Pages

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η διατροφική αξία του ροδάκινου-Του Αθανάσιου Τόπη Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Διαβάζουμε, τακτικά, το τελευταίο διάστημα άρθρα για το φρούτο της περιοχής μας ,τα οποία μόνο
άγχος και στεναχώρια προκαλούν σε όλους μας, παραγωγούς και καταναλωτές, μιας και η περιοχή μας εξαρτάται οικονομικά κατά πολύ από το πόσο καλά θα πάει η παραγωγή και η τιμή του. Έτσι λοιπόν βλέπουμε να γράφονται διάφορα όπως : "τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινων και προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυση των προβλημάτων"..., "η κακή πορεία των εξαγωγών των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών"..., "οι υπερβολικά χαμηλές τιμές πώλησης που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα των παραγωγών"…, "οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδάκινων φοβούνται ότι για άλλη μία χρονιά όταν υπάρχει ποσότητα βιομηχανικών ροδάκινων οι τιμές θα είναι χαμηλές για τον παραγωγό", κ.α.
Ας δούμε όμως, τι θετικό μπορούμε να μάθουμε και τι μπορεί να μας προσφέρει το φρούτο αυτό τρώγοντας το νωπό, σε κομπόστα ακόμη και με τη μορφή χυμού.
Η ροδακινιά θεωρείται ως «το δέντρο της ζωής του Επίγειου Παραδείσου». Ο ανθός της συμβολίζει την άνοιξη, την αναγέννηση και ως συνέπεια τη γονιμότητα. Η ιστορία αυτού του δένδρου μεγάλη. Για πολλούς λαούς είχε ιδιαίτερους συμβολισμούς, οι περισσότεροι από αυτούς συμφωνούν πως συμβολίζει τη γυναικεία γονιμότητα (Αίγυπτος, Ρώμη, Κίνα). Σε έναν λιγότερο σεξουαλικό συμβολισμό τα ροδάκινα συνδέονταν με την αθανασία, την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Ένα ροδάκινο μαζί με φύλλα συμβολίζει την ένωση της καρδιάς με τη γλώσσα που λέει την αλήθεια. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν τη ροδακινιά. Πιστεύεται ότι ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα.
Είναι ένα δένδρο που καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στις Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, ενώ στην Αμερική αποτελεί καλλιέργεια της τελευταίας 20ετίας. Στην Ελλάδα συναντώνται συστηματικοί οπωρώνες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (με κύριους εκπροσώπους τους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Κοζάνης), απ’ όπου γίνονται και εξαγωγές πολλών χιλιάδων τόνων νωπού καρπού.
Οι καρποί της ροδακινιάς ποικίλλουν πολύ ,ανάλογα με την ποικιλία, το μέγεθος, το χρώμα και το άρωμα. Σε πολλές ποικιλίες, η επιδερμίδα του καρπού είναι βελούδινη, λόγω του λεπτού χνουδιού. Σε άλλες όμως είναι λεία (μηλοροδάκινα, νεκταρίνια). Η συγκομιδή του κρατάει από τις αρχές του Ιουνίου και διαρκεί έως το τέλος του Σεπτέμβρη.
Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο που περιέχει, σάκχαρα, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κ.ά..
Ανα 100 γρ, προιόντος έχουμε:
Θερμίδες: 40 kcal
Υδατάνθρακες: 11g 3%
Σάκχαρα : 8 g
Φυτικές ίνες: 2.1 g 6%
Λίπος: 0 g 0%
Πρωτεΐνη : 1 g 2%
Βιταμίνη : Α 5,1 mcg 1%
Βιταμίνη :C 6.1 mg 7%
Ασβέστιο : 8 mg 1%
Σίδηρος : 0.09 mg 4%
Κάλιο : 194 mg 6%
Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης γι’ αυτό και συστήνεται η συχνή του κατανάλωση. Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα φρούτα σε νερό καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα και την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Λόγω των πολύτιμων συστατικών που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται επίσης και για την παρασκευή καλλυντικών.
Χάρις στην περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό. Παράλληλα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες, κυρίως C και Ε, προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές και βοηθά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου. Επίσης, συμβάλλει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.
Όλες οι παραπάνω ουσίες που περιέχει ο λαχταριστός και ευωδιαστός αυτός καρπός είναι περισσότερο διαθέσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν αυτός βρίσκεται στην πλήρη ωρίμανσή του. Η διατήρηση του νωπού καρπού διαρκεί το πολύ 15 ημέρες. Οι τρόποι, βέβαια, που το ροδάκινο μπορεί να καταναλωθεί είναι πολλαπλοί: νωπό, χυμός, κομπόστα, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, λικέρ, κ.ά..
Εφόσον, λοιπόν ο ωφέλιμος αυτός καρπός είναι προϊόν της Ελληνικής γης και δη της Ημαθιώτικης, καθίσταται επιβεβλημένο να προβαίνουμε αυτή την εποχή στη συστηματική κατανάλωση του και στην ένταξή του στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Με αυτό τον τρόπο ,όχι μόνο επωφελούμαστε της μεγάλης θρεπτικής του αξίας, αλλά συμβάλλουμε σημαντικά και στην αύξηση της ζήτησης του προιόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου