού και του Πολιτισμού υλοποιούνται 151 έργα ύψους 212 εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα της Αστικής και Αγροτικής Αναγέννησης υλοποιούνται 65 έργα ύψους 226 εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα της Εκπαίδευσης υλοποιούνται 90 έργα ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ και τέλος στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας υλοποιούνται 62 έργα ύψους 143,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Παρόντες στη σημερινή 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία- Θράκη 2007-2013» ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Α. Καρούντζος, οι Περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Α. Γιαννακίδης και Δυτικής Μακεδονίας Γ. Δακής, οι Προϊστάμενοι των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Β. Πιτσινίγκος και Δυτικής Μακεδονίας Μπ. Κιουρτσίδης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργείων, Δήμων, Επιμελητηρίων, θεσμικών φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες των τριών αιρετών Περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης.
Ακολουθεί η εισήγηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα
Σας καλωσορίζω όλες και όλους στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης.
Μία κρίσιμη συνεδρίαση, καθώς έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Και ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τον αγώνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, την αναχαίτιση της ανεργίας, την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου υποδομών στις Περιφέρειές μας.
Το ΕΣΠΑ είναι το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας.
Γεγονός που αναμφισβήτητα καθιστά, ως κορυφαία προτεραιότητά μας, την αύξηση της απορροφητικότητας και την βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Αυτή την προτεραιότητα, υπηρετούμε με συνέπεια και σκληρή δουλειά, από την πρώτη στιγμή, ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασίστηκα.
Παρείχαμε εξειδικευμένη βοήθεια και συμβουλευτική σε όλους τους φορείς.
Προχωρήσαμε σε πρακτικές και άμεσες παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που ορθώνουν η γραφειοκρατία και η υποχρηματοδότηση της οικονομίας και των επενδύσεων.
Φέραμε πραγματικά αποτελέσματα:
Υπερκαλύψαμε κατά 120% το στόχο του πρώτου εξαμήνου του 2013 για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Αυξήσαμε κατά 10 μονάδες, από το 52% στο 61,7%, την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Από την έναρξη του 2013 έως σήμερα υπογράφηκαν νέες συμβάσεις δημοσίων έργων ύψους 260,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 28% των συμβάσεων που διαχειριζόμαστε.
Στο ίδιο διάστημα σημαντική πρόοδος σημειώθηκε και στους επιμέρους τομείς παρέμβασης στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, με τις πιστοποιημένες δαπάνες να ανέρχονται σε 75,4 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 19,1% των συνολικών πιστοποιημένων δαπανών των έργων στην Κεντρική Μακεδονία.
Ολοκληρώσαμε σημαντικά συγκοινωνιακά έργα:
Παραδώσαμε στην κυκλοφορία το Οδικό Δίκτυο Χαλκηδόνα – Παραλίμνη προϋπολογισμού 40,5 εκατομμυρίων ευρώ, και την Περιμετρική Πολυγύρου, την παράκαμψη Αγίου Βλάση, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Ξεμπλοκάραμε έργα που είχαν παγώσει:
Όπως η κατασκευή του οδικού δικτύου Πατρίδα – Νάουσα προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία πλέον υπάρχει ανάδοχος και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.
Όπως επίσης, ο οδικός άξονας Σερρών – Αμφίπολης στο τμήμα Μεσοράχης – Αμφίπολης προϋπολογισμού 37,5 εκατομμυρίων ευρώ, που παρέμενε ημιτελές λόγω προβλημάτων της προηγούμενης εργολαβίας.
Ταυτόχρονα, υλοποιούμε μεγάλα έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, εντός της χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ:
Ο Ανισόπεδος Κόμβος Κ-16, ο οποίος είναι ένα ιδιαίτερα κομβικό συγκοινωνιακό έργο, προϋπολογισμού 89.500.000 ευρώ, που θα διευκολύνει σημαντικά τις μετακινήσεις.
Η Οδός ταχείας κυκλοφορίας στο τμήμα Ποτίδαια – Κασσανδρεία στη Χαλκιδική που θα δώσει λύση στο πρόβλημα των μετακινήσεων προς έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμού της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Προμήθεια Απορριμματοφόρων από τους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους με προϋπολογισμό 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Κυρίες και κύριοι.
Παράλληλα με τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και του συγκοινωνιακού δικτύου σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, δίνουμε έμφαση στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας.
Στην κατεύθυνση αυτή και σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια τρέξαμε δυναμικά το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Ο στόχος μας ήταν να φτάσει η πληροφορία και η ενημέρωση σε όσο δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το στόχο αυτό τον πετύχαμε.
Κατατέθηκαν 3553 επενδυτικά σχέδια, από ισάριθμες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο προϋπολογισμός χρηματοδότησης ανέρχεται στα 468 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Δημόσια Δαπάνη, δηλαδή η επιχορήγηση, στα 231 εκατομμύρια ευρώ.
Τί σημαίνει πρακτικά αυτό;
Η συνολική Διαθέσιμη Δαπάνη του προγράμματος υπερκαλύφθηκε σε ποσοστό 157%, καθώς η Δημόσια Δαπάνη των επενδυτικών σχεδίων που παρελήφθησαν ανέρχεται σε 231 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν η αρχικά διαθέσιμη.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων είναι μεγαλύτερος κατά 120,46%από το συνολικό χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό, γεγονός που σημαίνει ότι ποσοστό 50,66% στο σύνολο της δημόσιας δαπάνης των επενδυτικών σχεδίων θα καλυφθεί με ιδία κεφάλαια, ενώ στο συνολικό προϋπολογισμό το ποσοστό κάλυψης με ιδία κεφάλαια ανέρχεται σε 77,62%.
Τρέχουμε τώρα την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί.
Ο στόχος είναι τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων να ξεκινήσουν να υλοποιούνται ήδη, μέσα στο 2013.
Ώστε παράλληλα με τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προϋπολογισμού 9,8 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιούμε, να δώσουμε ουσιαστική ώθηση στην πραγματική μας οικονομία και την αγορά εργασίας.
Κυρίες και κύριοι.
Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τη σκληρή δουλειά, προκειμένου να επιτύχουμε μεγαλύτερη αύξηση στην απορροφητικότητα των ενταγμένων έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να μην χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι, ζεστό χρήμα, που έχει ανάγκη ο τόπος και η οικονομία μας.
Και ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε έγκαιρα και ολοκληρώνουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε μεγάλα και σημαντικά έργα για την Κεντρική Μακεδονία να ενταχθούν στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.
Το προηγούμενο διάστημα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δημόσια διαβούλευση για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Συμμετείχαν όλοι οι φορείς και οι κοινωνία σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη διαδικασία, μέσα από την οποία βάζουμε τις βάσεις για την Κεντρική Μακεδονία της επόμενης δεκαετίας.
Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος:
Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν στις πραγματικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής μας.
Στην εξωστρεφή, δυναμική επιχειρηματικότητα.
Στη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων για την αναχαίτιση της ανεργίας.
Στη διάχυση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.
Με απλά λόγια στην ουσιαστική στήριξη της πραγματικής μας οικονομίας.
Στην ενίσχυση του τουρισμού, των εξαγωγών, της αγροτικής παραγωγής,
Που φέρνουν προστιθέμενη αξία και κεφάλαια στην οικονομία μας
Που συμβάλλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας.
Που δημιουργούν προοπτική για τον τόπο μας.
Δημιουργούν εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.
Κυρίες και κύριοι.
Ως, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε θέσει δύο κομβικές παραμέτρους για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης.
Πρώτη Παράμετρος ο αριθμός των Περιφερειακών Προγραμμάτων που θα καταρτιστούν την περίοδο 2014-2020.
Είναι ξεκάθαρο ότι η επιλογή των περιφερειακών προγραμμάτων θα πρέπει να ακολουθήσει την αρχιτεκτονική της συγκρότησης της αυτοδιοίκησης.
Η δημιουργία δεκατριών, αυτοδιοικούμενων Περιφερειών, οι οποίες όπως ορίζει ο Καλλικράτης, διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα του περιφερειακού αναπτυξιακού προγραμματισμού και την υλοποίηση των σχετικών δράσεων, οδηγεί νομοτελειακά στην επιλογή του αντίστοιχου αριθμού περιφερειακών προγραμμάτων.
Η ύπαρξη ισχυρών περιφερειακών αυτοδιοικητικών δομών μπορεί να εξασφαλίσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ρεαλιστικών και ταυτόχρονα φιλόδοξων προγραμμάτων, αλλά και να κινητοποιήσει τοπικές δυνάμεις και πόρους.
Τα πέντε περιφερειακά προγράμματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου δεν απέδωσαν τα επιθυμητά επίπεδα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας
Πρέπει λοιπόν, να περάσουμε στη συγκρότηση δεκατριών περιφερειακών προγραμμάτων για το νέο ΕΣΠΑ, το καθένα από τα οποία θα αφορά μία συνεκτική χωρική ενότητα με κοινό χωροταξικό σχεδιασμό.
Ένα δηλαδή, ενιαίο αναπτυξιακό χώρο με κοινό προγραμματισμό και ενιαία διοικητική δομή.
Ταυτόχρονα, για να εξασφαλίσουμε τον μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας, απαιτείται η δημιουργία δεκατριών πολύ-ταμειακών προγραμμάτων.
Τα πολύ-ταμειακά προγράμματα θα περιλαμβάνουν δράσεις, που θα χρηματοδοτούνται και από τα τρία, βασικά ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία:
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Έχω την θετική ενημέρωση ότι το αρμόδιο Υπουργείο πράγματι κινείται στην κατεύθυνση που έθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Έρχομαι τώρα στη Δεύτερη Παράμετρο:
Ποιος ή ποιοι θα είναι οι φορείς για τη διαχείριση του κάθε προγράμματος;
Η εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο κατέδειξε ότι η έλλειψη ενός αποφασιστικού και συντονιστικού διαχειριστικού κέντρου, ήταν καθοριστική και ευθύνεται, σε πολλές περιπτώσεις, για τις καθυστερήσεις και τις δυσλειτουργίες, στην εκτέλεση του προγράμματος.
Η διαπίστωση αυτή, που έχει επισημανθεί από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδηγεί στην επιλογή της διαχείρισης των δεκατριών Περιφερειακών Προγραμμάτων από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών.
Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται:
Ο συντονισμός μεταξύ των πολιτικών και η συμπληρωματικότητα των παρεμβάσεων.
Η ορθότερη επιλογή των κεντρικών κατευθύνσεων εξαιτίας της εγγύτητας και της ευελιξίας, που παρέχουν οι μικρότερες διοικητικές μονάδες.
Η διαφάνεια στη χρηματοοικονομική διαχείριση και η αποτελεσματικότητα, καθώς οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών έχουν αποκτήσει υψηλό επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας από την υλοποίηση προγραμμάτων, δύο προγραμματικών περιόδων.
Με άλλα λόγια, η επιλογή αυτή διασφαλίζει ότι τα διαρθρωτικά κεφάλαια θα αξιοποιηθούν με βάση τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες και προτεραιότητες των περιφερειών.
Θα αξιοποιηθούν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.
Κυρίες και κύριοι.
Λόγω της σημασίας του, αλλά και της κρισιμότητας της κατάστασης, το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμα ΕΣΠΑ.
Είναι το πρόγραμμα, που ταυτίζεται με τις μεγάλες εθνικές και περιφερειακές μας προκλήσεις.
Με τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας.
Με τη στροφή στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι η γρήγορη εκκίνηση του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης.
Και ταυτόχρονα, πρέπει το νέο ΕΣΠΑ να είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε έγκαιρα όλες τις προαπαιτούμενες διαδικασίες.
Είναι άμεση προτεραιότητα, το Υπουργείο Ανάπτυξης, να καθορίσει την αρχιτεκτονική και την τελική κατανομή των κονδυλίων.
Το επαναλαμβάνω:
Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά.
Τώρα πρέπει να μας δοθεί η πλήρης και τελική δομή του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020.
Δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Γι’ αυτό ζητώ εγρήγορση από όλους.
Έχουμε κοινούς στόχους.
Δουλεύοντας με ταχύτητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, είμαι βέβαιος ότι θα τους κατακτήσουμε.
Σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου