Pages

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Λαπαβίτσας: Θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά πώς θα βγούμε από την Ευρωζώνη

Κοινή συνέντευξη στην εφημερίδα του Βερολίνου «Der Tagesspiegel» και το «ThePressProject
International», παραχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος -μεταξύ άλλων- μίλησε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, το ενδεχόμενο ενός Grexit και τις επιλογές εταίρων και ελληνικής κυβέρνησης.
«Ηρθε η στιγμή για την Ελλάδα και τους εταίρους της να καταλάβουν πως μαστιγώνουν ένα νεκρό άλογο. Αντί για αυτό (εκείνο που πρέπει να κάνουν) είναι να εργαστούν από κοινού για μια έξοδο που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συναίνεσης. Μετά από πέντε χρόνια κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης, πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια πραγματική δημόσια συζήτηση», είπε ο κ. Λαπαβίτσας, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων, πως «η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η εξής: να υπάρξει μια πολιτική ευθυγράμμιση των δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη ή γενικά να παίξει το ρόλο του καταλύτη στην Ευρωζώνη. Αυτή η στρατηγική έχει φτάσει τώρα στο τέλος της».

«Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο καιρό θα μας πάρει για το καταλάβουμε. Είμαι αρκετά σκεπτικιστής. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθυγράμμιση, αλλά μηχανισμοί των θεσμών και η λογική της νομισματικής ένωσης. Όσοι πιστεύουν πως μια απλή πολιτική αλλαγή φτάνει για να μεταμορφώσει αυτή τη λογική, έκαναν λάθος. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και ο ιδεολογικός μηχανισμός που επισυνάπτονται σε αυτόν, δεν είναι ευαίσθητοι στα επιχειρήματα που προέρχονται από τις εκλογικές ανακατατάξεις. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup αντανακλά ακριβώς αυτό», πρόσθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μεγάλος οργανισμός που αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Αντανακλά την κοινωνία. Δεν είναι ένα παραδοσιακό κόμμα της αριστεράς, και ως εκ τούτου υπάρχει μια ποικιλία απόψεων και πολιτικών συνειδήσεων. Νομίζω ότι η ηγεσία του κόμματος δεν ξέρει ότι έχει μια πολύ σκληρή απόφαση μπροστά της: Να επιμείνει στο προεκλογικό της πρόγραμμα π ή να αποδεχθεί αυτό που ζητούν οι θεσμοί, το Brussels Group ή Τρόικα, πείτε το όπως θέλετε;Αυτά τα δύο πράγματα είναι ασυμβίβαστα. Δεν υπάρχει μέση οδός. Δεν θα το επιτρέψει η Ευρωζώνη. Εάν πιστεύω πως η ηγεσία αιφνιδιάστηκε; Ναι, το υποθέτω ως ένα σημείο. Η ηγεσία πίστευε πως θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα μέσα στην Ευρώπη, να αλλάξει τις πολιτικές», συνέχισε ο κ. Λαπαβίτσας.

«Η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει μία πραγματική εναλλακτική διαδρομή, η οποία είναι να φύγει από αυτή την αποτυχημένη νομισματική ένωση. Αυτός ήταν ξεκάθαρα ο μόνος δρόμος από την αρχή. Αν πρόκειται να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει, που δεν είναι ριζοσπαστικό – το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά μέτριος Κεϋνσιανισμός-, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά πώς θα έχουμε την ευκαιρία να βγούμε από τα όρια της Ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει εντολή θα εκπληρώσει το πρόγραμμά του. Άμεσα ή έμμεσα έχει πάρει εντολή ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά αυτή η ερώτηση δεν τέθηκε ποτέ ευθέως στους πολίτες». Δήλωσε ακόμη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε, επίσης, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος  λέγοντας πως «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μην συζητήσουμε τόσο πολύ την ιδέα ενός δημοψηφίσματος, αλλά στην πραγματικότητα, αυτή της εναλλακτικής στρατηγικής. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους ένας καθαρός διάλογος, κάτι που δεν είναι εύκολο έπειτα από πέντε χρόνια παραπληροφόρησης και εκφοβισμού. Το κλίμα είναι δηλητηριασμένο.  Αυτή τη στιγμή η καλύτερη πρόταση, κατά τη γνώμη μου είναι η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ με συναίνεση και ομαλότητα. Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ευρωζώνη δεν θέλει ένα Grexit. Το 2011 ο Σόιμπλε ήταν υπέρ της ιδέας. Τώρα αν τους το ζητήσει μια χώρα, μπορούν να το δεχθούν. Το τίμημα θα είναι η διαγραφή του χρέους, αλλά και η προστασία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η προστασία των τραπεζών. Η Ευρώπη θα κέρδιζε ηρεμία και ειρήνη για κάποια περίοδο. Το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να φύγει από την ΕΕ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου