Pages

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ημερίδα με θέμα «Οπωροκηπευτικά, Αμπέλια: Καλλιέργεια – Μεταποίηση – Οινοποίηση»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα με θέμα «Οπωροκηπευτικά, Αμπέλια: Καλλιέργεια –
Μεταποίηση – Οινοποίηση» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βέροιας και ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Ημαθίας και διεξήχθη στο Επιμελητήριο Ημαθίας, την  Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης «LEONARDO DA VINCI» - «Βιολογικές καλλιέργειες: Οπωροκηπευτικά και οίνος».

Την ημερίδα προλόγισε η κ. Κλεοπάτρα Θεολογίδου, ως υπεύθυνη του Προγράμματος και χαιρέτησαν η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη και η Πρόεδρος του Συλλόγου  Γεωπόνων Ν. Ημαθίας κ. Πόπη Παπαοικονόμου.

Στο πρώτο μέρος, ενήλικες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα (πρακτική άσκηση στο Abruzzo  -Σεβίλλη για οπωροκηπευτικά και Τοσκάνη - Perpignan για κρασί) παρουσίασαν όψεις από την εμπειρία τους.

Ακολούθησαν ομιλίες προσκεκλημένων, ειδικών στο αντικείμενο.

 Η κ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Δρ Γεωπόνος Οινολόγος, στην ομιλία της για την «αμπελοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και η αμπελουργική ζώνη της Νάουσας» αναφέρθηκε στο ρόλο του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας και στη σημασία του στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας. Σημείωσε ότι «η νομοθεσία» των κρασιών της αρχαίας Ελλάδας αποτέλεσε τη βάση για τις σημερινές Ονομασίες Προέλευσης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τα γενικά χαρακτηριστικά του ελληνικού αμπελώνα και τις πιο σημαντικές ερυθρές ελληνικές ποικιλίες για να εστιάσει στο ξινόμαυρο και στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας.

Ο κ. Βασίλης Γεωργίου, Οινολόγος MSc, στην ομιλία του για την «οινοποίηση του ξινόμαυρου στην περιοχή Βέροιας, Νάουσας»  εστίασε στο ξινόμαυρο και τα χαρακτηριστικά του. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα κατάλληλα εργαλεία για τη σωστή οινοποίηση και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα, όπως, μεταξύ άλλων, στη μείωση του όγκου παραγωγής και στην εκρίζωση ιστορικών αμπελώνων χάριν των  εναλλακτικών καλλιεργειών. Την ομιλία του ολοκλήρωσε με τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας, όπως η αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό, οι διακρίσεις και το σταδιακό χτίσιμο του ονόματος.

Ο κ. Μιλτιάδης Βασιλακάκης, καθηγητής ΑΠΘ – Τμήμα Γεωπονίας, αναφέρθηκε στην «Παραγωγή οπωροκηπευτικών στην Ημαθία: Παρόν και μέλλον». Εστίασε στα οπωροφόρα δέντρα στην Ημαθία και σύγκρινε τις εξαγωγές φρούτων της Ημαθίας με άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στα συμπύρηνα ροδάκινα και τόνισε τη σημασία της συνένωσης ομάδων παραγωγών που θα τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε., να υπογράφουν μεγάλα συμβόλαια, κλπ. Ακολούθησε η παρουσίαση των εχθρών που προσβάλλουν τα συμπύρηνα και των μέσων καταπολέμησής τους, ομοίως και για άλλα οπωροφόρα δέντρα, όπως τις μηλιές, τα ακτινίδια, τις κερασιές και τις αχλαδιές και τις δυνατότητες για μεταποίηση.

Τέλος, η κ. Όλγα Ιακωβίδου, καθηγήτρια ΑΠΘ – Τμήμα Γεωπονίας, ανέπτυξε τις «αντιφάσεις της ανάπτυξης του αγροτικού τουρισμού στην Ελλάδα». Σημείωσε ότι ο αγροτικός τουρισμός ξεκίνησε τη 10ετία του 1980 στην Ελλάδα, αλλά μέχρι σήμερα, λείπει το θεσμικό πλαίσιο που θα θέσει τις προδιαγραφές για τη σωστή ανάπτυξή του. Ανέπτυξε τις προσδοκίες των κατοίκων της πόλης που επισκέπτονται αγροτικούς οικισμούς και την πραγματικότητα της υπαίθρου, η οποία δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στα ζητούμενα, και επομένως, για την επιτυχημένη ανάπτυξη του αγροτουρισμού θα πρέπει να διερευνηθούν τα κίνητρα των αγροτουριστών (ελκυστικό φυσικό περιβάλλον, τοπικά προϊόντα, ποιότητα στην εξυπηρέτηση, κλπ). Τέλος τόνισε τη σημασία  το αγροτουριστικό προϊόν που προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι αυθεντικό και υψηλής ποιότητας.

Ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και στους ομιλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου