Pages

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Υπογραφή Συμφώνου Ελληνορωσικής Συνεργασίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό
Ταμείο Ανάπτυξης και το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας ειδικά στον ιατρικό τουρισμό, υπογράφηκε στο πλαίσιο ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, στη Θεσσαλονίκη.
Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το πρωτόκολλο υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος Θεοφάνης Παπάς, ο οποίος κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, καλωσόρισε τη ρωσική επιχειρηματική αποστολή ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο των κοινών δράσεων για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών επιχειρηματικών σχέσεων και ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χρήστος Δήμας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης, ο Επικεφαλής του Παραρτήματος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη Νικόλαος Πάνου και ο Επικεφαλής της Ρωσικής Αποστολής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου ΖΑΟ «Nationaly Medical Service» Oleg Rukodayny.
«Σήμερα, με την υπογραφή της μεταξύ μας Συμφωνίας, επισημοποιούμε την έναρξη της από κοινού μας συνεργασίας όσον αφορά στο σχεδιασμό, συντονισμό και την αποτελεσματικότερη στήριξη υφιστάμενων ή την υλοποίηση νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη στοχευμένη διοργάνωση επιχειρηματικών κλαδικών ή μεικτών αποστολών των δύο χωρών», σημείωσε ο κ. Παπάς.
Κατά την τοποθέτησή του, εξήρε την εικοσαετή συμβολή του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στα εμπορικά και οικονομικά δρώμενα των δύο χωρών, ενώ υπενθύμισε τους ισχυρούς δεσμούς Ορθόδοξης Πίστης, Ιστορίας, και Πολιτισμού που συνδέουν τις δύο χώρες, με προεξάρχοντα τον πολιτισμό του Εύξεινου Πόντου.
Όπως τόνισε ο κ. Παπάς, τα τελευταία 20 χρόνια με την παλιννόστηση Ελλήνων ομογενών, η επικοινωνία και οι δεσμοί των δύο χωρών έγιναν ακόμη πιο στενοί, ενώ οι οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις, έγιναν ακόμη πιο συχνές, πιο άμεσες, πιο ώριμες και πιο δυναμικές.
Ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δυναμική ενεργειακή στρατηγική και τη «διπλωματία των αγωγών» που είχε διαμορφώσει, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με την υπογραφή ιστορικών συμφωνιών τεράστιας οικονομικής προοπτικής, όπως του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Σύμφωνα με τον κ. Παπά, οι εν λόγω συμφωνίες θα καθιστούσαν την Ελλάδα έναν ασφαλή διεθνή δίαυλο στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, με ισχυρά γεωπολιτικά οφέλη, προοπτική που δυστυχώς εγκαταλείφθηκε.
Ταυτόχρονα χαιρέτησε την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις ενδιαφέρουσες διμερείς επιχειρηματικές κινήσεις των τελευταίων ετών, που εστιάζονται κυρίως στους τομείς της ενέργειας, της κτηματαγοράς, του τουρισμού και κυρίως του εξαγωγικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων. Αναφορικά με το εμπάργκο που επιβλήθηκε στις εξαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων λόγω του ουκρανικού ζητήματος, που πλήττει τους παραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως της Ημαθίας και της Πέλλας,  ο κ. Παπάς εξέφρασε την πεποίθηση, ότι θα βρεθεί σύντομα η λύση, με δεδομένο ότι οι ειδικές διαπραγματεύσεις της ελληνορωσικής διπλωματίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ενώ και οι συνεργασίες επιμέρους φορέων, ανάλογες με αυτή που εγκαινιάζεται μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητήριου, συνεισφέρουν ουσιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Εκμεταλλευόμενος της παρουσίας της ρωσικής αποστολής επιχειρηματιών ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, ο Αντιπεριφερειάρχης δεν έχασε την ευκαιρία να εκθειάσει τις προοπτικές ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας στον κλάδο αυτό.
Αναφερόμενος ειδικά στις ιδιωτικές μονάδες αποκατάστασης, στις οποίες και εστιάστηκε το ενδιαφέρον της ρώσικης αποστολής, εκτός των ουσιαστικών θεραπευτικών αποτελεσμάτων που έχουν να επιδείξουν, διαθέτουν σύμφωνα με τον κ. Παπά και το πλεονέκτημα γειτνίασης τους με τις αμιγώς τουριστικές ζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, που δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς και τους οικείους τους να συνδυάσουν τις θεραπείες με τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Παπάς, επεσήμανε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει επίσης αναγνωρισμένης στάθμης ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα επεμβατικών υπηρεσιών υγείας, υψηλής ποιότητας και σε ανταγωνιστικές τιμές, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου