Pages

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας:Αποκατέστησαν την πινακίδα και την ...ιστορία!!!

Εκδρομή στις αλησμόνητες πατρίδες έκανε ή Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, με την συμμετοχή 47 μελών
και φίλων. Κατά την παραμονή τους σε Κωνσταντινούπολη και παρευξείνιες περιοχές, επισκέφθηκαν την Παναγία Σουμελά, την Τραπεζούντα, την Ματσούκα, την Αμάσεια, την Σινώπη κ.λ.π., και είχαν την ευκαιρία να διατρανώσουν την ελληνικότητα των ποντίων.
Όμως προέβησαν και σε μια ακόμα ενέργεια. Μια αποστολή με την οποία θα αποκαθιστούσαν μια ιστορία. Και οι ανθρωποι της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας την έφεραν σε πέρας με επιτυχία!!! Από τη Βέροια ξεκίνησαν οργανωμένοι, με όλα τα σύνεργα που απαιτούνταν για να ολοκληρώσουν τον στόχο τους.
Μεταξύ Ματσούκας και Τραπεζούντας υπάρχει ένα τοξοτό πέτρινο γιοφύρι. Έτσι αρχικά το καθάρισαν από τα κόκκινα γράμματα με διάφορα συνθήματα που έγραψαν οι Τούρκοι και τοποθέτησαν την πινακίδα που του αντιστοιχεί!!!.

Αυτή που έχουν τοποθετήσει οι Τούρκοι σημαίνει τραμπάλα... Όμως η πραγματική ονομασία του γεφυριού για τον ποντιακό ελληνισμό, είναι ''τι τρίχας το γεφύρ''. Είναι ξακουστό και όλες οι αποστολές από Ελλάδα σταματούν για να το δουν και να φωτογραφηθούν. Όπως λέει η ιστορία για το συγκεκριμένο γεφύρι, είναι όπως το αντίστοιχο της Άρτας. Ολημερίς το έχτιζαν και το βραδόν εχαλάουτουν...


                                                πηγή 24oresimathia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου